FRANCÚZSKY CIBUĽOVÝ KOLÁČ
Francúzsky cibuľový koláč
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
4-6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20-30 MINÚT
Potrebujete:
Na základné cesto:
- 400 g hladkej múky
- 1 lyžičku soli
- 220 g masla
- 100 ml ľadovej vody
Na náplň:
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- 1 kg cibule
- 4 vetvičky tymianu + na ozdobu
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžicu jablčného octu
- mleté čierne korenie
- 200 g syra gruyère
- 1 vajce na potretie
- hrubú soľ
POSTUP
- Do misy vsypte múku, soľ a premiešajte. Vmiešajte maslo nakrájané na kocky a vytvorte hrubú mrveničku. Postupne vlejte 100 ml ľadovej vody a miešajte, kým sa zo zmesi nevytvorí cesto. Vytvarujte ho do hrubej placky, zabaľte do fólie a odložte na 30 minút do chladničky.
- Do hlbokej zohriatej panvice vlejte olej. Pridajte cibuľu nakrájanú na plátky, vetvičky tymianu, osoľte a opekajte, kým nebude mať cibuľa krásnu zlatú farbu a karamelovo voňať a chutiť. Trvá to približne 30-40 minút. K cibuli prilejte ocot, okoreňte podľa chuti a odstavte.
- Cesto rozvaľkajte do tvaru kruhu. Môžete to urobiť priamo na papieri na pečenie, cesto sa tak bude lepšie prenášať na plech. Skaramelizovanú cibuľu rozložte na cesto, posypte syrom a okraje cesta zahnite smerom nahor. Okraje potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte hrubou soľou.
- Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 20-30 minút, aby cesto na okrajoch získalo peknú zlatú farbu. Nechajte 5 minút vychladnúť, ozdobte čerstvým tymianom a môžete sa do toho pustiť.
Pór a zemiaky sú chutné na slanom koláči. Recept je TU >>>