Reklama

Miňo Macuľa je zasa extra: Jeho grilážky s hnedým makom sú jedinečné!

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Miňo Macuľa, víťaz 1. série Pečie celé Slovensko rád skúša nové kombinácie chutí, ktorými ozvláštňuje tradičné zákusky. Hnedý mak v grilážkach je novinka!

Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová

Miňo Macuľa pripravil grilážky s hnedým makom.

Miňove makové grilážky

Známy cukrár Miňo Macuľa nikdy nesklame svojou kreativitou a profesionálnou zvedavosťou. Keď natrafil na odrodu ručne zberaného hnedého maku od známej pestovateľky z Jarnej, ktorý chutí ako slnečnicové jadierka s orechmi, napadli mu grilážky! Mali sme možnosť vyskúšať a verte, že sú naozaj jedinečné.

Vzhľadovo pripomínajú tie klasické orechové, len mletý mak je v nich jemnejší. A ak použijete aj oblátky s jemnou štruktúrou, nebudete sa ich vedieť dojesť. Ak hnedý mak hneď nezoženiete, použiť môžete aj kvalitný modrý mak. V kombinácii s karamelom je táto plodina veľmi zaujímavá. Ak ste však za orechovú klasiku, skvelý recept (aj) na orechové či lieskové grilážky nájdete v knihe Naše obľúbené, v ktorej Miňo Macuľa s Natachou Pacal ponúkajú výber tých najlepších koláčov a zákuskov na sviatky i bežné dni. Pre inšpiráciu si kliknite aj na jeho Instagram.

Hnedý mak

Odrody bieleho, sivého a hnedého maku nie sú na kuchynské spracovanie také bežné, a pestuje ich len málo pestovateov. Každá z nich má mierne odlišnú chuť, všetky sú veľmi bohaté na vlákninu, bielkoviny, zdravé tuky a najmä na vápnik, ktorého hnedý mak podľa najnovších zistení obsahuje najviac. Výborné je využiť aj makovú múku a olej, alebo si z rozmixovaného maku vo vode pripraviť makové mlieko. Na farbe nezáleží. Podobne ako keď mak - bez rozdielu na farbu, dáte do koláčov podľa vašej chuti a fantázie.

Miňov recept na makové grilážky nájdete na ďalšej strane >>>

Autor článku

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!