Halušky šomlói: Maďarský výmysel, za ktorý im veľmi ďakujeme
5. 10. 2019, 11:32 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:21)

Zdroj: Laura Witteková
Halušky šomlói: Maďarský výmysel, za ktorý im veľmi ďakujeme
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Zdroj: Laura Witteková
Galéria k článku
- Dĺžka prípravy (min): 75
- Počet porcií: 6
- Náročnosť: stredná
Suroviny
Na vanilkový krém:
- 2 ks plátky želatíny (nemusia byť)
- 1 ks voda
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 ks mletá vanilka alebo vanilkový cukor
- 4 ks žĺtky
- 80 g kryštálového cukru
- 40 g hladkej múky
Na rumový sirup:
- 150 g kryštálového cukru
- 200 ml vody
- 1 ks kôra z pol citróna
- 1 ks kôra z pol pomaranča
- 100 g hrozienok • 100-200 ml rumu
Na čokoládovú polevu:
- 150 g horkej čokolády (70 %)
- 1 ks 50- 100 g práškového cukru (podľa chuti)
- 100 ml vody
- 1 ks 100-200 ml rumu
Na podávanie:
- 150 g orechov + na posypanie (nahrubo nasekaných)
- 1 ks kakao
- 3 lyžice marhuľového lekváru
- 1 ks smotana na šľahanie
- 1 ks práškový cukor
Postup
Krok 1
Najprv upečte vanilkovú piškótu: V kuchynskom robote s metličkou alebo ručne vyšľahajte žĺtky s cukrom do hustej peny, pridajte vanilku a postupne striedavo pridávajte múku. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte tuhý sneh. Cesto vylejte na malý vymastený plech (30 x 20 cm) vystlaný papierom na pečenie. Pečte pri 180 °C asi 8 minút. Rovnako pripravte kakaovú aj orechovú piškótu. V kakaovej piškóte nahraďte lyžicu múky lyžicou tmavého kakaa a v orechovej 2 lyžice múky 2 lyžicami najemno pomletých orechov.
Krok 2
Pripravte vanilkový krém: Želatínu namočte do studenej vody. Prevarte mlieko s vanilkou. Žĺtky vymiešajte s cukrom, pridajte múku a pár lyžíc teplého mlieka. Premiešajte, postupne vmiešajte všetko mlieko. Zmes prelejte do hrnca, priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou varte asi 3-5 minút. Stiahnite z plameňa a po chvíli do krému vmiešajte napučanú želatínu.
Krok 3
Uvarte rumový sirup: Cukor s vodou a kôrami priveďte do varu. Varte do zhustnutia asi 3 minúty. Ku koncu pridajte hrozienka, sirup prevarte, odstavte a vmiešajte rum. V rajnici roztopte čokoládu s práškovým cukrom a vodou. Polevu odstavte z plameňa a prilejte rum.
Krok 4
Na dno formy vložte vanilkovú piškótu, pokropte ju tretinou rumového sirupu, navrstvite na ňu polovicu vanilkového krému, polovicu hrozienok z rumového sirupu a polovicu nahrubo posekaných orechov. Prikryte všetko kakaovou piškótou a rovnakým množstvom sirupu, krému, hrozienok aj orechov.
Krok 5
Pokračujte orechovou piškótou a na ňu vylejte zvyšný rumový sirup. Potrite marhuľovým lekvárom a bohato posypte kakaom. Zakryte formu potravinovou fóliou a dajte chladiť aspoň na 12 hodín.
Krok 6
Z vychladeného dezertu lyžicou vykrajujte halušky. Vrstvite ich do dezertného pohára so smotanou vyšľahanou s cukrom, čokoládovou polevou a nasekanými vlašskými orechmi. Môžete podávať.