Reklama

7 DOBRÝCH RÁD AKO UŠETRÍTE pri varení: A pritom si pochutíte!

Hlivový guláš

Zdroj: Gurmet

Reklama

Variť lacno a úsporne neznamená, že budete nad jedlom ohŕňať nosom. Chce to len trocha vynaliezavosti a kreativity. Šetriť treba!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Michaela Čobejová v kuchyni: Takto prvý raz varila pirohy!

    1. Babkine recepty

    Kysnutý smotanovo-bryndzový osúch s cibuľkou

    Zdroj: LAURA WITTEKOVA

    Kysnutý smotanovo-bryndzový osúch s cibuľkou

    Zavolajte babke, mame, sestre, tete, vypýtajte od nich recepty na chutné, sýte a cenovo nenáročné džatky, osúchy, pirohy, šúľance, alebo oprášte staré kuchárske knihy a navarte niečo podobné podľa nich. Kedysi sa varilo viac skromne, ale chutne! Kopec nápadov na klasickú kuchyňu nájdete aj na našom webe! Mnohé recepty môžete obmieňať podľa sezónnosti a chuti. K jedlám z cesta stačí už len uvariť jednoduchú polievku.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Tradičné perky krok za krokom: Takto sa vám podaria!

      Erteplový žulanec

      4 PORCIE, 25 MINÚT, PEČENIE 40-50 MINÚT

      Zdroj: Laura Witteková/Dobré jedlo

      POTREBUJETE:

      Na cesto:

      • 1 kg uvarených zemiakov
      • 200 g polohrubej múky
      • štipka soli

      Na dochutenie:

      • 100 g masla
      • 100 mletého maku
      • 100 g práškového cukru

      POSTUP:

      1. Zemiaky uvarené v šupke ešte teplé ošúpte a pretlačte alebo postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte múku, soľ a vypracujte cesto.
      2. Cesto rozdeľte na polovicu a z každej ušúľajte (užúlajte) dlhý tenší valec, preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie a valec stočte do tvaru slimáka, ale tak, aby sa cesto medzi sebou nedotýkalo.
      3. Vložte do rúry vyhriatej na 170 °C a pečte približne 40-50 minút, aby bol povrch aj spodok zlatistý. Po upečení žulanec natrhajte do roztopeného masla, premiešajte a uložte na tanier. Posypte poriadnou dávkou mletého maku, oslaďte práškovým cukrom a hneď podávajte. Môžete ho posypať aj orechmi alebo opečenou strúhankou.

      Dobrý tip: Žulanec bude najlepší, ak ho pripravíte zo starých zemiakov, sú totiž suchšie, teda neobsahujú toľko vody ako nové zemiaky. A skúste ho aj naslano, napríklad s opečenou slaninou, alebo s tvarohom.

      2. Sýte polievky

      Zdroj: LAURA WITTEKOVÁ

      Sýta toskánska polievka, v ktorej využijete kurací alebo zeleninový vývar, úrodu paradajok i staré rožky.

      Využijete v nich zemiaky, sezónnu zeleninu, strukoviny či huby. Keď časť z nich rozmixujete, vnikne hustá polievka, ktorá vás zasýti tak, že nebudete potrebovať už jesť druhý chod. Prípadne na zahustenie použite trocha múky (môže byť špaldová), ovsených či ryžových vločiek.

      Zemiakovo-hubová polievka

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

      Zdroj: Gurmet

      POTREBUJETE:

      • 2 menšie mrkvy
      • pol malého zeleru
      • 1 petržlen
      • 4 zemiaky
      • 125 g čerstvých húb
      • 3 lyžice masla
      • 50 g špaldovej múky
      • 1 lyžica sušeného majoránu
      • 3 strúčiky cesnaku
      • čerstvý majorán na servírovanie";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie

      POSTUP:

      1. Zeleninu a zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na kúsky. Zemiaky krájajte na niečo väčšie kúsky, varením sa z nich uvoľní škrob, ktorý polievku trochu zahustí. V hrnci rozpustite maslo, orestujte na ňom očistené a pokrájané huby, nasypte múku a urobte zápražku
      2. Odmerajte si 1,5 l vody, ale do hrnca jej najprv nalejte len trochu, aby ste rozmiešali prípadné hrudky. Potom dolejte zvyšok. Pridajte zeleninu, zemiaky a polievku priveďte do varu.
      3. Osoľte, okoreňte a pridajte majorán. Polievku povarte 15 minút do zmäknutia zemiakov, nakoniec pridajte prelisovaný cesnak, čerstvý majorán a hneď podávajte.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tučné SYRY a ich benefity - znížia cholesterol i váhu

        3. Navarte na tri dni

        Zdroj: Laura Witteková

        Šošovicový prívarok

        Prívarky, omáčky či guláš na rôzne spôsoby sa ani neoplatí variť v malom hrnci. Navarte ich minimálne 2x toľko, ako zjete na obed. Na ďalší deň budú tieto jedlá ešte chutnejšie, navyše ušetríte energiu i čas na ich prípravu. A ak vám ostanú aj na tretí deň, môžete si ich mierne obmeniť, napríklad prívarok namiesto mäsa, podávajte s vajíčkom alebo grilovaným syrom.

        Hlivový guláš

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

        Zdroj: Gurmet

        POTREBUJETE:

        • 1 kg hlivy ustricovitej
        • 500 g cibule
        • 3 lyžica masti
        • 1 lyžička rasce
        • 1 a pol lyžice sladkej mletej papriky
        • 1 lyžica sušeného majoránu
        • 3 strúčiky cesnaku
        • 2 lyžice paradajkového pretlaku
        • 800 ml vývaru
        • 2 lyžice hladkej múky";i:10;s:28:"čerstvý majorán na ozdobu";i:11;s:34:"soľ, mleté čierne korenie 

        POSTUP:

        1.  Hlivu umyte, nakrájajte na prúžky. Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno. Vo veľkom hrnci rozpustite masť, pridajte cibuľu a opečte ju do zlatista.
        2. Pridajte hlivu a sprudka ju opečte. Prisypte rascu, mletú papriku, sušený majorán, prelisovaný cesnak, pretlak, soľ a korenie. Premiešajte, zalejte vývarom a duste pod pokrievkou 15-20 minút do mäkka.
        3. Múku nasypte do hrnčeka, prilejte 50 ml vody a rozmiešajte na riedku kašu. Prilejte k nej trochu tekutiny z guláša a miešajte, kým sa nespoja. Vlejte do guláša a za stáleho miešania povarte do zhustnutia. Dochuťte soľou, korením a posypte čerstvým majoránom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          VEGÁNSKE I MÄSOVÉ FAŠÍRKY: Naučíme vás ich robiť z čohokoľvek, čo doma nájdete!

          4. Nahraďte mäso

          Zdroj: archív vydavateľstva

          Rizoto s trochou mäsa

          Ak bez neho nedokážete žiť, nemusíte ho v jedlách úplne vynechať. Stačí ak časť z neho nahradíte inými surovinami, mäsko tam vždy nájdete! Dokonca ho môžete trocha pridať aj do hlivového guláša z predchádzajúcej strany, ak sa vám tam pýta. A napríklad v rizote ho krásne doplní okrem ryže aj koreňová zelenina, huby, hrášok, fazuľa i kukurica. Vo fašírkach zasa nastrúhaný syr, zemiaky, tekvica, cuketa ale aj strukoviny.

          Náš tip na fazuľovo-mäsové fašírky:

          Zdroj: LAURA WITTEKOVA

          Mleté bravčové mäso (stačí polovičné množstvo ako dávate zvyčajne) zmiešajte z rozpučenou červenou fazuľou (z konzervy), najemno nastrúhaným a opečeným pórom, nakrájaným a vo vode namočeným rožkom, trochou horčice, kečupu, sušeným majoránom, drvenou rascou, vajíčkom, pretlačeným cesnakom a dochuťte soľou a korením. Obaľte v strúhanke a opečte na oleji.

          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Podcast: Dobré jedlo pre Zdravie Najedzte sa a bude vám lepšie! Treba však vedieť ako na to

            5. Využite starší chlieb a pečivo

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            Jablkovo - tvarohová žemľovka zo staršej vianočky, makoviek či rožkov.

            Určite raz za čas spravíte chlieb či knedľu vo vajci a z vianočky či rožkov ovocnú žemľovku. No starému chlebu sa dá vdýchnuť druhý život ešte pestrejšie. Napríklad v plackách, chrumkavých bruschettách i v nákype so syrom a bylinkami...

            Slaný nákyp

            4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 32 MINÚT

            Zdroj: LAURA WITTEKOVA

            POTREBUJETE:

            • 4-5 starších žemlí
            • 3 lyžice rozpusteného masla + na vymastenie misy
            • 250 g ricotty (môžete nahradiť aj tučným tvarohom)
            • 2 hrste čerstvého špenátu
            • 3 vetvičky tymianu
            • 5 vajec
            • 125 ml mlieka
            • 250 ml smotany
            • 2 strúčiky cesnaku
            • 30 g parmezánu (alebo iného lacnejšieho tvrdého syra)";i:10;s:21:"soľ, čierne korenie

            Na zaliatie:

            • 2 lyžice olivového oleja
            • 1 strúčik cesnaku
            • 1 lyžica citrónovej šťavy
            • za hrsť petržlenovej vňate
            • zelený šalát

            POSTUP:

            1. Žemle natrhajte na menšie kúsky, poukladajte na plech a dobre pokvapkajte maslom. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C na 5-7 minút, aby pečivo ostalo zlaté a chrumkavé.
            2. V mise zatiaľ zmiešajte ricottu, špenátové listy, tymian a opečené pečivo. Zmes preložte do vymastenej zapekacej nádoby.
            3. V druhej mise zmiešajte vajcia, mlieko, smotanu, cesnak, polovicu nastrúhaného syra, osoľte a okoreňte podľa chuti. Vajíčkovou zmesou zalejte ricottové žemle a vložte späť do rúry.
            4. Zapekajte približne 20-25 minút. Žemľovku vyberte z rúry, posypte zvyšným syrom a podávajte ešte teplú, pokvapkanú petržlenovou zálievkou vymiešanou z uvedených surovín.

            6. Odložte vývar

            Zdroj: Dobré jedlo/ Natália Jablonková

            Vývar z hovädzích kostí

            Kurací, hovädzí, bravčový i zeleninový vývar sa vám určite zíde aj do iných polievok, či na podliatie mäsa a zeleniny. Navarte ho preto k nedeľnému obedu viac, a ten čo zvýši odložte na pár dní do chladničky, alebo na pár týždňov do mrazničky. Potom ho postupne využívajte. Ak varíte karfiol či brokolicu na zapekanie alebo vysmážanie, vodu podobne odložte do zeleninovej polievky. Z varenia zemiakov sa vám voda zíde do cesnačky či demikátu, kde zužitkujete aj napríklad vodu z halušiek.

            7. Skombinujte zvyšné potraviny

            Zdroj: Shutterstock

            Ak sa vám v chladničke už niekoľko dní "potulujú" zvyšné čerstvé či tepelne spracované potraviny (odrezky mäsa, zeleniny, ovocia, džem, tvaroh, smotana, mlieko, cestoviny, ryža...), zapojte svoju fantáziu a vymyslite jedlo, v ktorých ich možno aj netradične, no o to originálnejšie využijete. Takto zvyčajne vznikajú tie najlepšie recepty na polievky, soté, guláše, nátierky či koláče. Pri grilovačke skúste opiecť napríklad na hrubšie nakrájané jabĺčka či priečne prekrojený banán aj so šupkou. A super dezert je na svete! A k tomu mierne osladená kyslá smotana... Mňam!

            Pripravte si aj tieto chutné jedlá a koláče: