mak

Shutterstock

Od MAKU až po VANILKU: Vzácnosti na vianočný stôl

Hviezdy decembrovej sezóny.

medový krémeš

recept:
cesto:
▶ 500  g hladkej špaldovej
celozrnnej múky
▶ 60  g masla
▶ 150  g práškového trstinového
cukru
▶ 1 lyžička vanilkového
extraktu
▶ 4 lyžice medu
▶ 1 lyžička sódy bikarbóny
▶ 2 vajcia
▶ 2 žĺtky
vanilková plnka:
▶ 1  l mlieka
▶ 4 žĺtky
▶ 2 balíčky Zlatého klasu
▶ 120  g trstinového cukru
▶ 1 lyžička vanilkového
extraktu
▶ 250  ml šľahačky
▶ práškový trstinový
 cukor

Najskôr si pripravíme
krém, aby vychladol.
V hrnci zohrejeme
750ml mlieka pod bod
varu. Do misy dáme
zv
Čítajte viac
Najlepší MEDOVÝ KRÉMEŠ: Je od našej šikovnej cukrárky, oblížete si všetky prsty!

Mak

Mak
Mak
Zdroj: Laura Witteková

Na vianočný stôl

„Alebo z neho odsypte do kúta izby či na najvyššiu policu v dome, ako sa to robilo kedysi.“ Prečo? Známa etnologička Katka Nádaská vysvetľuje, že praprastaré mamy makom chránili svoju rodinu pred bosorkami a upírmi, no zároveň ním počas Vianoc privolávali bohatstvo do nového roku. Toľko pre poverčivých. Dobrým makom sa na sviatky zásobte, aj keď ste voči zlej energii imúnni od hlavy až po päty . Zíde sa vám do Veronikiných božských rožtekov a závinov,kváskových bobáľok, najlepšej štrúdle a tiež do kopýtok.

Kupujete ho na trhu priamo od pestovateľov? Super! V obchode študujte etikety a stavte radšej na neosladený mak, ešte lepšie nemletý, zo Slovenska, ale tiež z Česka, najväčšieho producenta tejto plodiny na svete. Zdravý modrý mak má krásnu tmavomodrú farbu, sladkastú chuť a vonia ako MAK. Ak, naopak, hrá do hrdzava, hneda či siva a chutí horko, môže obsahovať technický mak, ktorým niektorí výrobcovia, najmä zo západnej Európy, pančujú náš uctievaný mak PRAVÝ.