Reklama

VÍKENDOVÁ ROLÁDA podľa vašej chuti: Jednoduché RECEPTY zrolujete raz-dva!

JEMNÁ PIŠKÓTOVÁ ROLÁDA S JAHODAMI

Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Reklama

Sú krásne nadýchané a vďaka vynikajúcim plnkám aj úžasne lahodné. Je len na vás, či si nimi vylepšíte víkendové raňajky, poobednú kávičku, alebo ich zhltnete len tak v priebehu dňa.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Dobrota ako od babičky! Jednoduchá BÁBOVKA nie len na nedeľu! TEASER

    JAHODOVÁ LYŽICOVÁ ROLÁDA

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Jahodová lyžicová roláda

    1 VEĽKÝ PLECH, PRÍPRAVA 70 MINÚT, PEČENIE 8 MINÚT

    Potrebujete:

    NA CESTO:

    • 5 vajec
    • 5 kopcovitých lyžíc jemného kryštálového cukru
    • 1 lyžicu rozpusteného masla
    • 5 kopcovitých lyžíc hladkej múky
    • 400 g jahôd
    • práškový cukor na posypanie

    NA KRÉM:

    • 150 g masla
    • 100 g práškového cukru
    • 350 ml mlieka
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • 1 balíček pudingového prášku s vanilkovou príchuťou (40 g)  

    POSTUP

    1. Rúru vyhrejte na 180 °C. Celé vajcia s cukrom vyšľahajte do bielej krémovitej peny. Pridajte rozpustené maslo a postupne vmiešajte preosiatu múku. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Vo vyhriatej rúre pečte asi 8 minút.
    2. Upečený plát nechajte mierne vychladnúť, potom ho aj s papierom stočte, prikryte utierkou a nechajte úplne vychladnúť.
    3. Pripravte krém: Maslo vymiešajte s preosiatym práškovým cukrom do peny. Z mlieka, vanilkového cukru a pudingového prášku uvarte puding. Po vychladnutí do pudingu zapracujte maslový krém a dobre spolu vymiešajte.
    4. Vychladnutý plát cesta rozviňte, opatrne stiahnite papier a korpus jemne roztiahnite, aby sa narovnal. Po celej ploche rovnomerne natrite krémom
    5. Jahody očistite, pokrájajte a poukladajte na vrstvu krému. Roládu opatrne stočte a dáme do chladu stuhnúť. Pred podávaním pokrájajte a posypte práškovým cukrom. 
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Poďte piecť Pavlovku od Jany zo Sladkej výzvy TEASER

      ROLÁDKY S JAHODAMI A KRÉMOM Z BIELEJ ČOKOLÁDY

      15 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 12-18 MINÚT

      Potrebujete:

      • 60 g hladkej múky
      • 1 lyžičku kakaa (nemusí byť)
      • 1 lyžičku vanilkového extraktu
      • 30 g roztopeného masla
      • 4 lyžice horúcej vody
      • vajec
      • 150 g krupicového cukru 

      Na krém z bielej čokolády:

      • 200 g bielej čokolády (plus 200 g na poliatie)
      • 250 ml smotany na šľahanie
      • 250 g tučného jemného tvarohu
      • pomarančovú kôrau
      • 4-5 jahôd (plus na ozdobu) 

      POSTUP

      1. V miske dobre zmiešajte múku, kakao, vanilkový extrakt, maslo, horúcu vodu. Žĺtky vymiešajte so 100 g krupicového cukru do svetlej peny.
      2. Do misy s múkou pridajte najskôr 2-3 lyžice žĺtkovej peny a rozmiešajte – zmes sa tak pekne nadýchne a zvyšné žĺtky sa vám tak budú lepšie zapracovávať. Bielky vyšľahajte so zvyšným cukrom na sneh. Jemne ho zamiešajte do žĺtkovej hmoty. Hmotu rozdeľte na dva plechy klasickej veľkosti s papierom na pečenie. Uhlaďte a dajte piecť na 12 až 18 minút, aby povrch pekne zozlatol.
      3. Korpusy nechajte 5 minút chladnúť a potom ich prikryte listom čistého papiera na pečenie. Pomocou druhého plechu ich otočte. Spodný papier na pečenie opatrne odstráňte z korpusu a ten spolu s čistým papierom zrolujte do rolády. Nechajte celkom vychladnúť.
      4. Pripravte krém: Do ohňovzdornej misky nad paru dajte rozpustiť bielu čokoládu. Potom ju odstavte a nechajte 10 minút chladnúť. V druhej mise vyšľahajte smotanu s tvarohom a pomarančovou kôrou dotuha.
      5. Do rozpustenej čokolády pridajte lyžicu tvarohového krému a zamiešajte. Pridajte ďalšie 2 lyžice a znovu zamiešajte – takto sa vyrovnajú teploty medzi čokoládou a tvarohom. Postupujte tak, kým neminiete čokoládu a tvaroh. Čokoláda sa tak nezrazí.
      6. Korpusy rozbaľte a naplňte krémom. Naň poukladajte jahody nakrájané na tenké pásiky. Potom korpus opatrne zrolujte a dajte do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne na celú noc.
      7. Vychladené rolády nakrájajte na menšie roládky dlhé asi 5 cm. Zatiaľ roztopte zvyšnú čokoládu a polejte ňou roládky. Nechajte jemne stuhnúť. Nakoniec ich ozdobte nastrúhanou čokoládou, jahodou a môžete servírovať. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        Pusinková roláda s citrónovým krémom

        10 PORCIÍ PRÍPRAVA 45 MINÚT  PEČENIE 30 MINÚT

        Potrebujete:

        Na korpus:

        • 4 bielky
        • 1 lyžička vanilkového extraktu
        • 2 lyžičky citrónovej šťavy
        • soľ
        • 250 g krupicového cukru
        • 1 lyžicu kukuričného škrobu 

        Na krém:

        • 250 g mascarpone
        • 60 g práškového cukru
        • 150 ml smotany na šľahanie
        • kôru z 1 citróna
        • 1 lyžičku citrónovej šťavy
        • 100 g nasekaných lieskových orieškov 

        POSTUP

        1. Rúru vyhrejte na 160 C. Do misy dajte bielky, vanilkový extrakt, citrónovú šťavu, soľ a vyšľahajte do polotuha. Po lyžiciach pridávajte cukor a šľahajte, kým sa nerozpustí.
        2. Do snehu zamiešajte kukuričný škrob a potom ho rovnomerne rozotrite do plechu (30x40cm) vystlaného papierom na pečenie. Pečte 30 minút, aby povrch korpusu spevnel a veľmi jemne zružovel.
        3. Plech vyberte z rúry a korpus nechajte vychladnúť 5 minút. Zakryte ho papierom na pečenie, opatrne pretočte hore dnom a spodný papier odstráňte. Korpus veľmi opatrne zrolujte a nechajte úplne vychladnúť.
        4. Urobte krém: Vyšľahajte ho zo všetkých surovín. Korpus rozviňte, nevadí, ak popraská. Povrch korpusu rovnomerne potrite krémom - 10 cm od kraja však nechajte voľné. Opatrne, pomocou papiera na pečenie zrolujte do tvaru rolády a premiestnite na servírovací tanier. Roládu dajte do chladničky na 30 minút a potom sa do nej môžete pustiť.