Reklama

Úžasné BROSKYNE ako živé z Pečie celé Slovensko: Vyskúšajte RECEPT technickej výzvy!

V 10.tej epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko finalisti piekli úchvatné broskyne, ako živé!

Zdroj: RTVS

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Vau, tie broskyne sú ale nádherné! Ak vás pri sledovaní Pečie celé Slovensko takisto zaujali, upečte si ich s nami. Máme pre vás recept technickej výzvy.

V nedeľu večer na Jednotke čakala finalistov štvrtej série Pečie celé Slovensko parádna technická výzva. Mali sa popasovať s pečením koláčikov, ktoré vyzerajú ako živé broskyne. A šlo im to náramne dobre! Čo poviete? Teraz si tie božské broskyne môžete upiecť aj vy - dostali sme pre vás recept technickej výzvy. Nech sa vám doma krásne koláčiky vydaria!

Zdroj: RTVS

V 10.tej epizóde štvrtej série Pečie celé Slovensko finalisti piekli úchvatné broskyne, ako živé!

Broskyne z Pečie celé Slovensko

11 KUSOV, PRÍPRAVA 90 MINÚT

Potebujete:

Na cesto:

  • 270 g hladkej múky
  • 1 čl prášku do pečiva
  • 2 vajcia
  • 80 g cukru krupica
  • 60 ml plnotučného mlieka
  • 60 g masla (roztopené a vychladené na izbovú teplotu)1/4 čl soli
  • 1/2 čl citrónovej kôry

Na krém:

  • 250 g syra ricotta
  • 50 g cukru krupica
  • 1/2 čl vanilkovej pasty
  • 1 čl pomarančovej kôry

Na dokončenie:

  • 250 g cukru krupica (na obaľovanie)
  • žlté a červené tekuté potravinárske farbivo
  • 1 PL rumu
  • 30 g marcipánu a zelené farbivo na lístky

POSTUP je na ďalšej strane >>>

Broskyne z Pečie celé Slovensko POSTUP

POSTUP:

  1. Pripravte cesto: Do veľkej misy preosejeme múku a prášok do pečiva. V inej miske vyšľaháme vajcia a cukor, pridáme mlieko, rozpustené maslo, soľ a citrónovú kôru. Po častiach, na 2 až 3 krát, zapracujeme múčnu zmes do vaječnej zmesi.
  2. Cesto dokončíme miesením rukami a vyformujeme ho do gule. Cesto by malo byť hladké a mäkké. Necháme 15 minút odpočívať v chladničke, uľahčuje to manipuláciu.
  3. Rúru predhrejeme na 165 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie a odložíme bokom.
    Cesto spracujeme na valec, rozrežeme na 22 kusov a z každého vytvarujeme hladkú guľu. Prenesieme ich na pripravený plech na pečenie. Každú guľu mierne zatlačíme, aby sa spodná časť sploštila.
  4. Pečieme asi 10 -15 minút, kým spodky nie sú zlatohnedé (vrchy majú zostať bledé).
    Kým sú sušienky ešte teplé, vyrežeme v spodnej časti každej sušienky kruh, aby sa do nej zmestila plnka. Vydlabané sušienky popárujeme a odložíme bokom.
  5. Pripravte krém: Vyšľaháme ricottu s cukrom do hladka na krém. Vmiešame pomarančovú kôru a vanilkovú pastu. Zmes prikrytú plastovou fóliou dlhšie ochladíme.
  6. Dokončenie: Každý otvor koláčika naplníme takým množstvom ricottovej plnky, aby ho
    úplne zakryla. Stlačíme dve ploché strany každej naplnenej polovice k sebe, aby plnka vystúpila vo „šve“.
  7. Pripravíme si tri misky, v jednej rozriedime 2 PL vody s rumom a jednou farbou, v druhej rovnako druhú farbu a v tretej miske cukor. Podľa toho ako sa sušienky upiekli, ich namáčame najskôr do žltej farby v miestach spoju. „Líčka“ broskyne namočíme do červenej. Následne jemne obalíme v cukre.
  8. Vymodelujeme ručne lístky a odzdobíme broskyne. Servírujeme na etažérke, na spodné
    poschodie uložíme 5 broskýň, na stredné poschodie 3 broskyne a na vrchné poschodie 3 broskyne. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.