Nechajte sa vtiahnuť na najkrajšie dovolenkové letoviská plné dobrého jedla.

Grécke národné jedlo z jedného hrnca je obľúbené v celom Stredomorí. Na ich fasoladu môžete tiež natrafiť pod názvom fasoulada alebo fasolia. V Taliansku vám červenú fazuľu ponúknu ako fagiolatu, Portugalci ju servírujú ako feijoadu a Španieli jej hovoria fabad.

A prečo červená?
„V Grécku sa všetko varí na červeno – nielen strukoviny, ale aj mäso. Domáci nepotrebujú mlieko ani šľahačku na zahusťovanie polievok či omáčok. Vystačia si s dobrými paradajkami,“ vysvetlila nám Viera Ložeková Iliopoulou z bratislavskej Taverny.

Červená fazuľa
Červená fazuľa
Zdroj: archív

GRÉCKA FASOLADA

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 2 HODINY + NAMÁČANIE CEZ NOC

Potrebujete:

  • 400 g sušenej fazule
  • 600 g paradajok
  • 1 veľká červená cibuľa
  • 1 veľká mrkva
  • 1 buľva čerstvého fenikla
  • 500 ml vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tymian, petržlenová vňať
  • olivový olej

POSTUP je na ďalšej strane...