Zamatová roláda: Takto ju pečie tatranský cukrár Matúš Reľovský!
15. 3. 2025, 12:03


Zdroj: Archív M.R.
Zamatová roláda od Matúša Reľovského.
Zamatová roláda
12 porcií, príprava 45 minút + chladenie, pečenie 10 minút
POTREBUJETE:
Na cesto:
- 4 vajcia
- 220 g cukru
- 45 g holandského kakaa
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 400 ml mlieka
- 2 žĺtky
- 150 g hrubej múky
- 500 g masla
- 1 vrecko vanilkového cukru
- čokoláda na poliatie
POSTUP:
-
Pripravte cesto: Zo 4 bielkov a 70 g cukru vyšľahajte tuhý sneh. Pridajte 4 žĺtky, 30 g preosiateho kakaa a sódu bikarbónu. Cesto rozotrite na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte 8 až 10 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Preložte na čistý papier a nechajte vychladnúť.
-
Na krém dajte do mlieka 2 žĺtky so zvyšným cukrom a varte. Keď zmes začne vrieť, pridajte múku a vymiešajte na kašu. Nechajte vychladnúť. Maslo vyšľahajte a postupne doň pridávajte kašu. Pridajte vanilkový cukor.
-
Do polovice krému vmiešajte zvyšné kakao. Na plát rozotrite bledý krém, potom kakaový, zviňte do rolády a nechajte stuhnúť. Polejte čokoládovou polevou.