Šéfkuchár Peter Ďurčo

archív Petra Ďurča

NEVARÍME, ale veríme! Reštaurácia BEZ HOSTÍ ich nezlomila...

Reštaurácia bez hostí je pre nich ako jedlo bez chuti. Pandémia ich zaskočila, obmedzila, no nezlomila... Receptov majú plnú hlavu a s nami sa radi podelili o svoje najmilovanejšie jarné. Sú vaše.

Ján Dudáš

Ján Dudáš
Ján Dudáš
Zdroj: MATEJ KALINA, ARCHÍV ŠÉFKUCHÁROV

Sous Chef reštaurácia Grand hotel Praha, Tatranská Lomnica

Počas pandémie si vychutnáva spoločnosť manželky Janky a dvojročnej dcérky Olívijky. Vďaka nej začal doma vymýšľať jednoduché kombinácie jedál, piecť pečivo či chlebíky. A inšpiroval aj priaznivcov na sociálnych sieťach. Postupne si začal plniť sen a pomáhať druhým. „To mi umožňuje udržiavať svoju profesiu pri živote v takom bode, ako to situácia dovoľuje. Projekt, ktorý som nazval Konaj dobro, dobro sa ti vráti, je zameraný na potešenie a pomoc ľuďom v núdzi a v prvej línii,“ vraví Ján Dudáš. S bývalým kolegom a šikovným cukrárom Matúšom

Reľovským začali piecť dezerty pre zdravotníkov, dobrovoľníkov či hasičov v testovacích strediskách a nemocniciach. V prvej várke im rozdali tritisíc veterníkov, no, ako vraví, ešte nekončia! S ďalším kolegom Benjamínom Gorelom a so študentom hotelovej akadémie v Kežmarku Reném Makovským varia pre karanténne strediská, sociálne domy, no aj pre reštaurácie či kantíny, v ktorých kuchári ochoreli na covid. Tatranský hotel, v ktorom Ján varil, je momentálne zatvorený, priestory im poskytli ústretoví majitelia reštaurácie Soul v Starom Smokovci. Ako s pokorou vraví mladý sympaťák: „Aj to jednoduché je v určitom čase také vzácne a bohaté ako nikdy!“

ŠPENÁTOVÝ CHLIEB

Špenátový chlieb
Špenátový chlieb
Zdroj: MATEJ KALINA, ARCHÍV ŠÉFKUCHÁROV

3 bochníky

900 ml rozmixovaného špenátu s vňaťou a trochou vody zmiešajte so 150 ml olivového oleja, s 1,2 kg chlebovej múky, 300 g celozrnnej múky, 25 g soli a 84 g čerstvého droždia. Cesto nechajte asi hodinu kysnúť. Potom ho poprekladajte do tvaru batôžteka asi 2-krát za hodinu a nechajte podkysnúť ešte pol hodiny vo forme na chlieb. Pred pečením aj po ňom bochníky zastreknite vodou. Pri teplote 185 °C pečte 30-35 minút. Chlieb môžete potrieť petržlenovým maslom, kozím syrom alebo podávať so zeleninovým tartarom.