Škodí cukor, nie sladké
To, že zo sladkého sa priberá, je mýtus. Nejde ani tak o sladkú chuť, ale o rafinovaný cukor, ktorý výrobcovia do priemyselne spracovávaných pochúťok pridávajú, uvádza portál Zdravie.sk. Kvantá ho tak skonzumujete v takzvaných mliečnych čokoládach, bonbónoch, dražé, dokonca v žuvačkách, ale aj v pečive. Organizmus naň reaguje najprv prudkým vzostupom cukru v krvi, vzápätí ale ešte prudším poklesom. A to vyvoláva ďalší hlad a chuť na sladké, hoci v skutočnosti máte dosť. Nejde teda o to odoprieť si sladké úplne, ale siahnuť po zdravšom variante. Čo máte teda na výber?
1. Obilné sušienky
Obilniny typu ovos, špalda či pohanka obsahujú komplexné sacharidy, ktoré sa do tela uvoľňujú postupne a lietanie cukru hore-dole teda nehrozí, navyše vláknina pomáha prečisťovať črevá, kontrolujte si však na obale obsah cukru, výrobcovia sa ho neštítia pridať aj do produktov označených ako fit či bio!
2. Orechy a semienka
Datle, mandle, vlašské orechy, pistácie, sezam, kokos, to všetko sú plodiny mimoriadne zdravé pre organizmus, zvoľte vždy tie bez pridaného cukru či soli, výborne chutia aj samy o sebe.
3. Čokoláda
Čím viac percent kakaa, tým lepšie, kakao je jednou z najzdravších potravín vôbec, má prirodzene horkú chuť, preto sa pri výrobe prisladzuje, čím menej sladidiel obsahuje, tým je pozitívny účinok tejto superpotraviny výraznejší,
4. Puding s medom
Práškový puding má horkú chuť, pri zmiešaní s mliekom namiesto cukru pridajte doň med, jazýček rozdiel nepocíti, no vaše telo áno, kupovaný prášok môžete nahradiť ryžou basmati, šťavou a pyré z ovocia,
5. Domáci nanuk
Vyrobíte z bieleho jogurtu a zmrazeného rozmixovaného ovocia, chutí vynikajúco bez akéhokoľvek pridaného cukru,
6. Ovocno-zeleninový koláč
K múčnemu základu – ideálne z pohánkovej alebo špaldovej múky, pridajte akékoľvek ovocie a vhodnú zeleninu (cviklu, mrkvu), ktoré nájdete doma, olej nahradíte rozmixovanými orechmi, takýto dezert je nielen ľahký ale aj mimoriadne zdravý.
Najlepšie sladké pečenie nájdete v Dobrom jedle. Pozrite si v GALÉRII >>>
Recepty a rady z DOBRÉHO JEDLA: