objednať časopis
všetky kategórie

Aj keď tejto skvelej herečke zdravotný stav už dlhšie nedovolí vyvárať a vypekať obľúbené pochúťky, my s úctou spomíname na krásne chvíle v jej kuchyni a parádnu hostinu, ktorú pripravila pre čitateľov Dobrého jedla.

Varenie bolo popri herectve jej veľkou vášňou, ktorú ako vzácne korenie nadeľovala s láskou svojim najbližším. Pred niekoľkými rokmi sme ju navštívili doma a bola naozaj skvelou hostiteľkou. Aj vy vyskúšajte jej zelerový šalát, zeleninovo-kuraciu polievku, domácu paštétu, mäso s kyslou kapustou i vynikajúci jablkový koláč!

Herečka Eva Rysová vo svojej kuchyni.
Herečka Eva Rysová vo svojej kuchyni.
Zdroj: Dobé jedlo

Zelerovo-orechový šalát

pre 4 až 6 osôb, príprava 20 minút

Orechovo-zelerový šalát.
Zdroj: Dobré jedlo

POTREBUJETE:

  • 1 menšie balenie kvalitnej majonézy
  • 2 lyžice kyslej smotany
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 1 črievko topeného syra
  • 1 – 2  lyžičky práškového cukru
  • citrónovú šťavu z pol citróna
  • štipka mletého čierneho korenia
  • pol väčšieho čerstvého zeleru
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 80 g vlašských orechov
  • žerucha alebo zelerová vňať na ozdobenie
Polievka: Na olivový olej dáme nakrájanú cibuľu, pór, mrkvu a zemiak. Dusíme 10 minút, zalejeme vývarom a varíme, kým zemiaky nezmäknú. Osolíme. Pridáme listy žihľavy, premiešame, minútu povaríme, odstavíme a rozmixujeme.
Čítajte viac
BYLINKY PODĽA VÁŠHO ZNAMENIA: Tieto sú pre vás najlepšie!

POSTUP:

  1. Majonézu vymiešajte so smotanou, s horčicou, topeným syrom, práškovým cukrom, citrónovou šťavou a korením podľa chuti.
  2. Zeler očistite a nahrubo nastrúhajte, ale až vtedy, keď máte rozmiešanú majonézu, aby nezoxidoval. Zmiešajte s ochutenou majonézou, pridajte pretlačený cesnak a nahrubo nasekané vlašské orechy. Dajte vychladiť. Pred podávaním posypte žeruchou alebo nasekanou vňaťou. Podávajte s chlebom alebo bagetou.

Dobrá rada Evy Rysovej : Aby ste si boli istí, že zeler je naozaj čerstvý a dostatočne tuhý na strúhanie, kúpte ho radšej rozkrojený. Budete mať istotu, že dužina nebude „vatová“.

Recepty pokračujú na ďalšej strane >>>