Tento muž vyrába ÚŽASNÉ MEDOVNÍKY! Chcete recept a dobré rady?
29. 11. 2022, 10:07 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:29)

Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA
Ivan Klučiar patrí so svojou manželkou Jarmilou k špičkovým slovenským medovnikárom. Pozrite sa na ich krásne sladké diela!
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Zdroj: MATEJ KALINA
Galéria k článku

Bývalý stavbár a informatik pred vyše 25 rokmi presedlal na profesiu, ktorá prislúcha skôr zručným a trpezlivým ženám. S tou svojou sa pri zdobení medovníkov naozaj vyžíva.
Pred dvomi rokmi získal Ivan Klučiar ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby.
Zdroj: MATEJ KALINA
Jarmila a Ivan Klučiarovci spoločne pečú a zdobia úžasné medovníky.
Za všetkým hľadaj ženu!
Medovníky piekla najskôr manželka pre deti. Najviac im šmakovali tie krásne ozdobené. Klučiarovci z Topoľčianok nimi zásobovali celú rodinu a známych. Vrecka s cukrovou polevou sa chopil raz aj Ivan Klučiar a zistil, že ruku má naozaj pevnú. „Cesto miesime a vaľkáme pomocou stroja, spolu pečieme aj vykrajujeme.
Tenulinké čiarky, ktoré tvoria podklad čipkovaného vzoru, robí výhradne manžel,“ prezradila nám princíp ukážkovej deľby práce Jarmila, ktorá medovníky dozdobí bielou polevou. Námety na jemné vzory čerpá z vyšívanej čipky, z krojov a tiež z vlastnej fantázie. V rodinnej tradícii pokračujú aj ich dcéry. Najviac sa však chytil syn a vyzerá to, že otcovi rastie veľká konkurencia!

Medovníky od Klučiarovcov
Potrebujete:
- 1 kg hladkej múky
- 400 g práškového cukru
- 360 g medu
- 6 vajec
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- pol lyžičky mletej škorice
POSTUP:
- Vymiesené cesto nechajte v chladničke postáť aspoň 1 deň. Povykrajované medovníky pečte na plechu s teflónovým povrchom pri 180 °C asi 5 minút, väčšie o pár minút dlhšie. Medovníky ostanú mäkké.
- Hneď horúce ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Na polevu vyšľahajte 1 bielok približne so 140 g práškového cukru.
Dobré rady:
- Či ostanú medovníky mäkké, závisí od cesta, ale aj od vlhkosti vzduchu. Rýchlo vysychajú najmä v miestnosti, kde sa kúri.
- Ešte horúce ich po upečení potrite rozšľahaným vajcom aby sa pekne leskli.
- Klučiarovci do cesta niekedy pridávajú aj mleté orechy. A najlepšie chutia medovníky zlepené slivkovým lekvárom!
- Poleva na zdobenie musí byť tak akurát, aby sa dobre ťahala. Na 1 bielok asi 140 g cukru. Závisí od veľkosti bielka.
Pozrite si aj ďalšiu sladkú nádielku: