Reklama

Špice s vaječným likérom: Zdravá dávka alkoholu aj sladkosti

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Špice s vaječným likérom: Zdravá dávka alkoholu aj sladkosti

  • Dĺžka prípravy (min): 65
  • Počet porcií: 25
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na piškóty:

  • 3 ks vajcia
  • 35 g práškového cukru
  • 60 g hladkej múky
  • 100 g čokolády na potretie

Na krém:

  • 300 ml šľahačkovej smotany
  • 200 g čokolády
  • 4 ks žĺtky
  • 120 g práškového cukru
  • 30 g polohrubej múky
  • 50 g masla

Na polevu:

  • 1 ks vaječný likér
  • 100 g masla
  • 25 ml oleja
  • 200 g čokolády

Postup

Krok 1

Upečte piškóty: Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s 20 g cukru a potom do nich pridajte 15 g múky.

Krok 2

Vyšľahajte bielky, keď už budú trochu napenené, pridávajte do nich zvyšný cukor a šľahajte do tuha.

Krok 3

Do žĺtkovej zmesi jemne zapracujte vyšľahaný sneh a múku. Hmotu preneste do cukrárskeho vrecúška s hladkou špičkou a na plech vyložený papierom na pečenie z neho striekajte piškóty. Pečte ich pri 175 °C do zlatista. Vychladnuté piškóty potrite roztopenou čokoládou.

Krok 4

Urobte krém: Zohrejte 200 ml smotany, ale tak, aby nevrela. Zalejte ňou nalámanú čokoládu a dobre rozmiešajte, aby sa v smotane roztopila.

Krok 5

Vo zvyšných 100 ml smotany rozmiešajte žĺtky, cukor, múku a pomaly, za stáleho miešania vlejte do čokoládovej zmesi. Zmes dajte nad hrniec s horúcou vodou a uvarte hustý puding. Nakoniec do pudingu zašľahajte maslo a nechajte ho celkom vychladnúť, najlepšie cez noc.

Krok 6

Krém dajte do cukrárskeho vrecúška s likérovou špičkou a na piškóty vytlačte valčeky. Použite asi dve tretiny krému, zvyšok si nechajte na uzatvorenie špičiek. Kým budete pripravené valčeky plniť, nechajte ich stuhnúť v chladničke.

Krok 7

Vychladnuté valčeky naplňte vaječným likérom a znova nechajte vychladiť (ak je likér príliš tekutý, môžete ho zahustiť sušeným mliekom). Zvyšným krémom uzavrite valčeky s ozdobnou špičkou a opäť nechajte vychladnúť. 

Krok 8

Pripravte čokoládovu polevu: Do roztopeného masla pridajte olej a čokoládu. Miešajte, kým čokoláda nie je krásne hladká. Vychladnuté špice nakoniec namáčajte v čokoládovej poleve a dajte ich zachladiť.