objednať časopis
všetky kategórie

Stačí, keď sa naučíte jeden recept a vylepšiť si ho už môžete sami. Pridajte cesnak, bylinky, syr, orechy, korenie, naplňte ho a hotovo.

FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ

Francúzsky cibuľový koláč
Francúzsky cibuľový koláč
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT

Potrebujete:

Na základné cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 1 lyžičku soli
  • 220 g masla
  • 100 ml ľadovej vody

Na náplň:

  • 2 lyžice slnečnicového oleja
  • 1 kg cibule
  • 4 vetvičky tymianu + na ozdobu
  • 1 lyžičku soli
  • 1 lyžicu jablčného octu
  • mleté čierne korenie
  • 200 g syra gruyère
  • 1 vajce na potretie
  • hrubú soľ
Ak chcete mať korpusy
rovnaké, upečte ich v troch
formách a nemusíte ich
prerezávať.
Čítajte viac
Žiarivé KOLÁČE A TORTY upečiete ZO ZELENINY: Recepty s výbornou chuťou!

POSTUP

  1. Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
  2. Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.
  3. Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.
  4. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.

Pór a zemiaky sú chutné na slanom koláči. Recept je TU >>>

Kategórie