Reklama

Vynikajúca OŠKVARKOVÁ NÁTIERKA: Jednoduchý RECEPT, rýchlo hotová!

Perfektná oškvarková nátierka.

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

A keď máte doma viac oškvarkov, upečte aj naše fantastické a neodolateľne krehké pagáčiky. Oba RECEPTY sú tu!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Super BRYNDZOVÁ POLIEVKA: Tento recept si zamilujete!
    Zdroj: NMH

    Oškvarková nátierka

    Zdroj: Laura Witteková

    Super oškvarková nátierka.

    5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT

    Potrebujete:

    • 250 g oškvarkov
    • 1-2 vajcia uvarené natvrdo
    • pol fialovej cibule
    • 1 sterilizovaná kapia
    • 1 lyžička dijonskej horčice
    • soľ, mleté čierne korenie
    • chlieb, zelenina na podávanie

    POSTUP:

    1. Oškvarky pomeľte na mäsovom mlynčeku alebo najemno nasekajte. Dajte do misy, pridajte nastrúhané vajce, najemno nasekanú cibuľu, kapiu nakrájanú na malé kúsky, ochuťte horčicou, soľou a čerstvo pomletým korením. Všetko spolu premiešajte a preložte do sklenej nádoby.
    2. Podávajte natreté na krajcoch chleba so sterilizovanou uhorkou, mladou cibuľkou a reďkovkou. Dobrú chuť!

    Oškvarkové pagáčiky

    Zdroj: Laura Witteková

    Krehké oškvarkové pagáčiky ako sen!

    120 KUSOV, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

    Potrebujete:

    • 1 kg hladkej múky
    • 500 ml mlieka
    • 42 g droždia
    • 1 vajce + 1 na potretie
    • 400 ml kyslej smotany
    • 250 g masla
    • 500 g mletých oškvarkov
    • sezam na posypanie
    • 1 lyžica soli + na posypanie

    POSTUP:

    1. Do hlbšej misy preosejte múku so soľou, pridajte mlieko, droždie, vajce, smotanu a zmäknuté maslo. Cesto dobre vymieste a nechajte 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku 2 cm. Rozotrite po celej ploche oškvarky a cesto preložte zo všetkých strán postupne štyrikrát. Začnite z pravej strany dlhšou stranou, ktorú preložíte do polovice cesta. Pokračujte preložením kratšej strany do polovice cesta, potom dlhšou stranou a ukončite preložením kratšej strany. Vznikne balíček cesta.
    2. Poskladané cesto opäť rozvaľkajte a preložte tým istým spôsobom, no začnite z ľavej strany. Cesto tretíkrát rozvaľkajte a preložte na štyrikrát. Dlhšie strany preložte jednu cez druhú a konce preložte cez seba. Poslednýkrát rozvaľkajte cesto a pomocou formičky s priemerom asi 3,5 cm vykrojte pagáčiky.
    3. Pagáčiky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte sezamom. Pečte v rúre vyhriatej na 240 °C presne 20 minút. Takto sa pagáčiky nevysušia a vnútri budú vláčne a mäkké.

    Autor článku

    Katarína Brunovská

    redaktorka magazínu Dobré jedlo
    Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.