objednať časopis
všetky kategórie

Zrejme nie je náhoda, že náš jazyk rozoznáva aj sladkú chuť. Prečo ho teda občas nepotešiť? Pre všetkých chudnúcich, ktorí tak robili doteraz s výčitkami, máme dobrú správu. Maškrtiť môžete aj úplne beztrestne!

Škodí cukor, nie sladké

To, že zo sladkého sa priberá, je mýtus. Nejde ani tak o sladkú chuť, ale o rafinovaný cukor, ktorý výrobcovia do priemyselne spracovávaných pochúťok pridávajú, uvádza portál Zdravie.sk. Kvantá ho tak skonzumujete v takzvaných mliečnych čokoládach, bonbónoch, dražé, dokonca v žuvačkách, ale aj v pečive. Organizmus naň reaguje najprv prudkým vzostupom cukru v krvi, vzápätí ale ešte prudším poklesom. A to vyvoláva ďalší hlad a chuť na sladké, hoci v skutočnosti máte dosť. Nejde teda o to odoprieť si sladké úplne, ale siahnuť po zdravšom variante. Čo máte teda na výber?

1. Obilné sušienky

Pomarančovo-orechové sušienky z krehkého cesta.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Obilniny typu ovos, špalda či pohanka obsahujú komplexné sacharidy, ktoré sa do tela uvoľňujú postupne a lietanie cukru hore-dole teda nehrozí, navyše vláknina pomáha prečisťovať črevá, kontrolujte si však na obale obsah cukru, výrobcovia sa ho neštítia pridať aj do produktov označených ako fit či bio!

2. Orechy a semienka

Orechy si môžete dopriať bez výčitiek.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Datle, mandle, vlašské orechy, pistácie, sezam, kokos, to všetko sú plodiny mimoriadne zdravé pre organizmus, zvoľte vždy tie bez pridaného cukru či soli, výborne chutia aj samy o sebe.

Tvarohové lievance.
Čítajte viac
Babička VŽDY dávala TVAROH do cesta na PALACINKY, lievance či TRHANEC: Robíte to tak aj vy?

3. Čokoláda

Čokoládové uzlíky.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Čím viac percent kakaa, tým lepšie, kakao je jednou z najzdravších potravín vôbec, má prirodzene horkú chuť, preto sa pri výrobe prisladzuje, čím menej sladidiel obsahuje, tým je pozitívny účinok tejto superpotraviny výraznejší,

4. Puding s medom

Ryžový puding s broskyňami.
Ryžový puding s broskyňami.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Práškový puding má horkú chuť, pri zmiešaní s mliekom namiesto cukru pridajte doň med, jazýček rozdiel nepocíti, no vaše telo áno, kupovaný prášok môžete nahradiť ryžou basmati, šťavou a pyré z ovocia,

5. Domáci nanuk

Kokosovo - mangové nanuky s bielou čokoládou.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Vyrobíte z bieleho jogurtu a zmrazeného rozmixovaného ovocia, chutí vynikajúco bez akéhokoľvek pridaného cukru,

6. Ovocno-zeleninový koláč

Koláč s repou a tvarohovým krémom.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

K múčnemu základu – ideálne z pohánkovej alebo špaldovej múky, pridajte akékoľvek ovocie a vhodnú zeleninu (cviklu, mrkvu), ktoré nájdete doma, olej nahradíte rozmixovanými orechmi, takýto dezert je nielen ľahký ale aj mimoriadne zdravý.

Najlepšie sladké pečenie nájdete v Dobrom jedle. Pozrite si v GALÉRII >>>

Recepty a rady z DOBRÉHO JEDLA:

Karob - prášok, struk, čokoláda
Čítajte viac
Čokoláde sa netreba úplne vyhýbať: TOTO je 7 zdraviu prospešných účinkov na vaše telo!
Veterníková torta
Čítajte viac
Veterník urobila Katka vo verzii XL. Pozrite si, ako ho piekli súťažiace v SLADKEJ VÝZVE
Grófkin strúhaný makový koláč
Čítajte viac
Grófkin STRÚHANÝ KOLÁČ S MAKOM: Takto ho pečie moja MAMA!
Kávová torta s čokoládovými hoblinami
Čítajte viac
Milujeme KÁVU! V tejto VYNIKAJÚCEJ TORTE si ju vychutnáte do posledného kúsočka
Chia puding s malinami a kešu
Čítajte viac
Recept na ZDRAVÝ DEZERT: CHIA PUDING s malinami a kešu poteší aj náročných maškrtníkov

Kategórie