VÍKENDOVÁ ROLÁDA podľa vašej chuti: Jednoduché RECEPTY zrolujete raz-dva!
29. 4. 2023, 9:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Reklama
Sú krásne nadýchané a vďaka vynikajúcim plnkám aj úžasne lahodné. Je len na vás, či si nimi vylepšíte víkendové raňajky, poobednú kávičku, alebo ich zhltnete len tak v priebehu dňa.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
29 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu! TEASERJAHODOVÁ LYŽICOVÁ ROLÁDA
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Jahodová lyžicová roláda
1 VEĽKÝ PLECH, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 8 MINÚT
Potrebujete:
NA CESTO:
- 5 vajec
- 5 kopcovitých lyžíc jemného kryštálového cukru
- 1 lyžicu rozpusteného masla
- 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky
- 400 g jahôd
- práškový cukor na posypanie
NA KRÉM:
- 150 g masla
- 100 g práškového cukru
- 350 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou (40 g)
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Celé vajcia s cukrom vyšľahajte do bielej krémovitej peny. Pridajte rozpustené maslo a postupne vmiešajte preosiatu múku. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečte asi 8 minút.
- Upečený plát nechajte mierne vychladnúť, potom ho aj s papierom stočte, prikryte utierkou a nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte krém: Maslo vymiešajte s preosiatym práškovým cukrom do peny. Z mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku uvarte puding. Po vychladnutí do pudingu zapracujte maslový krém a dobre spolu vymiešajte.
- Vychladnutý plát cesta rozviňte, opatrne stiahnite papier a korpus jemne roztiahnite, aby sa narovnal. Po celej ploche rovnomerne natrite krémom
- Jahody očistite, pokrájajte a poukladajte na vrstvu krému. Roládu opatrne stočte a dáme do chladu stuhnúť. Pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom.

Video Player is loading.
Poďte piecť Pavlovku od Jany zo Sladkej výzvy TEASERROLÁDKY S JAHODAMI A KRÉMOM Z BIELEJ ČOKOLÁDY
15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 12-18 MINÚT
Potrebujete:
- 60 g hladkej múky
- 1 lyžičku kakaa (nemusí byť)
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 30 g roztopeného masla
- 4 lyžice horúcej vody
- vajec
- 150 g krupicového cukru
Na krém z bielej čokolády:
- 200 g bielej čokolády (plus 200 g na poliatie)
- 250 ml smotany na šľahanie
- 250 g tučného jemného tvarohu
- pomarančovú kôrau
- 4-5 jahôd (plus na ozdobu)
POSTUP
- V miske dobre zmiešajte múku, kakao, vanilkový extrakt, maslo, horúcu vodu. Žĺtky vymiešajte so 100 g krupicového cukru do svetlej peny.
- Do misy s múkou pridajte najskôr 2-3 lyžice žĺtkovej peny a rozmiešajte – zmes sa tak pekne nadýchne a zvyšné žĺtky sa vám tak budú lepšie zapracovávať. Bielky vyšľahajte so zvyšným cukrom na sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej hmoty. Hmotu rozdeľte na dva plechy klasickej veľkosti s papierom na pečenie. Uhlaďte a dajte piecť na 12 až 18 minút, aby povrch pekne zozlatol.
- Korpusy nechajte 5 minút chladnúť a potom ich prikryte listom čistého papiera na pečenie. Pomocou druhého plechu ich otočte. Spodný papier na pečenie opatrne odstráňte z korpusu a ten spolu s čistým papierom zrolujte do rolády. Nechajte celkom vychladnúť.
- Pripravte krém: Do ohňovzdornej misky nad paru dajte rozpustiť bielu čokoládu. Potom ju odstavte a nechajte 10 minút chladnúť. V druhej mise vyšľahajte smotanu s tvarohom a pomarančovou kôrou dotuha.
- Do rozpustenej čokolády pridajte lyžicu tvarohového krému a zamiešajte. Pridajte ďalšie 2 lyžice a znovu zamiešajte – takto sa vyrovnajú teploty medzi čokoládou a tvarohom. Postupujte tak, kým neminiete čokoládu a tvaroh. Čokoláda sa tak nezrazí.
- Korpusy rozbaľte a naplňte krémom. Naň poukladajte jahody nakrájané na tenké pásiky. Potom korpus opatrne zrolujte a dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na celú noc.
- Vychladené rolády nakrájajte na menšie roládky dlhé asi 5 cm. Zatiaľ roztopte zvyšnú čokoládu a polejte ňou roládky. Nechajte jemne stuhnúť. Nakoniec ich ozdobte nastrúhanou čokoládou, jahodou a môžete servírovať.

Video Player is loading.
Jednoduchý TVAROHOVÝ MREŽOVNÍK pripravíte raz dva! - TEASERPusinková roláda s citrónovým krémom
10 PORCIÍ PRÍPRAVA 45 MINÚT PEČENIE 30 MINÚT
Potrebujete:
Na korpus:
- 4 bielky
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ
- 250 g krupicového cukru
- 1 lyžicu kukuričného škrobu
Na krém:
- 250 g mascarpone
- 60 g práškového cukru
- 150 ml smotany na šľahanie
- kôru z 1 citróna
- 1 lyžičku citrónovej šťavy
- 100 g nasekaných lieskových orieškov
POSTUP
- Rúru vyhrejte na 160 C. Do misy dajte bielky, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, soľ a vyšľahajte do polotuha. Po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nerozpustí.
- Do snehu zamiešajte kukuričný škrob a potom ho rovnomerne rozotrite do plechu (30x40cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte 30 minút, aby povrch korpusu spevnel a veľmi jemne zružovel.
- Plech vyberte z rúry a korpus nechajte vychladnúť 5 minút. Zakryte ho papierom na pečenie, opatrne pretočte hore dnom a spodný papier odstráňte. Korpus veľmi opatrne zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
- Urobte krém: Vyšľahajte ho zo všetkých surovín. Korpus rozviňte, nevadí, ak popraská. Povrch korpusu rovnomerne potrite krémom - 10 cm od kraja však nechajte voľné. Opatrne, pomocou papiera na pečenie zrolujte do tvaru rolády a premiestnite na servírovací tanier. Roládu dajte do chladničky na 30 minút a potom sa do nej môžete pustiť.