Miňo Macuľa je zasa extra: Jeho grilážky s hnedým makom sú jedinečné!
6. 4. 2025, 8:01
Miňo Macuľa, víťaz 1. série Pečie celé Slovensko rád skúša nové kombinácie chutí, ktorými ozvláštňuje tradičné zákusky. Hnedý mak v grilážkach je novinka!
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Zdroj: Dobré jedlo/Mária Abrahámová
Miňo Macuľa pripravil grilážky s hnedým makom.
Miňove makové grilážky
Známy cukrár Miňo Macuľa nikdy nesklame svojou kreativitou a profesionálnou zvedavosťou. Keď natrafil na odrodu ručne zberaného hnedého maku od známej pestovateľky z Jarnej, ktorý chutí ako slnečnicové jadierka s orechmi, napadli mu grilážky! Mali sme možnosť vyskúšať a verte, že sú naozaj jedinečné.
Vzhľadovo pripomínajú tie klasické orechové, len mletý mak je v nich jemnejší. A ak použijete aj oblátky s jemnou štruktúrou, nebudete sa ich vedieť dojesť. Ak hnedý mak hneď nezoženiete, použiť môžete aj kvalitný modrý mak. V kombinácii s karamelom je táto plodina veľmi zaujímavá. Ak ste však za orechovú klasiku, skvelý recept (aj) na orechové či lieskové grilážky nájdete v knihe Naše obľúbené, v ktorej Miňo Macuľa s Natachou Pacal ponúkajú výber tých najlepších koláčov a zákuskov na sviatky i bežné dni. Pre inšpiráciu si kliknite aj na jeho Instagram.
Zdroj: Dobré jedlo/Peter Šimončík
Mak má 4 farby.
Hnedý mak
Odrody bieleho, sivého a hnedého maku nie sú na kuchynské spracovanie také bežné, a pestuje ich len málo pestovateov. Každá z nich má mierne odlišnú chuť, všetky sú veľmi bohaté na vlákninu, bielkoviny, zdravé tuky a najmä na vápnik, ktorého hnedý mak podľa najnovších zistení obsahuje najviac. Výborné je využiť aj makovú múku a olej, alebo si z rozmixovaného maku vo vode pripraviť makové mlieko. Na farbe nezáleží. Podobne ako keď mak - bez rozdielu na farbu, dáte do koláčov podľa vašej chuti a fantázie.
Miňov recept na makové grilážky nájdete na ďalšej strane >>>