Čím tmavšia, tým sladšia. Taká je rebarbora

instagram/shegrowsveg

Predjedlo v apríli: Varíme udržateľne!

A dosť? Pýtajú sa známi šéfkuchári, ktorí majú pre koronu oveľa viac času premýšľať a vymýšľať nové gastrokoncepty na obdobie PO. Máme sa na čo tešiť!

Naservírujú nám dobroty z najlokálnejších surovín, ešte viac späté s prírodou ako doteraz, uvarené s dôrazom, aby pri tom nič nevyšlo nazmar. Čakajú nás dni udržateľnej gastronómie (ten oficiálny je podľa OSN 18. júna). Doma ich oslávte, ako sa patrí. Dobrým jedlom a napríklad absolútne udržateľným menu od výnimočného kuchára Michala Kordoša.

Rebarborový koláč

rebarbora
Zdroj: Profimedia.sk

8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Potrebujete:

  • 180 g masla (plus na vymastenie formy)
  • 200 g práškového cukru
  • 120 g mletých mandlí
  • 60 g hladkej múky (plus na vysypanie formy)
  • 1 lyžička mletého badiánu
  • štipka soli
  • 4 bielky
  • pomarančová kôra
  • 5 stoniek rebarbory

POSTUP:

  1. Formu (25 cm) vymažte maslom, vysypte múkou a dajte do chladničky. Maslo zohrievajte v kastróliku, kým pekne nezhnedne. Odstavte, prelejte do misky, nechajte vychladnúť a potom preceďte cez jemné sitko.
  2. V mise zmiešajte všetky suché suroviny okrem kôry, z bielkov vyšľahajte jemnú penu (nie tuhý sneh). Opatrne ju zamiešajte aj s kôrou do suchej zmesi. Nakoniec zapracujte hnedé maslo. Cesto vylejte do vychladenej formy, naň uložte nakrájanú rebarboru a pečte 45 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Kategórie