Reklama

Halušky šomlói: Maďarský výmysel, za ktorý im veľmi ďakujeme

Laura Witteková

Zdroj: Laura Witteková

Reklama

Halušky šomlói: Maďarský výmysel, za ktorý im veľmi ďakujeme

  • Dĺžka prípravy (min): 75
  • Počet porcií: 6
  • Náročnosť: stredná

Suroviny

Na vanilkový krém:

  • 2 ks plátky želatíny (nemusia byť)
  • 1 ks voda
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 1 ks mletá vanilka alebo vanilkový cukor
  • 4 ks žĺtky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 40 g hladkej múky

Na rumový sirup:

  • 150 g kryštálového cukru
  • 200 ml vody
  • 1 ks kôra z pol citróna
  • 1 ks kôra z pol pomaranča
  • 100 g hrozienok • 100-200 ml rumu

Na čokoládovú polevu:

  • 150 g horkej čokolády (70 %)
  • 1 ks 50- 100 g práškového cukru (podľa chuti)
  • 100 ml vody
  • 1 ks 100-200 ml rumu

Na podávanie:

  • 150 g orechov + na posypanie (nahrubo nasekaných)
  • 1 ks kakao
  • 3 lyžice marhuľového lekváru
  • 1 ks smotana na šľahanie
  • 1 ks práškový cukor

Postup

Krok 1

Najprv upečte vanilkovú piškótu: V kuchynskom robote s metličkou alebo ručne vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny, pridajte vanilku a postupne striedavo pridávajte múku. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Cesto vylejte na malý vymastený plech (30 x 20 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C asi 8 minút. Rovnako pripravte kakaovú aj orechovú piškótu. V kakaovej piškóte nahraďte lyžicu múky lyžicou tmavého kakaa a v orechovej 2 lyžice múky 2 lyžicami najemno pomletých orechov.

Krok 2

Pripravte vanilkový krém: Želatínu namočte do studenej vody. Prevarte mlieko s vanilkou. Žĺtky vymiešajte s cukrom, pridajte múku a pár lyžíc teplého mlieka. Premiešajte, postupne vmiešajte všetko mlieko. Zmes prelejte do hrnca, priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou varte asi 3-5 minút. Stiahnite z plameňa a po chvíli do krému vmiešajte napučanú želatínu.

Krok 3

Uvarte rumový sirup: Cukor s vodou a kôrami priveďte do varu. Varte do zhustnutia asi 3 minúty. Ku koncu pridajte hrozienka, sirup prevarte, odstavte a vmiešajte rum. V rajnici roztopte čokoládu s práškovým cukrom a vodou. Polevu odstavte z plameňa a prilejte rum.

Krok 4

Na dno formy vložte vanilkovú piškótu, pokropte ju tretinou rumového sirupu, navrstvite na ňu polovicu vanilkového krému, polovicu hrozienok z rumového sirupu a polovicu nahrubo posekaných orechov. Prikryte všetko kakaovou piškótou a rovnakým množstvom sirupu, krému, hrozienok aj orechov.

Krok 5

Pokračujte orechovou piškótou a na ňu vylejte zvyšný rumový sirup. Potrite marhuľovým lekvárom a bohato posypte kakaom. Zakryte formu potravinovou fóliou a dajte chladiť aspoň na 12 hodín.

Krok 6

Z vychladeného dezertu lyžicou vykrajujte halušky. Vrstvite ich do dezertného pohára so smotanou vyšľahanou s cukrom, čokoládovou polevou a nasekanými vlašskými orechmi. Môžete podávať.