Reklama

Úžasný OVOCNÝ KOLÁČ bez lepku pani Kemkovej: Hrnčekový RECEPT si odložíte!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Môžete do neho použiť akékoľvek letné ovocie, ktoré máte poruke. Koláčik podľa manželky Juraja Kemku bude skvelý!

Tento bezlepkový koláč s ríbezľami od Adriany Kemky, manželky Juraja Kemku, pečieme, od kedy nám darovala recept... je JEDNODUCHÝ a MŇAM! Určite si ho upečte, aj keď môžete lepok. Pohánková múka mu pridáva na chuti, no pokojne ju nahraďte hladkou špaldovou múkou, ak chcete - bude takisto skvelý!

A keď máte doma kukuricu, vyskúšajte aj Adrianin výborný recept na bezlepkové kukuričné placky, ktorý nám takisto pre vás darovala. Zaujíma vás, aké bezlepkové múky používa?

1. Bezlepkové zmesi
Preferujem konkrétnu značku z Anglicka Doves Farm, ktorá ponúka univerzálnu a samokypriacu múku. Vlastne si nespomínam, že by som ňou pokazila čo len jeden bezlepkový dezert.“

2. Prirodzene bezlepkové múky
„Moja naj do koláčov je z blanšírovaných mandlí pomletých na jemno. Pokojne ju však môžete nahradiť obyčajnými mandľami, ktoré doma na­jemno zomeliete. Perfektná je aj pohánková múka s orieškovým nádychom, ktorá ladí s letným ovocím, a ešte prirodzene sladkastá kokosová múka.“

Zdroj: MATEJ KALINA

Je fantastický!

Sušené kokosové mlieko je parádna vychytávka! „Vyzerá ako práškový cukor, no na rozdiel od neho sa na koláčoch netopí a je zdravé. Zoženiete ho v lepších potravinách a bio obchodoch,“ radí Adriana.

Hrnčekový koláč s drobným ovocím

12 KÚSKOV PRÍPRAVA 10 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 hrnček drobného ovocia (ríbezle, maliny, čučoriedky) + na ozdobu
  • 1 hrnček masla (vegánskeho)
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček jemnej pohánkovej múky (alebo hladkej špaldovej)
  • 1 a pol lyžičky prášku do pečiva
  • citrónová kôra
  • mäta alebo medovka a sušené kokosové mlieko na ozdobu

POSTUP:

  1. Tortovú formu (20 cm) vyložte papierom na pečenie alebo vymastite. Na spodok rozložte ovocie.
  2. Roztopené maslo vymiešajte s cukrom a vajíčkami do nadýchanej peny. Prisypte preosiatu múku s práškom do pečiva, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre premiešajte. Cesto vylejte na ovocie vo forme, jemne uhlaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 C na 25 minút.
  3. Upečený a vychladnutý koláč poprášte sušeným kokosovým mliekom a ozdobte ovocím aj bylinkami. Máte hotovo. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.