Špice s vaječným likérom: Zdravá dávka alkoholu aj sladkosti
13. 6. 2017, 11:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:14)

Zdroj: Laura Witteková
Špice s vaječným likérom: Zdravá dávka alkoholu aj sladkosti
- Dĺžka prípravy (min): 65
- Počet porcií: 25
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na piškóty:
- 3 ks vajcia
- 35 g práškového cukru
- 60 g hladkej múky
- 100 g čokolády na potretie
Na krém:
- 300 ml šľahačkovej smotany
- 200 g čokolády
- 4 ks žĺtky
- 120 g práškového cukru
- 30 g polohrubej múky
- 50 g masla
Na polevu:
- 1 ks vaječný likér
- 100 g masla
- 25 ml oleja
- 200 g čokolády
Postup
Krok 1
Upečte piškóty: Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s 20 g cukru a potom do nich pridajte 15 g múky.
Krok 2
Vyšľahajte bielky, keď už budú trochu napenené, pridávajte do nich zvyšný cukor a šľahajte do tuha.
Krok 3
Do žĺtkovej zmesi jemne zapracujte vyšľahaný sneh a múku. Hmotu preneste do cukrárskeho vrecúška s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie z neho striekajte piškóty. Pečte ich pri 175 °C do zlatista. Vychladnuté piškóty potrite roztopenou čokoládou.
Krok 4
Urobte krém: Zohrejte 200 ml smotany, ale tak, aby nevrela. Zalejte ňou nalámanú čokoládu a dobre rozmiešajte, aby sa v smotane roztopila.
Krok 5
Vo zvyšných 100 ml smotany rozmiešajte žĺtky, cukor, múku a pomaly, za stáleho miešania vlejte do čokoládovej zmesi. Zmes dajte nad hrniec s horúcou vodou a uvarte hustý puding. Nakoniec do pudingu zašľahajte maslo a nechajte ho celkom vychladnúť, najlepšie cez noc.
Krok 6
Krém dajte do cukrárskeho vrecúška s likérovou špičkou a na piškóty vytlačte valčeky. Použite asi dve tretiny krému, zvyšok si nechajte na uzatvorenie špičiek. Kým budete pripravené valčeky plniť, nechajte ich stuhnúť v chladničke.
Krok 7
Vychladnuté valčeky naplňte vaječným likérom a znova nechajte vychladiť (ak je likér príliš tekutý, môžete ho zahustiť sušeným mliekom). Zvyšným krémom uzavrite valčeky s ozdobnou špičkou a opäť nechajte vychladnúť.
Krok 8
Pripravte čokoládovu polevu: Do roztopeného masla pridajte olej a čokoládu. Miešajte, kým čokoláda nie je krásne hladká. Vychladnuté špice nakoniec namáčajte v čokoládovej poleve a dajte ich zachladiť.