Reklama

Krásne vykysnuté ČESKÉ KOLÁČE z Pečie celé Slovensko: Mňam, upečte si ešte lepšie MORAVSKÉ!

Finalisti štvrtej série Pečie celé Slovensko sa v jej siedmej epizóde popasovali s českými koláčmi. Bola to skvelá osobná výzva!

Zdroj: STVR

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Boli také krásne nadýchané, že nám tiekli slinky! Pokochajte sa najkrajšími českými koláčmi finalistov Pečie celé Slovensko a potom sa pustite do pečenia.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    KYSNUTÉ JAHODOVO-REBARBOROVÉ KOLÁČIKY mäkučké ako obláčik.

    V nedeľu večer na Jednotke finalisti štvrtej série Pečie celé Slovensko zistili, že české a moravské koláče nie sú také isté. Vedeli ste to? Ktoré z nich máte radšej? My lobujeme za ešte lepšie ako české, moravské koláčiky. A máme pre vás super recept!

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/CgRQj7zr9N-/

    Toto sú moravské koláčiky porotcu Pečie celá zem Josefa Maršálka.

    Moravské koláče s tvarohom a so slivkovým lekvárom

    30 KUSOV, PRÍPRAVA 80 MINÚT

    Potrebujete:

    Na kvások:

    • 1 kocka droždia (40 g)
    • 100 ml vlažného mlieka
    • 1 lyžica cukru

    Na cesto:

    • 250 g hladkej múky
    • 250 g polohrubej múky
    • pol lyžičky soli
    • 100 g krupicového cukru
    • 150 ml vlažného mlieka
    • 2 žĺtky
    • 100 g rozpusteného masla
    • 1 vajce na potretie

    Na tvarohovú plnku:

    • 500 g tvarohu
    • 100 g práškového cukru
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 2 žĺtky
    • 30 g hrozienok
    • slivkový lekvár na plnenie

    Na posýpku:

    • 80 g polohrubej múky
    • 80 g krupicového cukru
    • 60 g masla

    POSTUP:

    1. Droždie rozdrobte do vlažného mlieka, pridajte cukor a nechajte nakysnúť. Hladkú a polohrubú múku spolu so soľou preosejte a pridajte cukor. Prilejte zvyšné vlažné mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujte hladké cesto, prikryte utierkou a nechajte v teple kysnúť.
    2. Cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,75 cm a vykrojte kolieska s priemerom asi 7 cm.
    3. V mise zmiešajte tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami a s opláchnutými hrozienkami. Do stredu kolieska dajte tvarohovú plnku, zabaľte do cesta a okraje pevne spojte. Otočte a mierne roztlačte.
    4. Koláče uložte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte 10 minút kysnúť. Potom na nich prstami alebo dnom malého pohárika urobte jamky, do nich dajte slivkový lekvár.
    5. Múku s cukrom a maslom prstami spracujte na posýpku. Okraje koláčov potrite rozšľahaným vajcom, posypte posýpkou a pečte pri teplote 170 stupňov Celzia 15 až 20 minút. Dobrú chuť!

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.