objednať časopis
všetky kategórie

Pevný syr z ovčieho, kozieho a prípadne aj kravského syra sa míňa najmä v lete. Šup s ním na gril, panvicu, do pekáča spolu s mäskom a zeleninou.

Cyperský poklad

grilované halloumi na panvičke
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

Tak ako sme my hrdí na svoj ovčí syr, Cyperčanom krásne vŕzga pod zubami ich čerstvý halloumi či hellim. Jemne hubovitý, stredne tvrdý syr s pružnou textúrou a so slanou chuťou sa kedysi vyrábal iba z čerstvého ovčieho alebo kozieho mlieka. V súčasnosti pre zvýšený záujem obsahuje niekedy aj kravské mlieko. Na jeho výrobu sa musí pritom použiť minimálne 51 percent kozieho alebo ovčieho. Túto špecifikáciu má halloumi ako jedinečný cyperský produkt, ktorý vlani získal chránené označenie pôvodu. Mlieko sa ohreje, pridá sa doň soľ a syridlo. Vznikne pevnejšia hmota, ktorá sa krája, lisovaním sa zbaví srvátky a vloží do foriem. V odloženej srvátke sa syr okúpe a posype sa zmesou soli a nakrájaných mätových listov.

Článok s receptami pokračuje >>>