Reklama

Tento muž vyrába ÚŽASNÉ MEDOVNÍKY! Chcete recept a dobré rady?

DOBRÉ JEDLO: MEDOVNÍKY - TOPOĽČIANKY

Zdroj: Dobré jedlo/MATEJ KALINA

Reklama

Ivan Klučiar patrí so svojou manželkou Jarmilou k špičkovým slovenským medovnikárom. Pozrite sa na ich krásne sladké diela!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Martina Schindlerová v kuchyni: Navarila zdravú a chutnú polievku

    Bývalý stavbár a informatik pred  vyše 25 rokmi presedlal na profesiu, ktorá prislúcha skôr zručným a trpezlivým ženám. S tou svojou sa pri zdobení medovníkov naozaj vyžíva. 

    Pred dvomi rokmi získal Ivan Klučiar ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby. 

    Zdroj: MATEJ KALINA

    Jarmila a Ivan Klučiarovci spoločne pečú a zdobia úžasné medovníky.

    Za všetkým hľadaj ženu!

    Medovníky piekla najskôr manželka pre deti. Najviac im šmakovali tie krásne ozdobené. Klučiarovci z Topoľčianok  nimi zásobovali celú rodinu a známych. Vrecka s cukrovou polevou sa chopil raz aj Ivan Klučiar a zistil, že ruku má naozaj pevnú. „Cesto miesime a vaľkáme pomocou stroja, spolu pečieme aj vykrajujeme. 

    Tenulinké čiarky, ktoré tvoria podklad čipkovaného vzoru, robí výhradne manžel,“ prezradila nám princíp ukážkovej deľby práce Jarmila, ktorá medovníky dozdobí bielou polevou. Námety na jemné vzory čerpá z vyšívanej čipky, z krojov a tiež z vlastnej fantázie. V rodinnej tradícii pokračujú aj ich dcéry. Najviac sa však chytil syn a vyzerá to, že otcovi rastie veľká konkurencia!

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 3:28
    Remaining Time 3:28
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Dobré jedlo: Upečte výborné medové pláty podľa cukrárky Viery Holákovej

      Medovníky od Klučiarovcov

      Potrebujete:

      • 1 kg hladkej múky
      • 400 g práškového cukru
      • 360 g medu
      • 6 vajec
      • 2 lyžičky sódy bikarbóny
      • pol lyžičky mletej škorice

      POSTUP:

      1.  Vymiesené cesto nechajte v chladničke postáť aspoň 1 deň. Povykrajované medovníky pečte na plechu s teflónovým povrchom pri 180 °C asi 5 minút, väčšie o pár minút dlhšie. Medovníky ostanú mäkké.
      2. Hneď horúce ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Na polevu vyšľahajte 1 bielok približne so 140 g práškového cukru.

      Dobré rady:

      • Či ostanú medovníky mäkké, závisí od cesta, ale aj od vlhkosti vzduchu. Rýchlo vysychajú najmä v miestnosti, kde sa kúri.
      • Ešte horúce ich po upečení potrite rozšľahaným vajcom aby sa pekne leskli.
      • Klučiarovci do cesta niekedy pridávajú aj mleté orechy. A najlepšie chutia medovníky zlepené slivkovým lekvárom!
      • Poleva na zdobenie musí byť  tak akurát, aby sa dobre ťahala. Na 1 bielok asi 140 g cukru. Závisí od veľkosti bielka.

      Pozrite si aj ďalšiu sladkú nádielku: