Vynikajúca OŠKVARKOVÁ NÁTIERKA: Jednoduchý RECEPT, rýchlo hotová!
18. 2. 2024, 7:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Laura Witteková
Reklama
A keď máte doma viac oškvarkov, upečte aj naše fantastické a neodolateľne krehké pagáčiky. Oba RECEPTY sú tu!
Zdroj: NMH
Zdroj: NMH
Zdroj: NMH
Galéria k článku
16 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!Zdroj: NMH
Oškvarková nátierka
Zdroj: Laura Witteková
Super oškvarková nátierka.
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT
Potrebujete:
- 250 g oškvarkov
- 1-2 vajcia uvarené natvrdo
- pol fialovej cibule
- 1 sterilizovaná kapia
- 1 lyžička dijonskej horčice
- soľ, mleté čierne korenie
- chlieb, zelenina na podávanie
POSTUP:
- Oškvarky pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nasekajte. Dajte do misy, pridajte nastrúhané vajce, najemno nasekanú cibuľu, kapiu nakrájanú na malé kúsky, ochuťte horčicou, soľou a čerstvo pomletým korením. Všetko spolu premiešajte a preložte do sklenej nádoby.
- Podávajte natreté na krajcoch chleba so sterilizovanou uhorkou, mladou cibuľkou a reďkovkou. Dobrú chuť!
Oškvarkové pagáčiky
Zdroj: Laura Witteková
Krehké oškvarkové pagáčiky ako sen!
120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 1 kg hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 42 g droždia
- 1 vajce + 1 na potretie
- 400 ml kyslej smotany
- 250 g masla
- 500 g mletých oškvarkov
- sezam na posypanie
- 1 lyžica soli + na posypanie
POSTUP:
- Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
- Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
- Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké.