VEĽKONOČNÉ RETRO ZÁKUSKY: Recepty našich mám si upečte aj tento rok!
15. 4. 2022, 8:12 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:27)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slonie slzy, veľhory, šamrole, Indiánky, Izidora, Karolínu, domino či nanukové rezy... Aj vy ste ich mali každú Veľkú noc na sviatočnom stole? Upečte si ich aj tento rok!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo
Galéria k článku

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Slonie slzy
Slonie slzy
Jednoduchá a efektná "roláda" s banánom".
Potrebujete:
- 6 vajec
- 6 lyžíc práškového cukru
- 40 g kakaa
- 2 lyžice hladkej múky (nemusí byť)
Na plnku:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 6 lyžíc horúceho mlieka
- 250 g masla
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 3 lyžice práškového cukru
- 2 až 3 banány
Čokoládová poleva
Postup na ďalšej strane>>
Slonie slzy
Zdroj: Dobré jedlo
Slonie slzy
POSTUP:
- Vajca rozdeľte na bielky a žĺtky. Bielky vyšľahajte do tuha, postupne pridajte žĺtky, práškový cukor, kakao a hladkú múku.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 180 °C upečte. Ihneď po vytiahnutí z rúry cesto preneste i s papierom na pečenie na mokrú utierku a vytvarujte sloniu slzu. Aby ste dosiahli správny tvar, dovnútra môžete vložiť zrolované noviny zviazané šnúrkou. Nechajte vychladnúť.
- Rastlinný tuk vyšľahajte s cukrom a vanilkovým cukrom. Do druhej misky dajte mleté orechy a zalejte ich horúcim mliekom. Orechovú zmes po jednej lyžici zašľahávajte do ušľahanej masy.
- Pri plnení cesto iba opatrne podvihujte, aby sa úplne nezlomilo, naplňte krémom a vložte doň banán. Trochu plnky ponechajte aj na vrch, aby čokoládová poleva dobre držala. Polejte čokoládovou polevou.
- Koláč nechajte stuhnúť. Krájajte nožom namočeným v horúcej vode, aby sa čokoláda na povrchu nelámala.
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>

Domino kocky
Takéto krásne ich upiekla naša verná čitateľka Oľga Lamošová, ktorá má pri namáčaní polevy naozaj pevnú ruku.
Recept nájdete tu:
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>
Šamrole
Marcelka Velschmidtová z Malých Levárov ich pečie niekoľkokrát do roka. Zvládla by to už aj so zaviazanými očami...
Vy to zvládntete vďaka nášmu videu:

Recept nájdete aj tu:
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>
Indiánky s likérom
Usmievajú sa na vás v cukrárni, ale nie vždy sú už to čo bývali... Trúfnete si na ne podľa receptu Anetky Záhradníkovej z Cífera?

Potrebujete:
Na cesto :
- 4 vajcia
- 120 g kryštálového cukru
- 130 g hladkej múky
- 15 g maizeny
- 25 g kakaa
- džem na potretie
Na plnku:
- 300 ml smotany na šľahanie
- 120 g krupicového cukru
- 80 g kakaa
- 200 g čokoládovej polevy
- 250-300 ml vaječného likéru
Na polevu:
- 250 g čololády na varenie
- 80 g masla
Postup na ďalšej strane>>
Indiánky s likérom
Zdroj: Laura Witteková
Domáci vaječný likér
POSTUP:
- Bielky vyšľahajte s kryštálovým cukrom. Vmiešajte žĺtky, múku, maizenu a preosiate kakao.
- Pomocou vrecka na zdobenie striekajte na plech vyložený papierom na pečenie okrúhle piškóty. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 10-13 minút.
- Plnka: Smotanu na šľahanie uvarte s cukrom, rozpustenou čokoládovou polevou a kakaom. Po vychladnutí odložte na 5-6 hodín do chladničky. Po vychladnutí vyšľahajte na hustý krém.
- Vychladnuté piškóty potrite džemom. Pomocou dutej trubičky striekajte na piškóty vyšľahaný krém do tvaru kužeľa tak, aby v strede zostal priestor (diera) na vaječný likér.
- Keď plnku naplníte likérom, navrch nastriekajte ešte trochu krému a odložte stuhnúť do chladničky.
- Z rozpustenej čokolády a masla si pripravte polevu. Do mierne vychladnutej namáčajte stuhnuté špice - indiánky.

Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>
SLADKÉ VEĽHORY
NA 2 VEĽKÉ PLECHY I PRÍPRAVA 70 MINÚT PEČENIE 15 MINÚT
Potrebujete:
NA CESTO:
- 6 vajec
- 150 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 125 g stuženého tuku Cera
- čokoládová poleva
- soľ
NA PLNKU:
- 300 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 500 ml mlieka
- 2 Zlaté klasy
- 2 žĺtky
- 250 g masla
- šľahačková smotana
- stužovač šľahačky
Postup na ďalšej strane>>
SLADKÉ VEĽHORY

POSTUP:
- Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa tuk nerozpustí. Do vriaceho tuku postupne primiešavame preosiatu múku a varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy postupne vmiešavame vajcia. Na miernom ohni dobre vyšľaháme metličkou na šľahanie, až kým nevznikne žltá krémovitá masa.
- Cesto rozdelíme na 2 časti a každú natrieme na plytký plech vystlaný papierom na pečenie. Obidve cestá postupne pečieme v horúcej rúre pri teplote 250 °C 15 minút do zlatožlta. Cesto by sa malo zvrásniť a povydúvať. Necháme ho vychladnúť.
- Pripravíme plnku: Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme v studenom mlieku rozmiešané Zlaté klasy a žĺtky. Uvaríme hustú kašu, ktorú za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo osobitne vyšľaháme do peny, potom do neho zapracujeme karamelovú masu a necháme vychladnúť.
- Plnku natrieme na jeden plát cesta, na ňu navrstvíme do tuha vyšľahnú šľahačku a prikryjeme druhým plátom. Vrch veľhôr pokvapkáme polevou a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky a podávame.
Dobrý tip: Pre chuť môžete pridať do plnky 50 ml rumu.
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>
Opitý Izidor
Tento recept sme si odložili od Antónie Holoubkovej z Dubnice nad Váhom.

Potrebujete:
- 150 g masla (nie rastlinného )
- 150 g práškového cukru
- 4 vajcia
- 120 g mletých vlašských orechov
- 2 lyžice kakaa
- 70 g hrubej múky
- ¼ balíčka kypriaceho prášku
- tuk a múka na plech
Krém orechový :
- 200 g mletých vlašských orechov
- 1 vanilínový cukor
- 2 hrste práškového cukru
- rum podľa chuti (ale aspoň 5O ml)
Krém kakaový:
- 4 žĺtky
- 2 lyžice kakaa
- 100 g práškového cukru
- 250 g masla (nie rastlinného )
Poleva:
- 3 balenia čokolády ľadové gaštany
- 100 g masla
Postup na ďalšej strane>>
Opitý Izidor
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Opitý Izidor
POSTUP:
- Maslo s cukrom a žĺtkami vymiešame do penista, pridáme kakao, orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a napokon zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech s vyšším okrajom, dáme do rúry a pri teplote 175 °C pečieme asi 20 minút.
- V mise zmiešame orechy s cukrom a rumom (ak je treba, môžeme pridať asi 3 lyžice vody). Hmotu rozotrieme na vychladnuté cesto.
- Zo žĺtkov, kakaa a cukru vyšľaháme nad parou krém a necháme ho vychladnúť. Potom do krému postupne vmiešame zmäknuté maslo. Krém natrieme na vrstvu s orechmi.
- Ľadové gaštany rozpustíme s maslom (nesmie sa variť) a mierne vychladnutú polevu nalejeme na krém. Po vychladnutí zákusok pokrájame a môžeme ozdobiť čokoládovými hoblinami.
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>

Rezy Karolína
Úžasný orechový zákusok od Emílie Kvasnicovej z Tunežíc. Kombinácia krému a čokoládovej polevy nemá chybu!
Zdroj: Dobré jedlo
Rezy Karolína, orechový zákusok
Viac receptov na retro zákusky nájdete na ďalšej strane >>>
Nanukové rezy
Maslový krém, ktorý sa topí na jazyku...
Krémový marhuľový koláčik
Podľa receptu od speváčky Beáty Dubasovej.