Reklama

Rýchla škola varenia GAŠTANOV: Čo poviete na pyré?

DOMÁCE GAŠTANOVÉ PYRÉ

Zdroj: shutterstock

Reklama
Dobroslava Brunovská

Dobroslava Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Poďte s nami do rýchlej školy varenia gaštanov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:55
Remaining Time 0:55
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Milované GAŠTANY: Zužitkujte ich aj v slanej kuchyni

    DOMÁCE GAŠTANOVÉ PYRÉ

    2 ZAVÁRACIE POHÁRIKY (350 ML), PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 15 MINÚT 

    Potrebujete:

    • 500 g jedlých gaštanov (ošúpaných)
    • 250 ml mlieka
    • 1 balíček vanilkového cukru
    • štipka škorice
    • rum
    • kryštálový cukor

    POSTUP:

    1. Ošúpané gaštany dajte do hrnca, zalejte mliekom, pridajte vanilkový cukor, škoricu a na miernom ohni ich pod pokrievkou uvarte do mäkka. Bude to trvať asi 15 minút. Uvarené gaš­tany nechajte vychladnúť.
    2. Ponorným mixérom rozmixujte na pyré. Ak je priveľmi husté, pridajte trochu mlieka. Dochuťte rumom a cukrom podľa potreby.

    JEDLÉ GAŠTANY
    Ako ich máte radi? Ako voňavú upečenú lahôdku v kornútiku, ktorú si vyberáte zo šupky na ulici, alebo ako prílohu k pečenej morke, zverine či ku kačke? Pyré z gaštanov sa hodí takmer ku každému druhu mäsa. Celé dusené gaštany môžete pridať aj k červenej kapuste, ružičkovému kelu, šampiňónom, cibuli a mrkve. Použiť ich môžete takisto do plnky k husi či morke.

    Ako ich ošúpať?
    Šúpanie gaštanov je babravá práca. Znalkyňa francúzskej kuchyne, kde sa gaštany často používajú, Julia Childová radila, ako to urobiť najjednoduchšie. Najprv gaštany narezala na jednej strane do hĺbky 4 mm, potom ich dala do hrnca so studenou vodou, rýchlo priviedla do varu a povarila asi minútu. Gaštany po jednom vyberala dierovanou naberačkou a odstránila z nich hornú i vnútornú šupku. Plody, ktoré sa nedali ošúpať, odložila bokom a znovu ich vhodila do vriacej vody. Gaštany musíte šúpať rýchlo, kým sú teplé. So studenými si už neporadíte.

    Autor článku

    Dobroslava Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Ťažko by spočítala, koľko jedál pre Dobré jedlo už navarila a napiekla. Rátajú sa na stovky, veď v Dobrom jedle pracuje už viac ako 16 rokov. Najradšej má slané jedlá, omáčky a slovenskú kuchyňu, hoci tá nehviezdi, a nikdy asi ani nebude, na gastronomickej scéne. Bryndza i kyslá kapusta sú podľa nej hotové poklady.