Varenie bolo popri herectve jej veľkou vášňou, ktorú ako vzácne korenie nadeľovala s láskou svojim najbližším. Pred niekoľkými rokmi sme ju navštívili doma a bola naozaj skvelou hostiteľkou. Aj vy vyskúšajte jej zelerový šalát, zeleninovo-kuraciu polievku, domácu paštétu, mäso s kyslou kapustou i vynikajúci jablkový koláč!
Zelerovo-orechový šalát
pre 4 až 6 osôb, príprava 20 minút
POTREBUJETE:
- 1 menšie balenie kvalitnej majonézy
- 2 lyžice kyslej smotany
- 1 lyžica plnotučnej horčice
- 1 črievko topeného syra
- 1 – 2 lyžičky práškového cukru
- citrónovú šťavu z pol citróna
- štipka mletého čierneho korenia
- pol väčšieho čerstvého zeleru
- 5 strúčikov cesnaku
- 80 g vlašských orechov
- žerucha alebo zelerová vňať na ozdobenie
POSTUP:
- Majonézu vymiešajte so smotanou, s horčicou, topeným syrom, práškovým cukrom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti.
- Zeler očistite a nahrubo nastrúhajte, ale až vtedy, keď máte rozmiešanú majonézu, aby nezoxidoval. Zmiešajte s ochutenou majonézou, pridajte pretlačený cesnak a nahrubo nasekané vlašské orechy. Dajte vychladiť. Pred podávaním posypte žeruchou alebo nasekanou vňaťou. Podávajte s chlebom alebo bagetou.
Dobrá rada Evy Rysovej : Aby ste si boli istí, že zeler je naozaj čerstvý a dostatočne tuhý na strúhanie, kúpte ho radšej rozkrojený. Budete mať istotu, že dužina nebude „vatová“.
Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>