Recept na NAJLEPŠIE LASKONKY: Hodia sa aj na Vianoce
10. 12. 2021, 9:15 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:25)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Krehké koláčiky plnené lahodným krémom sú neodolateľné. Vyskúšajte si ich pripraviť doma a určite ohúrite všetkých maškrtníkov. S našimi receptami sa vám zaručene podaria!

Laskonky s karamelovým krémom

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
25 KUSOV, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete:
- 6 bielkov
- 330 g krupicového cukru
- 100 g práškového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov
Na karamelový krém:
- 200 g krupicového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie
- 250 g mascarpone
POSTUP:
- Urobte krém: Cukor nasypte do hrnca s hrubým dnom a nechajte skaramelizovať. Potom ho zalejte zohriatou smotanou a dobre rozmiešajte (pozor, môže veľmi bublať). Karamelovú šľahačku vlejte do misky a dajte do chladničky, najlepšie na noc.
- Pripravte laskonky: Bielky vlejte do ohňovzdornej misy, prisypte krupicový cukor a vyšľahajte do tuhej peny. Trvá to asi 15 minút. Odstavte a nechajte chvíľku vychladnúť.
- Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a jemne zamiešajte do bielkovej hmoty.
- Na plech dajte papier na pečenie a položte naň formičky. Naplňte ich bielkovou hmotou a zarovnajte. Potom formičky vyberte a laskonky pečte v rúre vyhriatej na 130 °C asi 15 minút. Teplotu znížte na 80 °C a sušte ešte asi 30 minút. Laskonky sú upečené, keď sa dajú ľahko odlepiť z papiera.
- Do karamelovej šľahačky pridajte mascarpone a vyšľahajte do tuha. Krémom naplňte cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou a môžete skladať laskonky.
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Sisters Bakery robia fantastické lieskovcové laskonky
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Laskonky s kávovým krémom
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 45 MINÚT, 25 – 40 KUSOV
NA KORPUS:
- 6 bielkov
- 330 g krupicového cukru
- 100 g práškového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov
NA KRÉM:
- 200 g mascarpone
- 200 g šľahačkovej smotany
- 80 g práškového cukru
- 2 lyžice silného espresa
- 1 lyžička jemne mletej kávy
POSTUP:
- Do ohňovzdornej misy vlejte bielky, prisypte krupicový cukor a nad parou vyšľahajte na hladkú, pevnú penu. Musia sa roztopiť všetky kryštáliky cukru, trvá to 10-15 minút.
- Odstavte a nechajte chvíľku vychladnúť. Mleté orechy zmiešajte s práškovým cukrom a zľahka vareškou zamiešajte do bielkovej hmoty.
- Na plech dajte papier na pečenie a položte naň oválnu formičku, ktorú naplníte bielkovou hmotou. Stierkou hmotu uhlaďte a prebytočné množstvo vráťte do misy. Formičku opatrne odstráňte a postupne pripravte ďalšie laskonky. Dajte piecť do rúry vyhriatej na 130 °C na 15 minút. Následne teplotu znížte na 80 °C a ešte 30 minút sušte. Keď sa laskonky budú dať z papiera ľahko odlepiť, sú hotové. Nechajte ich vychladnúť.
- Pripravte krém: Do misy dajte mascarpone, šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na pevné špičky. Pridajte espreso, mletú kávu a prešľahajte. Krém vložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a môžete plniť pripravené laskonky.
- Na krém položte vrchnú časť laskonky, jemne pritlačte druhým korpusom.
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Môžete ich vyskúšať aj s plnkou z lesného ovocia
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Orechové laskonky s kávovou plnkou
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
20 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 55 MINÚT
Na cesto:
- 6 bielkov
- 320 g kryštálového cukru
- 160 g mletých vlašských orechov (alebo kokosu)
NA KRÉM:
- 60 g kryštálového cukru
- 50 ml silnej kávy
- 50 ml mlieka
- 3 lyžičky (10 g) kukuričného škrobu
- 250 g masla (izbovej teploty)
- 140 g práškového cukru
POSTUP:
- Bielky s cukrom šľahajte nad parou do tuhej lesklej peny 10-15 minút.
- Zľahka primiešajte mleté orechy alebo kokos.
- Ručne alebo pomocou formy na laskonky naneste bielkové cesto na papier na pečenie. Pomôže, ak vnútorné okraje formy predtým potriete olejom.
- Laskonky pečte prvých 15 minút pri teplote 120 °C, potom ich 30-40 minút sušte pri 90 °C.
- Zatiaľ uvarte krém: V kastróle skaramelizujte 60 g cukru, zalejte ho kávou a neskôr aj mliekom rozmiešaným so škrobom. Minútku povarte a puding nechajte jemne vychladnúť. Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom dopenista – cukor však pridávajte po malých častiach. Nakoniec primiešavajte hustý kávový puding. Ak je príliš hustý, zohrejte ho s trochou mlieka.
- Kávovým krémom zlepte laskonky k sebe. Nechajte chvíľu stuhnúť a môžete podávať.
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Čo tak jahodovo-vanilkové laskonky?
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Kokosovo-malinové laskonky
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Kokosové s nutelovo-maslovým krémom
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Orechové laskonky s čokoládovým krémom s praženými lieskovcami
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>
Svadobné laskonky
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>

Karamelové laskonky
Viac laskonkovej inšpirácie a receptov nájdete na ďalšej strane >>>