Zdravé RECEPTY ZO ŠPARGLE: Takto bude chutiť celej rodine!
29. 5. 2022, 8:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
Užite si špargľu, kým je sezónna a lokálna a to je práve teraz. V našich receptoch bude chutiť aj náročným stravníkom, ktorí nad ňou ohŕňajú nos.

ŠPARGĽOVÝ KOLÁČ S ÚDENÝM LOSOSOM

Zdroj: FOTO LÝDIA CZAKÓ, FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ
ŠPARGĽOVÝ KOLÁČ S ÚDENÝM LOSOSOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g bielej špargle
- 250 g ricotty
- 1 lyžička citrónovej kôry
- 50 g bazalkového pesta
- štipka muškátového orieška
- 1 balenie lístkového cesta
- 1 žĺtok
- 150 g údeného lososa
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Špargľu umyte, očistite škrabkou a odkrojte konce. V hrnci s osolenou vodou povarte 6 minút a nechajte vychladnúť.
- Ricottu zmiešajte s citrónovou kôrou, pestom, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
- Lístkové cesto rozviňte, preneste na plech, zaťažte druhým plechom a v rúre vyhriatej na 200 °C predpečte 10 minút.
- Predpečené cesto potrite rozšľahaným žĺtkom a potom ochutenou ricottou. Na ricottu poukladajte špargle a plátky lososa. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 10-15 minút, kým cesto nezozlatne.
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ZELENÁ ŠPARGĽA SO ZEMIAKMI A S HOLANDSKOU OMÁČKOU
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
ZELENÁ ŠPARGĽA SO ZEMIAKMI A S HOLANDSKOU OMÁČKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 600 g zelenej špargle
- štipka cukru
- 500 g zemiakov
- soľ
- olej
NA HOLANDSKÚ OMÁČKU:
- 200 g masla
- 3 žĺtky
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
- mletá červená paprika
Postup:
- Pripravte omáčku: Maslo rozpustite na najnižšom stupni ohrevu sporáka. Zlejte číry maslový tuk a udržujte ho v teple. Nad parou v antikorovej miske vyšľahajte žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Dajte pozor, aby sa vám vajcia neuvarili. Stiahnite ich zo zdroja tepla a pomaly do nich vmiešajte maslový tuk. Dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a štipkou mletej papriky. Udržujte v teple.
- Zo zelenej špargle odkrojte konce a varte ju 7 až 10 minút – podľa toho, akú chrumkavú ju chcete mať – v slanej vode so štipkou cukru.
- Zemiaky v šupke dobre umyte, osušte a nakrájajte na kolieska. V horúcom oleji opečte dozlatista. Podávajte s uvarenou špargľou preliatou holandskou omáčkou.
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA S BAZALKOU
Zdroj: FOODSTYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA S BAZALKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg bielej špargle
- 300 ml mlieka
- 50 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 125 g cherry paradajok
- 25 g píniových orieškov
- soľ a štipka cukru
- olej (olivový)
- bazalka na ozdobu
- voda
Postup:
- Špargľu ošúpte a konce odrežte. Konce a šupky dajte do hrnca, zalejte 800 ml studenej vody s 1 lyžičkou soli a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Hlavičky špargle odrežte šikmo v 4 cm dĺžke, zvyšok špargle nakrájajte na 2 cm kúsky.
- Vývar zo špargle zmiešajte s 250-300 ml mlieka, aby ste získali 1 liter tekutiny. V hrnci rozhorúčte 30 g masla, zamiešajte 2 lyžice múky, zalejte mliečnym vývarom, pridajte nakrájanú špargľu bez hlavičiek a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte pod pokrievkou asi 15 minút, potom tyčovým mixérom rozmixujte. Dochuťte soľou.
- Cherry paradajky rozpoľte. Píniové oriešky opečte na suchej panvici dozlatista. Na panvici rozhorúčte 20 g masla a lyžicu oleja, pridajte hlavičky špargle nakrájané pozdĺžne na polovičky a asi 5 minút opekajte dozlatista. Pridajte aj trochu soli a cukru. Ku koncu vmiešajte paradajky.
- Bazalku nasekajte, vložte do polievky a rozmixujte. Podávajte ju posypanú píniovými orieškami s opečenou zeleninou.
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Zdroj: NMH
VÝVAR Z BIELEJ ŠPARGLE SO ZEMIAKMI A SUŠENOU ŠUNKOU
Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ
VÝVAR Z BIELEJ ŠPARGLE SO ZEMIAKMI A SUŠENOU ŠUNKOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g bielej špargle
- 1 zväzok mladej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 2-3 nové zemiaky v šupke
- 50 g sušenej šunky
- soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Urobte špargľový vývar: Z umytej špargle zrežte konce aj hlavičky a ošúpte ju. Hlavičky si nechajte na neskôr. Mladé cibuľky očistite, nechajte si biele časti, ktoré tiež použijete neskôr. Do hrnca dajte odrezky špargle a cibuliek, pridajte jeden cesnak nakrájaný nahrubo, prilejte 600 ml vody, povarte 20 minút a sceďte.
- Biele časti cibuliek nakrájajte na kolieska a opečte ich v hrnci na rozohriatom masle. Pridajte prelisovaný cesnak a umyté nové zemiaky v šupke nakrájané na väčšie kúsky.
- Zalejte vývarom zo špargle, osoľte a povarte takmer do zmäknutiazemiakov. K zemiakom pridajte očistenú špargľu nakrájanú na malé kúsky. Povarte asi 10 minút.
- Plátky šunky opečte na suchej panvici dochrumkava. Vyberte a odložte nabok. Na výpeku opečte dozlatista hlavičky špargle.
- Polievku rozmixujte do krémova a podľa potreby ešte pridajte soľ a korenie. Na tanieri ozdobte jednotlivé porcie plátkom opečenej šunky a hlavičkami špargle.
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ZAPEČENÁ ŠPARGĽA V ŠPENÁTOVEJ PLACKE
Ohúrite ňou návštevu i domácich jedákov...
Zdroj: Anza
Zapečená špargľa v špenátovej placke
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Zdroj: NMH
ZELENÁ ŠPARGĽA S PEČENÝMI PARADAJKAMI
Pochutíte si...
Zdroj: Archív
Zelená špargľa s pečenými paradajkami
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

Zdroj: NMH
ŠPARGĽOVO-FAZUĽKOVÝ ŠALÁT SO SYROM
Dokonalá voľba na rýchly a ľahký obed...
Zdroj: Archív
Špargľovo-fazuľkový šalát so syrom
ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE
Zdroj: FOODSTYLING A FOTO NATÁLIA JABLONKOVÁ
ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, OPEKANIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 500 g hrubšej bielej a zelenej špargle
- viazanička červenej reďkovky
- pár kusov mladej cibuľky
- mladý špenát alebo iné šalátové listy
- iná dostupná jarná zelenina
- 12 prepeličích vajec
- syr cottage
- nasekané čerstvé alebo mleté sušené čili
- mletá sladká červená paprika
- bazalka alebo iné čerstvé bylinky";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:13:"olivový olej
Na špaldové žemličky:
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 125 g krupice
- 125 g celozrnnej špaldovej múky
- 42 g čerstvého droždia (1 vrecko sušeného alebo 100 g kvásku)
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 1 lyžica cukru
- asi 300 ml vlažnej vody
- potravinárska fólia
Na zálievku:
- 3 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP NA ĎALŠEJ STRANE >>>
Zdroj: FOODSTYLING A FOTO NATÁLIA JABLONKOVÁ
ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE
Postup:
- Všetky suroviny na žemličky zmiešajte a dôkladným miesením vypracujte nelepivé a vláčne cesto. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho nakysnúť na dvojnásobok objemu. Odvážte 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujte placky s priemerom asi 8 cm a výškou pol až jeden centimeter. Nechajte mierne nakysnúť (s kváskom treba byť trpezlivejší) a opekajte z oboch strán na jemne naolejovanej panvici (4-5 minút každý chlebík).
- Všetku zeleninu očistite, ak treba, ošúpte a škrabkou na zemiaky alebo nožom naplátkujte či nakrájajte na menšie kusy.
- Prepeličie vajcia varte v slabo vriacej vode 2,5 až 3 minúty, schlaďte a opatrne ošúpte.
- Cottage syr premiešajte s olivovým olejom, so soľou, s korením, nasekanou čili papričkou, mletou paprikou a čerstvými bylinkami.
- Na zálievku premiešajte citrónovú šťavu a olivový olej (v pomere 1 : 3), trochu soli a korenie a všetko primiešajte do zeleninového šalátu. Podávajte ihneď spolu s chlebíkmi a cottage syrom.