Reklama

Choux s gaštanovým krémom: TIMI STRNÁLOVÁ pečie parádne francúzske veterníky!

Tímea Strnálová, víťazka 3. série šou Pečie celé Slovensko.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama
Mária Abrahámová

Mária Abrahámová

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Nad Timiným francúzskym veterníkom sa budete zalizovať, ešte ani neochutnáte. Víťazka 3. série šou Pečie celé Slovensko je naozaj majsterka pekárka!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Voňavé MEDOVÉ REZY: Recept na Vianoce od Timi Strnálovej

    Čo je choux?

    Choux (čítaj "šu") je základné francúzske cesto, známe ako odpaľované cesto. Používa sa na prípravu rôznych druhov sladkých aj slaných dezertov a jedál. Charakteristiké preň je, že sa pri pečení nafúkne a vytvorí dutý vnútorný priestor, ktorý sa plní sladkými i slanými plnkami. Choux cesto je výnimočné svojou ľahkosťou a všestrannosťou – vyžaduje však precíznosť pri príprave.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Naučte sa s nami robiť ODPAĽOVANÉ CESTO: Vaše zákusky budú lepšie, než z cukrárne!

      Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

      Odpaľované venčeky s pistáciami.

      Príprava choux

      • Ingrediencie: Základom sú voda, maslo, múka, vajcia a štipka soli. Niekedy sa pridáva cukor, ak ide o sladký variant.
      • Príprava: Cesto sa varí (odpaľuje) v hrnci, kde sa múka zmieša s horúcou vodou a maslom. Po vychladnutí sa doň zašľahávajú vajcia.
      • Vzhľad: Cesto by malo byť hladké, lesklé a dostatočne husté na to, aby držalo tvar, keď sa nanáša, no stále pružné a jemné.
      • Nanášanie: Cesto vložte do cukrárskeho vrecka s hladkou alebo ozdobnou špičkou. Na plech vystlaný papierom na pečenie nanášate tvary podľa zvoleného receptu (guľôčky pre choux alebo profiterolky, kolieska pre veterníky, podlhovasté pásy pre éclairs). Medzi jednotlivými tvarmi nechajte dostatok miesta – cesto sa pri pečení nafúkne.
      • Pečenie: Pečte ho najlepšie najskôr 10 minút vo vyhriatej rúre pri vyššej teplote (200 °C), aby sa cesto rýchlo nafúklo a potom dopečte asi ďalších 10 - 15 minút na 180 °C aby sa dôkladne prepieklo do zlatista a zostalo chrumkavé, no nie suché, aby sa pri prekrajovaní nelámalo. Počas pečenia neotvárajte rúru!

        Na ďalšej strane nájdete recept na choux od Timi >>>
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Miňo Macuľa vám poradí, AKO PRIPRAVIŤ najlepšie ODPAĽOVANĚ CESTO

        Choux s gaštanovým krémom od Timi

        8 kusov, príprava 60 minút + chladenie, pečenie 30 minút

         

        POTREBUJETE: 

        Na craquelin:

        • 50 g zmäknutého masla
        • 50 g kryštálového cukru
        • 50 g hladkej múky

        Na odpaľované cesto:

        •  95 g mlieka
        • 95 g vody
        • 85 g masla
        • 4 g soli
        • 4 g kryštálového cukru
        • 115 g hladkej múky
        • 200 g vajec

        Na gaštanový krém:

        •  6 plátkov želatíny
        • 150 g mlieka
        • 220 g smotany na šľahanie
        • 120 g žĺtkov
        • 60 g kryštálového cukru
        • 21 g kukuričného škrobu
        • 90 g masla
        • 250 g mascarpone
        • 1 balenie mrazeného gaštanového pyré 
        • domáci černicový alebo ríbezľový džem na plnenie

        Na ganáš:

        •  260 g smotany na šľahanie
        • 120 g bielej čokolády
        • 70 g smotanovej nátierky
        • 45 g masla

         

        POSTUP: 

        1. Pripravte craquelin: Všetky suroviny dobre premiešajte a cesto vyvaľkajte medzi 2 papiermi na pečenie na hrúbku 2 mm. Vykrojte kolieska s priemerom 5 cm. Nechajte stuhnúť v mrazničke.
        2. Odpaľované cesto: Mlieko, vodu, maslo, soľ a cukor priveďte v hrnci k varu. Nasypte preosiatu múku a cesto odpaľujte za stáleho miešania 3 minúty. Cesto dajte do nádoby robota s ploským hákom a miešajte, kým zmes nedosiahne teplotu 55 až 50 °C. Potom postupne prilievajte rozšľahané vajíčka, až kým nevznikne hladké cesto.
        3.  Cesto v mise zakryte kuchynskou fóliou a nechajte do druhého dňa v chladničke. Potom ho nastriekajte pomocou okrúhlej špičky s priemerom 12 cm na papier na pečenie v tvare guliek. Na ne položte craquelin. Počas pečenia efektne popraská.
        4. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C horný a dolný ohrev 25 až 30 minút. Počas pečenia rúru neotvárajte!
        5. Pripravte gaštanový krém: Želatínu namočte do studenej vody. Mlieko a smotanu na šľahanie zohrejte v kastróliku. V miske zmiešajte žĺtky, cukor a škrob. Horúce mlieko so smotanou lejte za stáleho miešania na žĺtkovú zmes. Vráťte späť do kastrólika a uvarte hustý puding. Pridajte napučanú, vyžmýkanú želatínu, maslo, mascarpone a rozmixujte ponorným mixérom. Nechajte vychladiť do druhého dňa v chladničke. Potom do krému nastrúhajte zľahka rozmrazené gaštanové pyré a vyšľahajte do tuha.
        6. Pripravte ganáš: Smotanu na šľahanie zohrejte v kastróliku a nalejte na nalámanú čokoládu. Chvíľu počkajte a rozmixujte ponorným mixérom. Pridajte nátierku s maslom a opäť premixujte. Nechajte do druhého dňa v chladničke a následne vyšľahajte.
        7. Dokončenie: Do vychladených koláčikov urobte pomocou špičky nadstavca na cukrárenskom vrecku dierku a naplňte ich gaštanovým krémom. Navrchu ozdobte šľahanou ganášou. Spravte do nej jamku a dajte do nej džem.

         

        Autor článku

        Mária Abrahámová

        redaktorka magazínu Dobré jedlo
        Dobré jedlo jej pred rokmi riadne zavoňalo, až v ňom zapustila korene. Vďaka nemu obohacuje svoj domáci receptár o nové kulinárske vychytávky, ktoré občas vymámi aj od dobrých reštaurácií a známych osobností. Za pochvalu svojho kuchárskeho umenia rozdáva blízkym a priateľom predplatné časopisu ako skvelý darček k Vianociam i narodeninám. Inšpirujte sa aj vy!