ŠTEDRÁKOVÝ CHEESECAKE: Exkluzívny recept od Natachy Pacal!
24. 11. 2024, 8:03

Zdroj: https://www.instagram.com/natacha_pacal_patisserie/
Upečte si tento raz obľúbený štedrák celkom inak! Natacha Pacal ho upiekla ako chessecake. Vyzerá lákavo a je v ňom všetko, čo má byť. Aj slivková poleva!
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCW_11HqggY/
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCW6ltDR94k/
Galéria k článku

Pacalovský vianočný mix
Vianočná torta a suché pečivo musí v rodine excelentnej cukrárky Natache Pacal byť! "Pochutnáme si na torte a pečive, a keď to zmizne zo stola, dopečiem vždy niečo podľa toho na čo máme chuť a náladu. Na raňajky v prvý sviatok však nesmie chýbať voňavá vianočka!" píše na svojom Instagrame.
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCW_11HqggY/
Natacha Pacal a jej vianočná torta.
Recept na jej medovú tortu, aj keď v trocha inom prevedení, nájdete v knihe Naše obľúbené, podobne ako recept na cheesecake, ktorý nájdete exkluzívne ďalej aj v našom článku a tiež ďalšie Natachine sladké vianočné dielka...

Veterník na Vianoce?
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCW6ltDR94k/
Natacha Pacal: Veterník ako torta vo vianočnom šate!
Natacha nemá problém pripraviť tento obľúbený zákusok aj ako tortu. Dokonca vo vianočnom prevedení! Pritom karamelový veterník zostáva verný svojej chuti – táto klasika nepotrebuje žiadne zmeny! Vyzdobila ho akurát vianočnými detailami, aby mal tú pravú sviatočnú atmosféru.

Retro aj moderné rakvičky
Zdroj: https://www.instagram.com/p/DBpFdogxnqq/
Natacha Pacal: Variácia na rakvičky.
Nedávno sa s týmto retro zákuskom, ktorý je populárny najmä v Čechách, potrápili súťažiaci zo šou Pečie celé Slovensko. Natachina verzia rakvičiek chuťou pripomína špice. Rakvičky obohatila o vrstvu horkej čokolády a výbornej šľahanej ganache s vaječným likérom. A nechýba ani decentná dekorácia!

"Na začiatku mojej cukrárskej kariéry som si hovorila, že cheesecaky ponúkať nebudem. Ale Natacha mieni a zákazník mení. Tak u nás už pár rokov na Vianoce nájdete štedrák... teda cheesecake štedrák," prezrádza Natacha Pacal. Má k nemu aj výbornú radu: "Jednotlivé vrstvy nemusíte mraziť dlho, dôležité je, aby dobre držali a vzájomne sa nezliali."
Zdroj: Dušan Křístek
Štedrákový cheesecake Natache Pacal z knihy Naše obľúbené, ktorú vydali spolu s Miňom Macuľom.
Natašin štedrákový cheesecake so slivkovou polevou
12 - 16 porcií
POTREBUJETE:
Na korpus:
-
220 g maslové sušienky
-
85 g masla
Na tvarohovo-smotanovú náplň:
-
500 g jemného tvarohu
-
500 g kyslej smotany
-
100 g práškového cukru
-
40 g vanilkového cukru
-
5 vajec
Na makovú vrstvu:
-
420 g tvarohovo-smotanovej náplne (pripravenej)
-
100 g celého maku
Na orechovú vrstvu:
- 420 g tvarohovo-smotanová náplň
-
100 g mletých vlašských orechov
Na tvarohovú vrstvu:
- 560 g tvarohovo-smotanovej náplne
- 5 g vanilkovej pasty
Na slivkovú polevu:
-
200 g slivkového lekváru
-
200 g vody
-
40 g kryštálového cukru
-
7 g pektínu NH
POSTUP
-
Korpus: Do rozťahovacej formy na pečenie s priemerom 24 cm vložte papier na pečenie. Pomleté maslové sušienky zmiešajte spolu s roztopeným maslom a natlačte ich na spodok tortovej formy. Pečte na 180 °C s ventilátorom 10 minút.
-
Tvarohovo-smotanovú náplň pripravíte zmiešaním všetkých uvedených surovín. Rozdeľte ju na 3 časti – 420 g, 420 g a 560 g.
-
Pripravte hmoty na jednotlivé vrtvy: Pridaním 100 g celého maku do 420 g náplne vznikne maková. Pridaním 100 g mletých vlašských orechov do 420 g náplne vznikne orechová. A pridaním vanilky do 560 g náplne vznikne tvarohová.
-
Na vychladený korpus vylejte makovú hmotu a zamrazte.
-
Na dobre zamrazenú makovú hmotu vylejte orechovú hmotu a opäť zamrazte.
-
Ako poslednú vylejte bielu tvarohovú hmotu a celý cheesecake pečte v rúre pri teplote 120 °C s ventilátorom po dobu 90 minút.
-
Cheesecake nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
-
Slivková poleva: Do hrnca dajte slivkový lekvár a vodu, vymixujte ručným ponorným mixérom a začnite pomaly variť. Pri dosiahnutí 50 °C pridajte pektín zmiešaný s kryštálovým cukrom. Varte do teploty 85 °C. Následne odstavte zo sporáka a ihneď vylejte na pripravený vychladnutý cheesecake.
-
Cheesecake dozdobte podľa vlastnej fantázie.