Reklama

Prečo počas choroby túžime po sladkom? Doktor Boris Bajer má odpoveď

Boris Bajer je okrem iného odborníkom na výživu.

Zdroj: https://www.instagram.com/p/C6UWP3Wrt_v/

Reklama
Monika Fajdová

Monika Fajdová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Choroba je pre telo náročným obdobím, kedy náš organizmus potrebuje dostatok energie na boj s infekciou. Možno ste si všimli, že práve vtedy často siahneme po sladkostiach – čokoláde, sušienkach či koláčoch. Prečo je to tak?

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Je pravda, že mlieko počas chrípky a prechladnutia zahlieňuje?

    Doktor Boris Bajer patrí medzi popredných slovenských odborníkov na metabolizmus, výživu a zdravý životný štýl. Jeho prístup k výžive je založený na vedeckých poznatkoch, no dokáže ich vysvetliť ľudskou a zrozumiteľnou rečou. Okrem prednášok, kníh, podcastov je známy aj tým, že aktívne radí ľuďom, ako zlepšiť svoje zdravie pomocou jedla aj na svojom instagramovom profile.

    Zdroj: https://www.instagram.com/p/DCosb4XKUFh/

    Doktor Bajer s najnovšou knihou, ktorá obsahuje 100 receptov dlhovekosti.

    V čase, kedy na nás z každej strany číhajú rôzne virózy, sa podelil aj o zaujímavosť, s ktorou ste sa možno počas choroby stretli aj vy. Prečo máme väčšiu chuť na cukor, keď sme chorí? Čítajte na ďalšej strane...

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Grep, minerálka alebo cesnaková hrianka? Čo vám uškodí, ak užívate lieky na tlak?

      Dôvodov je viacero. Tým prvým a najzákladnejším je potreba rýchlej energie. Keď je telo choré, spotrebúva viac energie na boj s infekciou, obnovu buniek a posilnenie imunitného systému. Cukor je jednoduchý sacharid, ktorý telo rýchlo spracuje na energiu, čo je v tomto stave veľmi efektívne.

      Napríklad počas prechladnutia alebo chrípky môže telo spáliť viac kalórií, než bežne potrebuje, kvôli horúčke alebo boju s vírusmi. To spôsobí, že máme tendenciu vyhľadávať jedlá, ktoré nám tieto kalórie rýchlo doplnia – a sladkosti sú v tomto ohľade ideálnou voľbou.

      Zdroj: https://www.instagram.com/p/C6UWP3Wrt_v/

      Boris Bajer je okrem iného odborníkom na výživu.

      Navyše, sladkosti stimulujú uvoľňovanie serotonínu, hormónu šťastia, ktorý nám pomáha cítiť sa lepšie. Aj preto nás často pri chorobe láka kúsok čokolády alebo iná sladká pochúťka. Chuť na sladké počas choroby teda nemusí byť výčitkou, ale príležitosťou dopriať si niečo chutné a prospešné pre telo aj dušu. S pestrou a vyváženou stravou môžete svojmu telu dopriať všetko, čo potrebuje na rýchle uzdravenie – a možno si počas liečenia vychutnáte aj pár sladkých momentov navyše. Akú sladkú dobrotu je najvhodnejšie si zvoliť? Čítajte na ďalšej strane...

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Cibuľa, bylinky, med: čo najlepšie pomôže na kašeľ?

        Doktor Bajer radí, že ak máte počas choroby chuť na sladké, nemusíte si ho odopierať, no existujú zdravšie alternatívy:

        • Med – Je prírodným zdrojom cukru a zároveň obsahuje antibakteriálne látky, ktoré podporujú boj s infekciou. Skúste ho pridať do čaju alebo na celozrnný chlieb.
        • Čerstvé ovocie – Banány, jablká či pomaranče sú skvelým zdrojom vitamínov a prirodzených cukrov. Navyše hydratujú organizmus.
        • Sušené ovocie – Hrozienka, datle či figy obsahujú cukry a minerály, ktoré telu pomáhajú rýchlo získať energiu.
        • Domáce dezerty – Ak máte chuť na koláč, pripravte si ho doma zo zdravších ingrediencií, ako sú špaldová múka, med alebo kokosový cukor.

        Zdroj: Shutterstock

        Med je skutočný všeliek. Okrem toho, že nám dodá energiu na boj s chorobou, obsahuje aj prírodné antibiotiká.

        Autor článku

        Monika Fajdová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Je introvertka, ale o jedle vždy rada pokecá, inšpirácie na nové recepty často hľadá v spoločnosti mačacích kamarátov. Miluje taliansku a ázijskú kuchyňu, hlavne cestoviny a sushi. Na prípravu prvého kysnutého cesta sa odhodlávala takmer 25 rokov a dnes je z toho láska! Varenie a pečenie je pre ňu relax, nebojí sa ani vegetariánskych či vegánskych jedál, ktoré dokáže vyšperkovať tak, že v nich mäso nechýba ani zarytým mäsožravcom. Riadi sa heslom: „Život je príliš krátky na to, aby sme jedli zlé jedlo!“.