Reklama

Nadýchané DOMÁCE VETERNÍKY: Zvládnete ich upiecť podľa nás!

Karamelové veterníky

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama

Neveríte? Poďte na to krok za krokom.

KARAMELOVÉ VETERNÍKY

20 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 250 ml vody
  • 150 g masla
  • 200 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 5-6 vajec (podľa hustoty hmoty)

Na vanilkový krém:

  • 6 žĺtkov
  • 150 g kryštálového cukru
  • 35 g kukuričného škrobu
  • 450 ml mlieka
  • vanilkový struk
  • 200 g masla

Zdroj: Dobré jedlo

Veterníky-postup

Na karamelovú šľahačku:

  • 5 lyžíc kryštálového cukru
  • 500 ml smotany na šľahanie

Na karamelovú polevu:

Zdroj: Dobré jedlo

Veterníky-postup

  • 3 lyžice kryštálového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 1 šálka práškového cukru 
Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Hruškovo-jablkové pité: Koláčik pre priateľov aj rodinu

    Postup na ďalšej strane>>

    Zdroj: Dobré jedlo

    Upečte veterníky: Rozkrojené veterníky naplňte najskôr vanilkovým krémom.

    1. Vanilkový krém: V mise zmiešajte žĺtky, cukor a škrob. Do hrnca dajte zohriať mlieko s vanilkovým strukom a tesne pred varom ním za stáleho miešania zalejte žĺtky (struk vyberte).
    2. Zmiešané žĺtky s mliekom vráťte na oheň a miešajte, kým krém nezhustne.
    3. Krém nechajte vychladnúť a potom doň zašľahajte maslo.
    4. Karamelová šľahačka: Do hrnca s hrubším dnom dajte cukor a nechajte ho roztopiť a skaramelizovať do zlatej farby.
    5. Karamel zalejte šľahačkovou smotanou (predtým ju však trochu zohrejte, aby karamel veľmi neprskal).
    6. Karamel v šľahačke dobre rozpusťte, prípadne ho prelejte cez sitko a dajte chladiť. Najlepšie do druhého dňa.
    7. Upečte veterníky:. Do hrnca s hrubým dnom dajte zohriať vodu s maslom a štipkou soli. Keď sa maslo rozpustí a voda bude vrieť, naraz vsypte všetku múku. Miešajte, kým nevznikne hustá hladká kaša. Nechajte 5-10 minút chladnúť.
    8. Pridajte štipku soli a jedno vajce po druhom. V prípade, že hmota je veľmi hustá, pridajte ďalšie.. Hmotou naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou.
    9. Na vymastený plech (alebo vyložený papierom na pečenie) naznačte pomúčeným pohárom krúžky a na ne striekajte hmotu. Medzi veterníkmi nechajte aspoň 5 centimetrové medzery – narastú. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte 20 minút. Veterníky nechajte dobre vychladnúť. 
    10. Rozkrojené veterníky naplňte najskôr vanilkovým krémom. Na krém naneste vyšľahanú karamelovú šľahačku a navrch položte vrchnú časť veterníka namočenú v karamelovej poleve. ";i:10;s:236:"Tú pripravte takto: Cukor nechajte roztopiť a skaramelizovať. Zalejte ho horúcim mliekom. Keď sa karamel v mlieku celkom roztopí, pridávajte práškový cukor tak, aby poleva nebola celkom tekutá a na veterníku rýchlo zaschla.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Naučte sa s nami robiť ODPAĽOVANÉ CESTO: Vaše zákusky budú lepšie, než z cukrárne!

      Vanilkový krém a karamelovú šľahačku pripravte deň vopred. Musia sa dobre schladiť.

      Do vanilkového krému môžete primiešať trocha karamelového salka alebo karamel.

      Namiesto karamelovej polevy ich môžete poliať čokoládou alebo len posypte cukrom.