Nadýchané DOMÁCE VETERNÍKY: Zvládnete ich upiecť podľa nás!
1. 4. 2022, 10:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo
Reklama
Neveríte? Poďte na to krok za krokom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku
23 fotografiíPrejsť do galérie
KARAMELOVÉ VETERNÍKY
20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 250 ml vody
- 150 g masla
- 200 g hladkej múky
- štipka soli
- 5-6 vajec (podľa hustoty hmoty)
Na vanilkový krém:
- 6 žĺtkov
- 150 g kryštálového cukru
- 35 g kukuričného škrobu
- 450 ml mlieka
- vanilkový struk
- 200 g masla
Zdroj: Dobré jedlo
Veterníky-postup
Na karamelovú šľahačku:
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 500 ml smotany na šľahanie
Na karamelovú polevu:
Zdroj: Dobré jedlo
Veterníky-postup
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml mlieka
- 1 šálka práškového cukru

Video Player is loading.
Hruškovo-jablkové pité: Koláčik pre priateľov aj rodinuPostup na ďalšej strane>>
Zdroj: Dobré jedlo
Upečte veterníky: Rozkrojené veterníky naplňte najskôr vanilkovým krémom.
- Vanilkový krém: V mise zmiešajte žĺtky, cukor a škrob. Do hrnca dajte zohriať mlieko s vanilkovým strukom a tesne pred varom ním za stáleho miešania zalejte žĺtky (struk vyberte).
- Zmiešané žĺtky s mliekom vráťte na oheň a miešajte, kým krém nezhustne.
- Krém nechajte vychladnúť a potom doň zašľahajte maslo.
- Karamelová šľahačka: Do hrnca s hrubším dnom dajte cukor a nechajte ho roztopiť a skaramelizovať do zlatej farby.
- Karamel zalejte šľahačkovou smotanou (predtým ju však trochu zohrejte, aby karamel veľmi neprskal).
- Karamel v šľahačke dobre rozpusťte, prípadne ho prelejte cez sitko a dajte chladiť. Najlepšie do druhého dňa.
- Upečte veterníky:. Do hrnca s hrubým dnom dajte zohriať vodu s maslom a štipkou soli. Keď sa maslo rozpustí a voda bude vrieť, naraz vsypte všetku múku. Miešajte, kým nevznikne hustá hladká kaša. Nechajte 5-10 minút chladnúť.
- Pridajte štipku soli a jedno vajce po druhom. V prípade, že hmota je veľmi hustá, pridajte ďalšie.. Hmotou naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
- Na vymastený plech (alebo vyložený papierom na pečenie) naznačte pomúčeným pohárom krúžky a na ne striekajte hmotu. Medzi veterníkmi nechajte aspoň 5 centimetrové medzery – narastú. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte 20 minút. Veterníky nechajte dobre vychladnúť.
- Rozkrojené veterníky naplňte najskôr vanilkovým krémom. Na krém naneste vyšľahanú karamelovú šľahačku a navrch položte vrchnú časť veterníka namočenú v karamelovej poleve. ";i:10;s:236:"Tú pripravte takto: Cukor nechajte roztopiť a skaramelizovať. Zalejte ho horúcim mliekom. Keď sa karamel v mlieku celkom roztopí, pridávajte práškový cukor tak, aby poleva nebola celkom tekutá a na veterníku rýchlo zaschla.

Video Player is loading.
Naučte sa s nami robiť ODPAĽOVANÉ CESTO: Vaše zákusky budú lepšie, než z cukrárne!Vanilkový krém a karamelovú šľahačku pripravte deň vopred. Musia sa dobre schladiť.
Do vanilkového krému môžete primiešať trocha karamelového salka alebo karamel.
Namiesto karamelovej polevy ich môžete poliať čokoládou alebo len posypte cukrom.