TOTO je NAJZDRAVŠIA ZELENINA na svete: Pre dlhovekosť JEDZTE všetkých 9!
16. 6. 2023, 21:06 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Shutterstock
Poviete si, TAKÁ OBYČAJNÁ! Pravda je však taká, že tá najbežnejšia zelenina, ktorú máte bežne doma, je najzdravšia na celom svete... a takto vám pomáha!

Zdroj: NMH
Na najzdravšiu zeleninu si posvietil magazín Zdravie a takto to celé dopadlo!
1. Brokolica
Zdroj: Shutterstock
Pripravte si chutnú brokolicovú polievku.
Brokolica je bohatá na vitamín C, vitamín K, vlákninu a rôzne antioxidanty. Je nízkokalorická a obsahuje množstvo dôležitých minerálov. Má mnoho pozitívnych účinkov na zdravie vrátane ochrany pred chronickými ochoreniami, podporuje zdravé trávenie, zlepšuje imunitný systém a prispievania k zdravým kostiam.
Vďaka obsahu antioxidantov ako sulforafán, indol-3-karbinol a glukorafanín, má protirakovinové účinky a pomáha chrániť bunky pred poškodením. Obsahuje tiež významné množstvo vitamínu K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a zdravie kostí.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
2. Kel
Zdroj: Shutterstock
Ružičkový kel
Kel je vynikajúcim zdrojom vitamínu K, vitamínu C, vitamínu A, vitamínu B6, vlákniny a antioxidantov. Je tiež nízkokalorický a obsahuje minerály ako železo a vápnik. Jeho pravidelná konzumácia môže prispievať k podpore imunitného systému, prevencii ochorení srdca a niektorých typov rakoviny, a tiež k zdravému tráveniu, ako aj udržiavaniu zdravej kostnej hustoty a zníženiu rizika osteoporózy.
Kel obsahuje tiež rôzne minerály, vrátane vápnika, draslíka, mangánu a železa. Vápnik je dôležitý pre zdravé kosti a zuby, zatiaľ čo draslík je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov a nervového systému.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
3. Mrkva
Zdroj: Shutterstock
Doprajte si každý deň dávku prírodného betakaroténu. Bude vám chutiť!
Mrkva je bohatá na betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Obsahuje aj vitamín K, vitamín C, vlákninu a ďalšie dôležité živiny. Antioxidant beta-karotén dáva mrkve oranžovú farbu. Antioxidanty chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a môžu pomáhať znížiť riziko vzniku rôznych ochorení, vrátane niektorých typov rakoviny.
Vďaka obsahu vlákniny a antioxidantov môže konzumácia mrkvy prispievať k zdraviu srdca. Vláknina pomáha regulovať hladinu cholesterolu v krvi a antioxidanty môžu pomôcť chrániť srdcové bunky pred poškodením.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
4. Špenát
Zdroj: MATEJ KALINA
Dream Farm - regeneratívna organická záhrada, v ktorej majitelia Michal a Eliška pestujú NO DIG metódou s úctou k pôde, pre lepšie životné prostredie a biodiverzitu.
Špenát je plný železa, vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C a ďalších dôležitých živín. Je tiež bohatý na antioxidanty a vlákninu. Vďaka svojmu výživovému profilu má mnoho prospešných účinkov na zdravie, vrátane posilnenia kostí, podpory zdravého trávenia, podpory imunitného systému či ochrany pred voľnými radikálmi.
Vďaka vláknine, ktorá je dôležitá pre trávenie, pomáha špenát pri udržaní zdravej hmotnosti a regulácii hladiny cukru v krvi. Vláknina tiež pomáha udržiavať zdravé črevné baktérie a podporuje zdravú črevnú funkciu. Železo v špenáte je dôležité pre tvorbu červených krviniek a prevenciu anémie, zatiaľ čo vápnik je výborný pre zdravé kosti a zuby.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
5. Paradajky
Zdroj: MATEJ KALINA
Majiteľ pestovateľskej firmy Veselá paradajka pripravil spoločne s rodinou pre čitateľov mesačníka Dobré jedlo zopár svojich obľúbených receptov s použítím paradajok.
Paradajky sú zdrojom vitamínu C, vitamínu K, vitamínu A, vitamínu B6, antioxidantov a vlákniny. Obsahujú tiež lykopén, ktorý má protizápalové vlastnosti a je spojený so zníženým rizikom niektorých typov rakoviny, najmä rakovinou prostaty. Okrem toho sa lykopénu pripisuje pozitívny účinok na zdravie srdca.
Paradajky obsahujú dôležité minerály, ako je draslík, ktorý je potrebný pre reguláciu krvného tlaku a správne fungovanie svalov a horčík, ktorý je dôležitý pre kosti, svaly a nervovú sústavu.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
6. Paprika
Zdroj: shutterstock
Kvalitnú úrodu paprík môžete mať aj bez skleníka. Stačí si len vybrať odolnejšie odrody vhodné na poľné pestovanie.
Paprika obsahuje naozaj veľa vitamínu C, tiež vitamín A, B6 a antioxidanty. Existujú rôzne farby papriky, ako červená, zelená a žltá, ktoré ponúkajú rôzne živiny. Červené papriky majú tendenciu mať vyšší obsah lykopénu a vitamínu A vo forme beta-karoténu. Vitamín A je dôležitý pre zdravie zraku, rast buniek a imunitný systém. Žlté a oranžové papriky majú vyšší obsah vitamínu C.
Papriky obsahujú rôzne minerály, vrátane draslíka, horčíka a mangánu. Draslík je dôležitý pre reguláciu krvného tlaku a správne fungovanie svalov. Horčík je nevyhnutný pre kosti, svaly a nervovú sústavu. Mangán pomáha pri metabolizme a tvorbe kostí.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

Zdroj: NMH
7. Karfiol
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Karfiol patrí medzi najzdravšiu zeleninu na svete.
Karfiol je bohatý na vitamín C, vitamín K, vitamín B6, vlákninu a antioxidanty. Obsahuje viaceré fytonutrienty, najmä sulforafán, ktorý je známy pre svoje protirakovinové vlastnosti a schopnosť podporovať detoxikáciu organizmu.
Karfiol má veľmi nízky obsah kalórií, čo z neho robí vhodnú voľbu pre tých, ktorí sa snažia udržať si zdravú telesnú hmotnosť alebo schudnúť.
Je bohatý na vlákninu, čo je dôležité pre zdravie tráviaceho systému. Vláknina pomáha udržiavať regulárnu činnosť čriev, zlepšuje trávenie a môže tiež pomôcť pri kontrole hladiny cukru v krvi.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

8. Cuketa
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
cuketa
Cuketa je nízkokalorická a obsahuje vitamín C, vitamín B6, vitamín K, vitamín A, vlákninu a minerály ako meď a horčík. Obsahuje tiež veľké množstvo vody, čo prispieva k hydratácii tela a pomáha udržiavať optimálnu hladinu tekutín v organizme.
Cuketa je bohatá na vlákninu, čo je dôležité pre správne trávenie a zdravie čriev. Vláknina tiež prispieva k pocitu sýtosti, regulácii hladiny cukru v krvi a znižovaniu rizika ochorení srdca.
Článok pokračuje na ďalšej strane >>>

9. Artičoky
Zdroj: Shutterstock
Pri spaľovaní tuku v oblasti brucha vám pomôžu aj horké potraviny. Výborné sú artičoky, ktoré obsahujú cynarín. Šťava z tejto zeleniny sa využívala v liečiteľstve už v staroveku. Na stole by vám nemali chýbať ani paradajky. Sú bohaté na draslík. Podľa serveru wunderweib.de sa práve tento minerál podieľa na odvodňovaní v oblasti brucha. Ak si paradajky okoreníte, výborne naštartujete látkovú premenu.
Artičoky sú dobrým zdrojom vlákniny, vitamínu C, vitamínu K, vitamínu B9 a ďalších živín. Tiež obsahujú antioxidanty a inulín, čo je druh vlákniny, ktorá prispieva k zdraviu čriev, ako aj zlúčeniny nazývané cynaríny, ktoré podporujú produkciu žlče. Cynaríny tiež stimulujú tráviaci systém a môžu pomáhať pri problémoch s trávením.
Artičoky sú bohatým zdrojom antioxidantov, najmä kyseliny chlorogénovej. Antioxidanty pomáhajú chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, čo môže prispieť k prevencii niektorých ochorení a zpomaliť proces starnutia.