Mak
Na vianočný stôl
„Alebo z neho odsypte do kúta izby či na najvyššiu policu v dome, ako sa to robilo kedysi.“ Prečo? Známa etnologička Katka Nádaská vysvetľuje, že praprastaré mamy makom chránili svoju rodinu pred bosorkami a upírmi, no zároveň ním počas Vianoc privolávali bohatstvo do nového roku. Toľko pre poverčivých. Dobrým makom sa na sviatky zásobte, aj keď ste voči zlej energii imúnni od hlavy až po päty . Zíde sa vám do Veronikiných božských rožtekov a závinov,kváskových bobáľok, najlepšej štrúdle a tiež do kopýtok.
Kupujete ho na trhu priamo od pestovateľov? Super! V obchode študujte etikety a stavte radšej na neosladený mak, ešte lepšie nemletý, zo Slovenska, ale tiež z Česka, najväčšieho producenta tejto plodiny na svete. Zdravý modrý mak má krásnu tmavomodrú farbu, sladkastú chuť a vonia ako MAK. Ak, naopak, hrá do hrdzava, hneda či siva a chutí horko, môže obsahovať technický mak, ktorým niektorí výrobcovia, najmä zo západnej Európy, pančujú náš uctievaný mak PRAVÝ.