Omama piekla ako z CUKRÁRNE: DOBOŠKA, torta Esterházy, GUNDEL palacinky ako SEN
24. 3. 2021, 16:39 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:12)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Tieto recepty sú poklad. Keď budete piecť, objavíte sladké pokušenie zo "starej školy". Omama to jednoducho vedela!
Zdroj: Instagram@nok_lapja
Zdroj: Instagram@enisutije
Zdroj: Instagram@iwike
Galéria k článku

PALACINKY Z HORY SVÄTÉHO JURAJA
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 1 HODINA, PEČENIE 20 MINÚT
NA PALACINKY
- 225 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 500 ml plnotučného mlieka
- 1 lyžicu cukru
- štipku soli
- 50 g roztopeného masla
- olej na vymastenie panvice
- maslo na vytretie formy
NA ORECHOVÚ PLNKU
- 150 ml mlieka
- štipku mletej vanilky
- 120 g mletých orechov
- 2 lyžice cukru
- kôru z polovice citróna v biokvalite
- 40 g hrozienok
NA KRÉM
- 5 vajec
- 100 g práškového cukru
- 2 lyžice múky
- 500 ml mlieka
- štipku mletej vanilky
POSTUP na palacinky s orechmi a krémom je na druhej strane...
POSTUP:
- Pripravte palacinky: Múku preosejte do väčšej misky, v strede spravte jamku, vyklepnite do nej vajcia a postupne ich od stredu metličkou primiešavajte k múke. Zároveň pomaly prilievajte mlieko. Ku koncu cesto oslaďte, osoľte a prilejte doň teplé roztopené maslo. Cesto nechajte oddýchnuť aspoň 30 minút, ak treba, prilejte viac mlieka. Z cesta upečte na vymastenej panvici 12 tenkých palaciniek.
- Urobte orechovú plnku: Mlieko nechajte zovrieť spolu s vanilkou, prisypte mleté orechy, cukor, citrónovú kôru a hrozienka. Nechajte orechy nasiaknuť tekutinu.
- Pripravte krém: Žĺtky premiešajte s 50 g cukru a múkou, po častiach zalejte zohriatym mliekom zmiešaným s vanilkou. Vráťte zmes do hrnca, priveďte do varu a za stáleho miešania metličkou povarte do zhustnutia a potom ešte asi 3 minúty.
- Natrite 11 palaciniek (1 pôjde na dno formy) tenkou vrstvou orechovej plnky, zarolujte a pokrájajte na kúsky dlhé 3-4 cm. Tortovú formu s priemerom 20 cm (alebo štvorcovú s rozmermi 30 x 30 cm) potrite maslom, na dno rozložte jednu nenaplnenú palacinku. Na ňu natesno poukladajte všetky kúsky palaciniek postojačky, prelejte ich vanilkovým krémom a dajte zapiecť do rúry vyhriatej na 180 °C dohneda.
5. Z bielkov a 50 g práškového cukru vyšľahajte tuhú lesklú penu (pozor, bielky neprešľahajte), rozprestrite ju navrch zapečeného koláča a nechajte krátko dohneda zapiecť. Nechajte vychladnúť a môžete servírovať.
RÁKÓCZIHO TVAROŽNÍK
ZA PLECH, PRÍPRAVA 25 MINÚT, PEČENIE 35 MINÚT
Na cesto
- 250 g hladkej múky (plus na pomúčenie dosky)
- 60 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- citrónovú kôru (čerstvo nastrúhaná)
- 100 ml kyslej smotany
- štvrť lyžičky sódy bikarbóny
- štipku soli
- maslo na vymastenie plechu
Na tvarohovú plnku
- 2 suché žemle
- 2 bielky + 3 žĺtky
- 150 g práškového cukru
- 500 g hrudkového tvarohu (najlepšie plnotučného)
- 200 ml kyslej smotany
- 40 g hrozienok
- citrónovú kôru (čerstvo nastrúhaná)
Na vrchnú vrstvu
- 4 bielky
- 160 g kryštálového cukru
- 4 lyžice marhuľového lekváru (nie džemu)
Koláčik, ktorý sa pečie už viac ako 60 rokov. POSTUP je na druhej strane...
POSTUP:

- Urobte cesto: Zmiešajte naň všetky suroviny. Potom ho dajte na pol hodiny do chladničky.
- Odpočinuté cesto rozvaľkajte na hrúbku 0,5 cm a preložte na vymastený plech. Pečte pri teplote 180 °C asi 10 minút.
- Zatiaľ pripravte plnku: Žemle zbavte kôrky a nakrájajte na malé kocky. Žĺtky vyšľahajte s cukrom. Dva bielky vyšľahajte na tuhý sneh.
- Do vyšľahaných žĺtkov pridajte tvaroh, kyslú smotanu, hrozienka, kocky žemlí, citrónovú kôru a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov.
- Plnku rozotrite na vychladnuté cesto a dajte piecť pri 150 °C na 20 minút, kým plnka stuhne.
- Zo 4 bielkov vyšľahajte penu. Keď je tuhá, pridajte cukor a vyšľahajte. Penu preložte do cukrárskeho vrecúška a na koláči vytvorte mriežky. Dajte piecť pri 130-140 °C na pár minút, kým sa sneh trochu presuší (má však ostať biely).
- Koláč vyberte z rúry a do otvorov v mriežke lyžičkou naložte marhuľový lekvár. Nechajte vychladnúť a nakrájajte na väčšie kocky.
DOBOŠOVÉ REZY
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 10 MINÚT
Na korpus
- 6 vajec
- 100 g práškového cukru
- 100 g polohrubej múky
- 35 g roztopeného masla
Na krém
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 235 g masla
- 1 lyžicu práškového cukru
- pol lyžičky mletej vanilky
- 1 lyžicu kakaa holandského typu
- 150 g čokolády (50-percentnej)
Na polevu
- 150 g čokolády na polevu
- 100 ml smotany na šľahanie
- 100 g kryštálového cukru na karamelovú ozdobu
Doboška je večná. Postup je na druhej strane...
POSTUP
- Upečte korpus: Žĺtky vyšľahajte s polovicou cukru. Z bielkov vyšľahajte sneh a na konci za stáleho
- šľahania prisypte zvyšný práškový cukor. Do žĺtkovej zmesi zamiešajte sneh, pridajte múku,
- schladnuté roztopené maslo a už len ručne premiešajte. Hmotu vylejte do dvoch klasických plechov
- vystlaných papierom na pečenie a pečte asi 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Vychladnuté korpusy položte na seba a orežte okraje. Oba korpusy prerežte na tri rovnaké pásy.
- Pripravte krém: Vo vodnom kúpeli za stáleho miešania miešajte vajcia s cukrom, kým sa celkom nespoja a nezhustnú. Odstavte a miešajte, kým zmes nevychladne.
- V inej mise vyšľahajte maslo s lyžicou cukru a mletou vanilkou. Pridajte preosiate kakao, roztopenú a schladnutú čokoládu a dobre vyšľahajte. Potom za stáleho miešania pridajte vychladnutú vajíčkovú zmes a dobre vymiešajte.
- Krémom postupne natrite všetky pláty cesta navrstvené na seba. Trochu krému si odložte.
- Urobte polevu: Smotanu zohrejte pod bod varu, vsypte do nej nasekanú čokoládu a rozmiešajte dohladka. Polevou potrite vrch rezov a dajte opäť do chladničky.
- V panvici skaramelizujte cukor a vylejte ho na silikónovú podložku alebo papier na pečenie a nechajte celkom vychladnúť. Potom ho rozlámte a kúskami ozdobte rezy. Rozkrájajte ich horúcim nožom a môžete podávať.
PALACINKY GUNDEL
10 KUSOV, PRÍPRAVA 30 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
Na palacinky
- 200 ml mlieka
- 100 ml minerálky (perlivej)
- 100 g hladkej múky
- 2 vajcia
- 1 lyžicu oleja
- štipku soli
- tuk na pečenie
Na plnku
- 100 ml smotany na šľahanie
- 200 g mletých vlašských orechov (plus na ozdobu)
- 3 lyžice rumu
- 20 g práškového cukru
- zmrzlinu na podávanie
POSTUP:
- Upečte palacinky: Zo surovín vymiešajte hladké cesto a nechajte pol hodiny odstáť. Potom na vymastenej panvici pečte palacinky.
- Urobte plnku: Smotanu vlejte do hrnca, priveďte do varu a pridajte orechy, rum, cukor a za stáleho miešania minútku povarte.
- Plnkou naplňte palacinky, zložte ich do šatôčky a podávajte s kopčekom vanilkovej zmrzliny posypanej nasekanými vlašskými orechmi.
TVAROHOVÉ REZY
10-15 KUSOV, PRÍPRAVA 35 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Potrebujete
- 75 g tenkých rezancov
- štipka soli
- 1 lyžica roztopeného masla
- 2 vajcia
- 3 lyžice cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 200 g crème fraîche (hustá kyslá smotana)
- 500 g tvarohu
- 50 g hrozienok
- 1 lyžička citrónovej šťavy";i:10;s:17:"1 lyžicauškrobu";i:11;s:27:"1 lyžicu mletých piškót";i:12;s:27:"2 pláty lístkového cesta";i:13;s:35:"30 g roztopeného masla na potretie";i:14;s:30:"práškový cukor na posypanie
Nadýchaný vargabéleš upečiete podľa postupu na druhej strane...
POSTUP:

- Rúru vyhrejte na 200 °C. Rezance uvarte v osolenej vode podľa inštrukcií na obale. Potom scedené preložte do misy s lyžicou roztopeného masla a dobre premiešajte, aby sa nelepili.
- Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh. V druhej mise vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte vanilkový extrakt, crème fraîche, tvaroh, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Potom prisypte škrob, mleté piškóty a opäť zmiešajte. Nakoniec pridajte rezance, hrozienka, sneh z bielkov a veľmi opatrne premiešajte.
- Lístkové cesto vyvaľkajte na veľkosť formy (25 cm). Potom naň vylejte tvarohovo-rezancovú zmes a zakryte druhým plátom vyvaľkaného lístkového cesta. Potrite ho roztopeným maslom a popichajte vidličkou. Pečte 45 minút dozlatista.
- Vychladnutý vargabéleš nakrájajte na kocky, posypte cukrom a môžete servírovať.
TORTA ŽERBÓ
12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 45 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Na korpus
- 4 lyžice mlieka (plus na potretie plátu)
- 1 lyžicu práškového cukru
- 20 g droždia
- 400 g polohrubej múky
- 250 g zmäknutého masla
- 1 vajce + 1 žĺtok
Na plnku
- 400 g ríbezľového lekváru
- 300 g mletých vlašských orechov
- 130 g práškového cukru
Na polevu
- 150 g čokolády na polevu
- 50 masla
Namiesto rezov upečte žerbó tortu. Postup na druhej strane...
POSTUP:
- Upečte korpus: Vo vlažnom mlieku s cukrom a droždím nechajte vzísť kvások. Potom k nemu pridajte múku, zmäknuté maslo, vajce, žĺtok a vypracujte hladké cesto. Rozdeľte ho na päť rovnakých častí a každú vyvaľkajte na veľkosť formy (24 cm)
- Dno tortovej formy vyložte papierom na pečenie a na dno uložte prvý plát cesta, dobre ho potrite ríbezľovým lekvárom, posypte štvrtinou orechov zmiešaných s cukrom a prikryte druhým plátom. Postup opakujte, kým neminiete všetky pláty cesta.
- Vrchný plát cesta potrite mliekom, popichajte vidličkou a tortu dajte piecť do rúry vyhriatej na 200 °C na 20-25 minút, aby bol jej vrch krásne zlatý.
- Urobte polevu: Nad parou rozpustite čokoládu s maslom a poriadne rozmiešajte. Nechajte trochu vychladnúť. Polevou polejte vrch torty a keď jemne stuhne, môžete začať krájať.
TORTA ESTERHÁZY
8 PORCIÍ, PRÍPRAVA 60 MINÚT, PEČENIE 22 MINÚT, CHLADENIE 12 HODÍN
NA CESTO
- 250 g bielkov (asi zo 6 vajec)
- 250 g krupicového cukru
- 250 g mletých orechov (mix)
NA KRÉM
- 330 ml mlieka
- 1 vanilkový struk
- 60 g žĺtkov (asi zo 4 vajec)
- 30 g krupicového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 120-150 g orieškovej pasty (praline alebo nutela)
- 220 g masla
NA DOKOČENIE
- 120 g bielej čokolády (alebo cukrovej polevy)
- 50 g horkej čokolády
- 3 lyžice marhuľového džemu
- mandľové lupienky
Esterházy torta je klasika. Postup je na druhej strane...
POSTUP:
- Bielky oddeľte od žĺtkov. Bielky nechajte aspoň hodinu vonku, aby získali izbovú teplotu. V mixéri na nízkych otáčkach (na 2. stupni zo 7) šľahajte bielky asi 5 minút, aby sa mierne napenili. Potom k nim postupne prisypávajte cukor (na 5-6-krát). Keď pridáte poslednú časť, zvýšte otáčky a šľahajte, kým nevznikne tuhý lesklý sneh.
- Kým sa bielky šľahajú, pripravte zmes orechov, napríklad mleté mandle s vlašskými orechmi.
- Keď je sneh hotový, prisypte doň polovicu orechov a jemne premiešajte. Potom pridajte zvyšné orechy a opäť zľahka zapracujte do snehu. Použite silikónovú lopatku, pracujte rýchlo a opatrne, aby ste nerozbili bielkovú penu. Inak bude cesto riedke a bude sa s ním ťažko pracovať.
- Do plechu dajte papier na pečenie a nakreslite si kruhy na korpusy. Ak chcete tortu s priemerom 18 cm, urobte ich šesť, 20 cm – päť a 22 cm – štyri kruhy. Cesto na ne rovnomerne rozdeľte a korpusy vytvarujte lyžičkou alebo lopatkou podľa veľkosti kruhov. Môžete piecť aj 2 plechy naraz.
- Korpusy pečte pri teplote 170 °C asi 22 minút. Po upečení ich obráťte na kuchynskú mriežku, odstráňte papier a nechajte vychladnúť. Trochu stvrdnú.
- Uvarte krém: Mlieko so zrniečkami z vanilkového struku priveďte do varu. V miske vymiešajte žĺtky, cukor a škrob. Časť horúceho mlieka prilejte k žĺtkovej zmesi a dobre vymiešajte. Teraz zmes prilejte k zvyšnému mlieku a uvarte puding.
- Do hotového horúceho pudingu pridajte orieškovú pastu a dobre vymiešajte. Potom pridajte zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky a vymiešajte krém. Krém prikryte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vychladnutý krém premiešajte. Časť krému navrstvite na podnos, na ktorom budete skladať tortu a uložte naň prvý korpus. Korpusy a krém striedajte, aby vám zostalo trochu krému na potretie posledného korpusu a bokov torty. Posledný korpus uložte rovnou stranou hore. Potrite ho zohriatym marhuľovým džemom. Vrch a boky torty potrite zvyšným krémom a uložte ju do chladničky stuhnúť aspoň na 3 hodiny, najlepšie cez noc.
- Urobte polevu: Vo vodnom kúpeli rozpustite zvlášť bielu a horkú čokoládu. Bielu čokoládu vylejte na povrch torty a zarovnajte ju. Horkou čokoládou nakreslite špirálku od stredu torty až po okraje. Pomocou špáradla striedavo robte čiarky: jednu od stredu ku kraju torty, druhú od kraja do stredu. Takto pavučinkou ozdobte celý vrch torty. Nakoniec ozdobte boky torty mandľovými lupienkami. Dokončenú tortu nechajte aspoň 20 minút v chladničke a môžete podávať.
V galérii si pozrite ďalšie skvelé maďarské sladkosti...