Reklama

Zdravé RECEPTY ZO ŠPARGLE: Takto bude chutiť celej rodine!

ZELENÁ ŠPARGĽA SO ZEMIAKMI A S HOLANDSKOU OMÁČKOU

Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

Reklama

Užite si špargľu, kým je sezónna a lokálna a to je práve teraz. V našich receptoch bude chutiť aj náročným stravníkom, ktorí nad ňou ohŕňajú nos.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Skvelá PARADAJKOVÁ omáčka s mäsovými guľkami TEASER

    ŠPARGĽOVÝ KOLÁČ S ÚDENÝM LOSOSOM

    ŠPARGĽOVÝ KOLÁČ S ÚDENÝM LOSOSOM

    Zdroj: FOTO LÝDIA CZAKÓ, FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ

    ŠPARGĽOVÝ KOLÁČ S ÚDENÝM LOSOSOM

    4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g bielej špargle
    • 250 g ricotty
    • 1 lyžička citrónovej kôry
    • 50 g bazalkového pesta
    • štipka muškátového orieška
    • 1 balenie lístkového cesta
    • 1 žĺtok
    • 150 g údeného lososa
    • soľ, mleté čierne korenie

    Postup:

    1. Špargľu umyte, očistite škrabkou a odkrojte konce. V hrnci s osolenou vodou povarte 6 minút a nechajte vychladnúť.
    2. Ricottu zmiešajte s citrónovou kôrou, pestom, osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového orieška.
    3. Lístkové cesto rozviňte, preneste na plech, zaťažte druhým plechom a v rúre vyhriatej na 200 °C predpečte 10 minút.
    4. Predpečené cesto potrite rozšľahaným žĺtkom a potom ochutenou ricottou. Na ricottu poukladajte špargle a plátky lososa. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte 10-15 minút, kým cesto nezozlatne.

    ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Pripravte si voňavý KYSNUTÝ OSÚCH S BRYNDZOU ako od babičky. TEASER

      ZELENÁ ŠPARGĽA SO ZEMIAKMI A S HOLANDSKOU OMÁČKOU

      Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

      ZELENÁ ŠPARGĽA SO ZEMIAKMI A S HOLANDSKOU OMÁČKOU

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

      Potrebujete:

      • 600 g zelenej špargle
      • štipka cukru
      • 500 g zemiakov
      • soľ
      • olej

      NA HOLANDSKÚ OMÁČKU:

      • 200 g masla
      • 3 žĺtky
      • 1 lyžica citrónovej šťavy
      • soľ, mleté čierne korenie
      • mletá červená paprika

      Postup:

      1. Pripravte omáčku: Maslo rozpustite na najnižšom stupni ohrevu sporáka. Zlejte číry maslový tuk a udržujte ho v teple. Nad parou v antikorovej miske vyšľahajte žĺtky so štipkou soli a s citrónovou šťavou do hustej peny. Dajte pozor, aby sa vám vajcia neuvarili. Stiahnite ich zo zdroja tepla a pomaly do nich vmiešajte maslový tuk. Dochuťte soľou, korením, citrónovou šťavou a štipkou mletej papriky. Udržujte v teple.
      2. Zo zelenej špargle odkrojte konce a varte ju 7 až 10 minút – podľa toho, akú chrumkavú ju chcete mať – v slanej vode so štipkou cukru.
      3. Zemiaky v šupke dobre umyte, osušte a nakrájajte na kolieska. V horúcom oleji opečte dozlatista. Podávajte s uvarenou špargľou preliatou holandskou omáčkou.

      ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Chrumkavé LANGOŠE: Známy šéfkuchár do nich dáva túto koreninu!

        ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA S BAZALKOU

        Zdroj: FOODSTYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

        ŠPARGĽOVÁ POLIEVKA S BAZALKOU

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 45 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 kg bielej špargle
        • 300 ml mlieka
        • 50 g masla
        • 2 lyžice hladkej múky
        • 125 g cherry paradajok
        • 25 g píniových orieškov
        • soľ a štipka cukru
        • olej (olivový)
        • bazalka na ozdobu
        • voda

        Postup:

        1. Špargľu ošúpte a konce odrežte. Konce a šupky dajte do hrnca, zalejte 800 ml studenej vody s 1 lyžičkou soli a pod pokrievkou varte asi 20 minút. Hlavičky špargle odrežte šikmo v 4 cm dĺžke, zvyšok špargle nakrájajte na 2 cm kúsky.
        2. Vývar zo špargle zmiešajte s 250-300 ml mlieka, aby ste získali 1 liter tekutiny. V hrnci rozhorúčte 30 g masla, zamiešajte 2 lyžice múky, zalejte mliečnym vývarom, pridajte nakrájanú špargľu bez hlavičiek a za stáleho miešania priveďte do varu. Varte pod pokrievkou asi 15 minút, potom tyčovým mixérom rozmixujte. Dochuťte soľou.
        3. Cherry paradajky rozpoľte. Píniové oriešky opečte na suchej panvici dozlatista. Na panvici rozhorúčte 20 g masla a lyžicu oleja, pridajte hlavičky špargle nakrájané pozdĺžne na polovičky a asi 5 minút opekajte dozlatista. Pridajte aj trochu soli a cukru. Ku koncu vmiešajte paradajky.
        4. Bazalku nasekajte, vložte do polievky a rozmixujte. Podávajte ju posypanú píniovými orieškami s opečenou zeleninou.

        ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Lacný liek na všetko: Jedzte 5 REĎKOVIEK DENNE a bude vám lepšie! Teaser
          Zdroj: NMH

          VÝVAR Z BIELEJ ŠPARGLE SO ZEMIAKMI A SUŠENOU ŠUNKOU

          Zdroj: FOOD STYLING BLANKA NEMČEKOVÁ, FOTO LAURA WITTEKOVÁ

          VÝVAR Z BIELEJ ŠPARGLE SO ZEMIAKMI A SUŠENOU ŠUNKOU

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 35 MINÚT

          Potrebujete:

          • 500 g bielej špargle
          • 1 zväzok mladej cibuľky
          • 2 strúčiky cesnaku
          • 2 lyžice masla
          • 2-3 nové zemiaky v šupke
          • 50 g sušenej šunky
          • soľ, mleté čierne korenie

          Postup:

          1. Urobte špargľový vývar: Z umytej špargle zrežte konce aj hlavičky a ošúpte ju. Hlavičky si nechajte na neskôr. Mladé cibuľky očistite, nechajte si biele časti, ktoré tiež použijete neskôr. Do hrnca dajte odrezky špargle a cibuliek, pridajte jeden cesnak nakrájaný nahrubo, prilejte 600 ml vody, povarte 20 minút a sceďte.
          2. Biele časti cibuliek nakrájajte na kolieska a opečte ich v hrnci na rozohriatom masle. Pridajte prelisovaný cesnak a umyté nové zemiaky v šupke nakrájané na väčšie kúsky.
          3. Zalejte vývarom zo špargle, osoľte a povarte takmer do zmäknutiazemiakov. K zemiakom pridajte očistenú špargľu nakrájanú na malé kúsky. Povarte asi 10 minút.
          4. Plátky šunky opečte na suchej panvici dochrumkava. Vyberte a odložte nabok. Na výpeku opečte dozlatista hlavičky špargle.
          5. Polievku rozmixujte do krémova a podľa potreby ešte pridajte soľ a korenie. Na tanieri ozdobte jednotlivé porcie plátkom opečenej šunky a hlavičkami špargle.

          ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Zdravý CHEESECAKE z ovsených vločiek: BEZ pečenia - TEASER

            ZAPEČENÁ ŠPARGĽA V ŠPENÁTOVEJ PLACKE

            Ohúrite ňou návštevu i domácich jedákov...

            Zdroj: Anza

            Zapečená špargľa v špenátovej placke

            ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

            Video Player is loading.
            Stream Type LIVE
            Advertisement
            Current Time 0:00
            Duration 0:00
            Remaining Time 0:00
            Loaded: 0%
              • Chapters
              • descriptions off, selected
              • subtitles off, selected
              Najlepšie BRYNDZOVÉ HALUŠKY: Aha, kde sme ich navarili! TEASER
              Zdroj: NMH

              ZELENÁ ŠPARGĽA S PEČENÝMI PARADAJKAMI

              Pochutíte si...

              Zdroj: Archív

              Zelená špargľa s pečenými paradajkami

              ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

              Video Player is loading.
              Stream Type LIVE
              Advertisement
              Current Time 0:00
              Duration 0:00
              Remaining Time 0:00
              Loaded: 0%
                • Chapters
                • descriptions off, selected
                • subtitles off, selected
                TOP SVADOBNÉ TORTY tohto leta: Aha, budú PREKRÁSNE! Teaser
                Zdroj: NMH

                ŠPARGĽOVO-FAZUĽKOVÝ ŠALÁT SO SYROM

                Dokonalá voľba na rýchly a ľahký obed...

                Zdroj: Archív

                Špargľovo-fazuľkový šalát so syrom

                ŠPARGĽOVÉ RECEPTY POKRAČUJÚ NA ĎALŠEJ STRANE >>>

                Video Player is loading.
                Stream Type LIVE
                Advertisement
                Current Time 0:00
                Duration 0:00
                Remaining Time 0:00
                Loaded: 0%
                  • Chapters
                  • descriptions off, selected
                  • subtitles off, selected
                  Chutný mrkvový koláč na slano upečte na Veľkú noc TEASER

                  ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE

                  Zdroj: FOODSTYLING A FOTO NATÁLIA JABLONKOVÁ

                  ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE

                  5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, OPEKANIE 20 MINÚT

                  Potrebujete:

                  • 500 g hrubšej bielej a zelenej špargle
                  • viazanička červenej reďkovky
                  • pár kusov mladej cibuľky
                  • mladý špenát alebo iné šalátové listy
                  • iná dostupná jarná zelenina
                  • 12 prepeličích vajec
                  • syr cottage
                  • nasekané čerstvé alebo mleté sušené čili
                  • mletá sladká červená paprika
                  • bazalka alebo iné čerstvé bylinky";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:13:"olivový olej

                  Na špaldové žemličky:

                  • 250 g hladkej špaldovej múky
                  • 125 g krupice
                  • 125 g celozrnnej špaldovej múky
                  • 42 g čerstvého droždia (1 vrecko sušeného alebo 100 g kvásku)
                  • 2 lyžice olivového oleja
                  • 1 lyžička soli
                  • 1 lyžica cukru
                  • asi 300 ml vlažnej vody
                  • potravinárska fólia

                  Na zálievku:

                  • 3 lyžice olivového oleja
                  • 1 lyžica citrónovej šťavy
                  • soľ, mleté čierne korenie

                  POSTUP NA ĎALŠEJ STRANE >>>

                  Zdroj: FOODSTYLING A FOTO NATÁLIA JABLONKOVÁ

                  ŠPARGĽOVÝ ŠALÁT S ČILI TVAROHOM A CHLEBÍKMI Z PANVICE

                  Postup:

                  1. Všetky suroviny na žemličky zmiešajte a dôkladným miesením vypracujte nelepivé a vláčne cesto. Prikryte potravinovou fóliou a nechajte ho nakysnúť na dvojnásobok objemu. Odvážte 20 rovnako veľkých kúskov cesta, vytvarujte placky s priemerom asi 8 cm a výškou pol až jeden centimeter. Nechajte mierne nakysnúť (s kváskom treba byť trpezlivejší) a opekajte z oboch strán na jemne naolejovanej panvici (4-5 minút každý chlebík).
                  2. Všetku zeleninu očistite, ak treba, ošúpte a škrabkou na zemiaky alebo nožom naplátkujte či nakrájajte na menšie kusy.
                  3. Prepeličie vajcia varte v slabo vriacej vode 2,5 až 3 minúty, schlaďte a opatrne ošúpte.
                  4. Cottage syr premiešajte s olivovým olejom, so soľou, s korením, nasekanou čili papričkou, mletou paprikou a čerstvými bylinkami.
                  5. Na zálievku premiešajte citrónovú šťavu a olivový olej (v pomere 1 : 3), trochu soli a korenie a všetko primiešajte do zeleninového šalátu. Podávajte ihneď spolu s chlebíkmi a cottage syrom.