7 DOBRÝCH RÁD AKO UŠETRÍTE pri varení: A pritom si pochutíte!
30. 4. 2023, 15:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Gurmet
Variť lacno a úsporne neznamená, že budete nad jedlom ohŕňať nosom. Chce to len trocha vynaliezavosti a kreativity. Šetriť treba!

1. Babkine recepty

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Kysnutý smotanovo-bryndzový osúch s cibuľkou
Zavolajte babke, mame, sestre, tete, vypýtajte od nich recepty na chutné, sýte a cenovo nenáročné džatky, osúchy, pirohy, šúľance, alebo oprášte staré kuchárske knihy a navarte niečo podobné podľa nich. Kedysi sa varilo viac skromne, ale chutne! Kopec nápadov na klasickú kuchyňu nájdete aj na našom webe! Mnohé recepty môžete obmieňať podľa sezónnosti a chuti. K jedlám z cesta stačí už len uvariť jednoduchú polievku.

Erteplový žulanec
4 PORCIE, 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT
Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 1 kg uvarených zemiakov
- 200 g polohrubej múky
- štipka soli
Na dochutenie:
- 100 g masla
- 100 mletého maku
- 100 g práškového cukru
POSTUP:
- Zemiaky uvarené v šupke ešte teplé ošúpte a pretlačte alebo postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte múku, soľ a vypracujte cesto.
- Cesto rozdeľte na polovicu a z každej ušúľajte (užúlajte) dlhý tenší valec, preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a valec stočte do tvaru slimáka, ale tak, aby sa cesto medzi sebou nedotýkalo.
- Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 40-50 minút, aby bol povrch aj spodok zlatistý. Po upečení žulanec natrhajte do roztopeného masla, premiešajte a uložte na tanier. Posypte poriadnou dávkou mletého maku, oslaďte práškovým cukrom a hneď podávajte. Môžete ho posypať aj orechmi alebo opečenou strúhankou.
Dobrý tip: Žulanec bude najlepší, ak ho pripravíte zo starých zemiakov, sú totiž suchšie, teda neobsahujú toľko vody ako nové zemiaky. A skúste ho aj naslano, napríklad s opečenou slaninou, alebo s tvarohom.
2. Sýte polievky
Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ
Sýta toskánska polievka, v ktorej využijete kurací alebo zeleninový vývar, úrodu paradajok i staré rožky.
Využijete v nich zemiaky, sezónnu zeleninu, strukoviny či huby. Keď časť z nich rozmixujete, vnikne hustá polievka, ktorá vás zasýti tak, že nebudete potrebovať už jesť druhý chod. Prípadne na zahustenie použite trocha múky (môže byť špaldová), ovsených či ryžových vločiek.
Zemiakovo-hubová polievka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Zdroj: Gurmet
POTREBUJETE:
- 2 menšie mrkvy
- pol malého zeleru
- 1 petržlen
- 4 zemiaky
- 125 g čerstvých húb
- 3 lyžice masla
- 50 g špaldovej múky
- 1 lyžica sušeného majoránu
- 3 strúčiky cesnaku
- čerstvý majorán na servírovanie";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Zeleninu a zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na kúsky. Zemiaky krájajte na niečo väčšie kúsky, varením sa z nich uvoľní škrob, ktorý polievku trochu zahustí. V hrnci rozpustite maslo, orestujte na ňom očistené a pokrájané huby, nasypte múku a urobte zápražku
- Odmerajte si 1,5 l vody, ale do hrnca jej najprv nalejte len trochu, aby ste rozmiešali prípadné hrudky. Potom dolejte zvyšok. Pridajte zeleninu, zemiaky a polievku priveďte do varu.
- Osoľte, okoreňte a pridajte majorán. Polievku povarte 15 minút do zmäknutia zemiakov, nakoniec pridajte prelisovaný cesnak, čerstvý majorán a hneď podávajte.

3. Navarte na tri dni
Zdroj: Laura Witteková
Šošovicový prívarok
Prívarky, omáčky či guláš na rôzne spôsoby sa ani neoplatí variť v malom hrnci. Navarte ich minimálne 2x toľko, ako zjete na obed. Na ďalší deň budú tieto jedlá ešte chutnejšie, navyše ušetríte energiu i čas na ich prípravu. A ak vám ostanú aj na tretí deň, môžete si ich mierne obmeniť, napríklad prívarok namiesto mäsa, podávajte s vajíčkom alebo grilovaným syrom.
Hlivový guláš
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Gurmet
POTREBUJETE:
- 1 kg hlivy ustricovitej
- 500 g cibule
- 3 lyžica masti
- 1 lyžička rasce
- 1 a pol lyžice sladkej mletej papriky
- 1 lyžica sušeného majoránu
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 800 ml vývaru
- 2 lyžice hladkej múky";i:10;s:28:"čerstvý majorán na ozdobu";i:11;s:34:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Hlivu umyte, nakrájajte na prúžky. Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno. Vo veľkom hrnci rozpustite masť, pridajte cibuľu a opečte ju do zlatista.
- Pridajte hlivu a sprudka ju opečte. Prisypte rascu, mletú papriku, sušený majorán, prelisovaný cesnak, pretlak, soľ a korenie. Premiešajte, zalejte vývarom a duste pod pokrievkou 15-20 minút do mäkka.
- Múku nasypte do hrnčeka, prilejte 50 ml vody a rozmiešajte na riedku kašu. Prilejte k nej trochu tekutiny z guláša a miešajte, kým sa nespoja. Vlejte do guláša a za stáleho miešania povarte do zhustnutia. Dochuťte soľou, korením a posypte čerstvým majoránom.

4. Nahraďte mäso
Zdroj: archív vydavateľstva
Rizoto s trochou mäsa
Ak bez neho nedokážete žiť, nemusíte ho v jedlách úplne vynechať. Stačí ak časť z neho nahradíte inými surovinami, mäsko tam vždy nájdete! Dokonca ho môžete trocha pridať aj do hlivového guláša z predchádzajúcej strany, ak sa vám tam pýta. A napríklad v rizote ho krásne doplní okrem ryže aj koreňová zelenina, huby, hrášok, fazuľa i kukurica. Vo fašírkach zasa nastrúhaný syr, zemiaky, tekvica, cuketa ale aj strukoviny.
Náš tip na fazuľovo-mäsové fašírky:
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Mleté bravčové mäso (stačí polovičné množstvo ako dávate zvyčajne) zmiešajte z rozpučenou červenou fazuľou (z konzervy), najemno nastrúhaným a opečeným pórom, nakrájaným a vo vode namočeným rožkom, trochou horčice, kečupu, sušeným majoránom, drvenou rascou, vajíčkom, pretlačeným cesnakom a dochuťte soľou a korením. Obaľte v strúhanke a opečte na oleji.

5. Využite starší chlieb a pečivo
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Jablkovo - tvarohová žemľovka zo staršej vianočky, makoviek či rožkov.
Určite raz za čas spravíte chlieb či knedľu vo vajci a z vianočky či rožkov ovocnú žemľovku. No starému chlebu sa dá vdýchnuť druhý život ešte pestrejšie. Napríklad v plackách, chrumkavých bruschettách i v nákype so syrom a bylinkami...
Slaný nákyp
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 32 MINÚT
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
POTREBUJETE:
- 4-5 starších žemlí
- 3 lyžice rozpusteného masla + na vymastenie misy
- 250 g ricotty (môžete nahradiť aj tučným tvarohom)
- 2 hrste čerstvého špenátu
- 3 vetvičky tymianu
- 5 vajec
- 125 ml mlieka
- 250 ml smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- 30 g parmezánu (alebo iného lacnejšieho tvrdého syra)";i:10;s:21:"soľ, čierne korenie
Na zaliatie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- za hrsť petržlenovej vňate
- zelený šalát
POSTUP:
- Žemle natrhajte na menšie kúsky, poukladajte na plech a dobre pokvapkajte maslom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 5-7 minút, aby pečivo ostalo zlaté a chrumkavé.
- V mise zatiaľ zmiešajte ricottu, špenátové listy, tymian a opečené pečivo. Zmes preložte do vymastenej zapekacej nádoby.
- V druhej mise zmiešajte vajcia, mlieko, smotanu, cesnak, polovicu nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vajíčkovou zmesou zalejte ricottové žemle a vložte späť do rúry.
- Zapekajte približne 20-25 minút. Žemľovku vyberte z rúry, posypte zvyšným syrom a podávajte ešte teplú, pokvapkanú petržlenovou zálievkou vymiešanou z uvedených surovín.
6. Odložte vývar
Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková
Vývar z hovädzích kostí
Kurací, hovädzí, bravčový i zeleninový vývar sa vám určite zíde aj do iných polievok, či na podliatie mäsa a zeleniny. Navarte ho preto k nedeľnému obedu viac, a ten čo zvýši odložte na pár dní do chladničky, alebo na pár týždňov do mrazničky. Potom ho postupne využívajte. Ak varíte karfiol či brokolicu na zapekanie alebo vysmážanie, vodu podobne odložte do zeleninovej polievky. Z varenia zemiakov sa vám voda zíde do cesnačky či demikátu, kde zužitkujete aj napríklad vodu z halušiek.
7. Skombinujte zvyšné potraviny
Zdroj: Shutterstock
Ak sa vám v chladničke už niekoľko dní "potulujú" zvyšné čerstvé či tepelne spracované potraviny (odrezky mäsa, zeleniny, ovocia, džem, tvaroh, smotana, mlieko, cestoviny, ryža...), zapojte svoju fantáziu a vymyslite jedlo, v ktorých ich možno aj netradične, no o to originálnejšie využijete. Takto zvyčajne vznikajú tie najlepšie recepty na polievky, soté, guláše, nátierky či koláče. Pri grilovačke skúste opiecť napríklad na hrubšie nakrájané jabĺčka či priečne prekrojený banán aj so šupkou. A super dezert je na svete! A k tomu mierne osladená kyslá smotana... Mňam!
Pripravte si aj tieto chutné jedlá a koláče: