Reklama

Omama piekla ako z CUKRÁRNE: DOBOŠKA, torta Esterházy, GUNDEL palacinky ako SEN

dobošove rezy

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Tieto recepty sú poklad. Keď budete piecť, objavíte sladké pokušenie zo "starej školy". Omama to jednoducho vedela!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Vilo Habo a jeho úžasné palacinky: Vyskúšajte ich!

    PALACINKY Z HORY SVÄTÉHO JURAJA

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 20 MINÚT

    NA PALACINKY

    • 225 g hladkej múky
    • 2 vajcia
    • 500 ml plnotučného mlieka
    • 1 lyžicu cukru
    • štipku soli
    • 50 g roztopeného masla
    • olej na vymastenie panvice
    • maslo na vytretie formy

    NA ORECHOVÚ PLNKU

    • 150 ml mlieka
    • štipku mletej vanilky
    • 120 g mletých orechov
    • 2 lyžice cukru
    • kôru z polovice citróna v biokvalite
    • 40 g hrozienok

    NA KRÉM

    • 5 vajec
    • 100 g práškového cukru
    • 2 lyžice múky
    • 500 ml mlieka
    • štipku mletej vanilky

    POSTUP na palacinky s orechmi a krémom je na druhej strane...

    POSTUP:

    1.  Pripravte palacinky: Múku preosejte do väčšej misky, v strede spravte jamku, vyklepnite do nej vajcia a postupne ich od stredu metličkou primiešavajte k múke. Zároveň pomaly prilievajte mlieko. Ku koncu cesto oslaďte, osoľte a prilejte doň teplé roztopené maslo. Cesto nechajte oddýchnuť aspoň 30 minút, ak treba, prilejte viac mlieka. Z cesta upečte na vymastenej panvici 12 tenkých palaciniek.
    2. Urobte orechovú plnku: Mlieko nechajte zovrieť spolu s vanilkou, prisypte mleté orechy, cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Nechajte orechy nasiaknuť tekutinu.
    3. Pripravte krém: Žĺtky premiešajte s 50 g cukru a múkou, po častiach zalejte zohriatym mliekom zmiešaným s vanilkou. Vráťte zmes do hrnca, priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou povarte do zhustnutia a potom ešte asi 3 minúty.
    4.  Natrite 11 palaciniek (1 pôjde na dno formy) tenkou vrstvou orechovej plnky, zarolujte a pokrájajte na kúsky dlhé 3-4 cm. Tortovú formu s priemerom 20 cm (alebo štvorcovú s rozmermi 30 x 30 cm) potrite maslom, na dno rozložte jednu nenaplnenú palacinku. Na ňu natesno poukladajte všetky kúsky palaciniek postojačky, prelejte ich vanilkovým krémom a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C dohneda.
      5. Z bielkov a 50 g práškového cukru vyšľahajte tuhú lesklú penu (pozor, bielky neprešľahajte), rozprestrite ju navrch zapečeného koláča a nechajte krátko dohneda zapiecť. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.

    RÁKÓCZIHO TVAROŽNÍK

    ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT

    Na cesto

    • 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
    • 60 g práškového cukru
    • 2 žĺtky
    • citrónovú kôru (čerstvo nastrúhaná)
    • 100 ml kyslej smotany
    • štvrť lyžičky sódy bikarbóny
    • štipku soli
    • maslo na vymastenie plechu

    Na tvarohovú plnku

    • 2 suché žemle
    • 2 bielky + 3 žĺtky
    • 150 g práškového cukru
    • 500 g hrudkového tvarohu (najlepšie plnotučného)
    • 200 ml kyslej smotany
    • 40 g hrozienok
    • citrónovú kôru (čerstvo nastrúhaná)

    Na vrchnú vrstvu

    • 4 bielky
    • 160 g kryštálového cukru
    • 4 lyžice marhuľového lekváru (nie džemu)

    Koláčik, ktorý sa pečie už viac ako 60 rokov. POSTUP je na druhej strane...

    POSTUP:

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Postup: Skvelý šťavnatý tvarožník s marhuľami a lekvárom
      1. Urobte cesto: Zmiešajte naň všetky suroviny. Potom ho  dajte na pol hodiny do chladničky.
      2. Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a preložte na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 °C asi 10 minút.
      3. Zatiaľ pripravte plnku: Žemle zbavte kôrky a nakrájajte na malé kocky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Dva bielky vyšľahajte na tuhý sneh.
      4. Do vyšľahaných žĺtkov pridajte tvaroh, kyslú smotanu, hrozienka, kocky žemlí, citrónovú kôru a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
      5.  Plnku rozotrite na vychladnuté cesto a dajte piecť pri 150 °C na 20 minút, kým plnka stuhne.
      6. Zo 4 bielkov vyšľahajte penu. Keď je tuhá, pridajte cukor a vyšľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecúška a na koláči vytvorte mriežky. Dajte piecť pri 130-140 °C na pár minút, kým sa sneh trochu presuší (má však ostať biely).
      7. Koláč vyberte z rúry a do otvorov v mriežke lyžičkou naložte marhuľový lekvár. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na väčšie kocky.

      DOBOŠOVÉ REZY

       

      12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT

      Na korpus

      • 6 vajec
      • 100 g práškového cukru
      • 100 g polohrubej múky
      • 35 g roztopeného masla

      Na krém

      • 4 vajcia
      • 200 g práškového cukru
      • 235 g masla
      • 1 lyžicu práškového cukru
      • pol lyžičky mletej vanilky
      • 1 lyžicu kakaa holandského typu
      • 150 g čokolády (50-percentnej)

      Na polevu

      • 150 g čokolády na polevu
      • 100 ml smotany na šľahanie
      • 100  g kryštálového cukru na karamelovú ozdobu

      Doboška je večná. Postup je na druhej strane...

      POSTUP

      1. Upečte korpus: Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru. Z bielkov vyšľahajte sneh a na konci za stáleho
      2. šľahania prisypte zvyšný práškový cukor. Do žĺtkovej zmesi zamiešajte sneh, pridajte múku,
      3. schladnuté roztopené maslo a už len ručne premiešajte. Hmotu vylejte do dvoch klasických plechov
      4. vystlaných papierom na pečenie a pečte asi 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Vychladnuté korpusy položte na seba a orežte okraje. Oba korpusy prerežte na tri rovnaké pásy.
      5. Pripravte krém: Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania miešajte vajcia s cukrom, kým sa celkom nespoja a nezhustnú. Odstavte a miešajte, kým zmes nevychladne.
      6.  V inej mise vyšľahajte maslo s lyžicou cukru a mletou vanilkou. Pridajte preosiate kakao, roztopenú a schladnutú čokoládu a dobre vyšľahajte. Potom za stáleho miešania pridajte vychladnutú vajíčkovú zmes a dobre vymiešajte.
      7. Krémom postupne natrite všetky pláty cesta navrstvené na seba. Trochu krému si odložte. 
      8. Urobte polevu: Smotanu zohrejte pod bod varu, vsypte do nej nasekanú čokoládu a rozmiešajte dohladka. Polevou potrite vrch rezov a dajte opäť do chladničky.
      9.  V panvici skaramelizujte cukor a vylejte ho na silikónovú podložku alebo papier na pečenie a nechajte celkom vychladnúť. Potom ho rozlámte a kúskami ozdobte rezy. Rozkrájajte ich horúcim nožom a môžete podávať.

      PALACINKY GUNDEL

      10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

      Na palacinky

      • 200 ml mlieka
      • 100 ml minerálky (perlivej)
      • 100 g hladkej múky
      • 2 vajcia
      • 1 lyžicu oleja
      • štipku soli
      • tuk na pečenie

      Na plnku

      • 100 ml smotany na šľahanie
      • 200 g mletých vlašských orechov (plus na ozdobu)
      • 3 lyžice rumu
      • 20 g práškového cukru
      • zmrzlinu na podávanie

      POSTUP:

      1. Upečte palacinky: Zo surovín vymiešajte hladké cesto a nechajte pol hodiny odstáť. Potom na vymastenej panvici pečte palacinky.
      2. Urobte plnku: Smotanu vlejte do hrnca, priveďte do  varu a pridajte orechy, rum, cukor a za stáleho miešania minútku povarte.
      3. Plnkou naplňte palacinky, zložte ich do šatôčky a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny posypanej nasekanými vlašskými orechmi.

      TVAROHOVÉ REZY

       

      10-15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

      Potrebujete

      • 75 g tenkých rezancov
      • štipka soli
      • 1 lyžica roztopeného masla
      • 2 vajcia
      • 3 lyžice cukru
      • 1 lyžičku vanilkového extraktu
      • 200 g crème fraîche (hustá kyslá smotana)
      • 500 g tvarohu
      • 50 g hrozienok
      • 1 lyžička citrónovej šťavy";i:10;s:17:"1 lyžicauškrobu";i:11;s:27:"1 lyžicu mletých piškót";i:12;s:27:"2 pláty lístkového cesta";i:13;s:35:"30 g roztopeného masla na potretie";i:14;s:30:"práškový cukor na posypanie

      Nadýchaný vargabéleš upečiete podľa postupu na druhej strane...

      POSTUP:

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tvarohový koláč s čokoládovou polevou krok za krokom
        1. Rúru vyhrejte na 200 °C. Rezance uvarte v osolenej vode podľa inštrukcií na obale. Potom scedené preložte do misy s lyžicou roztopeného masla a dobre premiešajte, aby sa nelepili.
        2. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte vanilkový extrakt, crème fraîche, tvaroh, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Potom prisypte škrob, mleté piškóty a opäť zmiešajte. Nakoniec pridajte rezance, hrozienka, sneh z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
        3.  Lístkové cesto vyvaľkajte na veľkosť formy (25 cm). Potom naň vylejte tvarohovo-rezancovú zmes a zakryte druhým plátom vyvaľkaného lístkového cesta. Potrite ho roztopeným maslom a popichajte vidličkou. Pečte 45 minút dozlatista.
        4. Vychladnutý vargabéleš nakrájajte na kocky, posypte cukrom a môžete servírovať.

        TORTA ŽERBÓ

        12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

        Na korpus

        • 4 lyžice mlieka (plus na potretie plátu)
        • 1 lyžicu práškového cukru
        • 20 g droždia
        • 400 g polohrubej múky
        • 250 g zmäknutého masla
        • 1 vajce + 1 žĺtok

        Na plnku

        • 400 g ríbezľového lekváru
        • 300 g mletých vlašských orechov
        • 130 g práškového cukru

        Na polevu

        • 150 g čokolády na polevu
        • 50    masla

        Namiesto rezov upečte žerbó tortu. Postup na druhej strane...

        POSTUP:

        1. Upečte korpus: Vo vlažnom mlieku s cukrom a droždím nechajte vzísť kvások. Potom k nemu pridajte múku, zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na päť rovnakých častí a každú vyvaľkajte na veľkosť formy (24 cm)
        2. Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie a na dno uložte prvý plát cesta, dobre ho potrite ríbezľovým lekvárom, posypte štvrtinou orechov zmiešaných s cukrom a prikryte druhým plátom. Postup opakujte, kým neminiete všetky pláty cesta.
        3. Vrchný plát cesta potrite mliekom, popichajte vidličkou a tortu dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20-25 minút, aby bol jej vrch krásne zlatý.
        4. Urobte polevu: Nad parou rozpustite čokoládu s maslom a poriadne rozmiešajte. Nechajte trochu vychladnúť. Polevou polejte vrch torty a keď jemne stuhne, môžete začať krájať.

        TORTA ESTERHÁZY

        8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 22 MINÚT, CHLADENIE 12 HODÍN

        NA CESTO

        • 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
        • 250 g krupicového cukru
        • 250 g mletých orechov (mix)

        NA KRÉM

        • 330 ml mlieka
        • 1 vanilkový struk
        • 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
        • 30 g krupicového cukru
        • 30 g kukuričného škrobu
        • 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
        • 220 g masla

        NA DOKOČENIE

        • 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
        • 50 g horkej čokolády
        • 3 lyžice marhuľového džemu
        • mandľové lupienky 

        Esterházy torta je klasika. Postup je na druhej strane...

        POSTUP:

        1. Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
        2. Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi.
        3.  Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
        4. Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz.
        5. Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
        6. Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
        7. Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
        8. Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
        9.  Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.

        V galérii si pozrite ďalšie skvelé maďarské sladkosti...