Tipy na rýchlu a ľahkú VEGGIE VEČERU: Fajnové aj bez mäsa!
3. 5. 2024, 15:04 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:34)

Zdroj: LAURA WITTEKOVA
Reklama
Zelenina, strukoviny, quinoa, kuskus či ryža sa vo vašej špajze alebo chladničke určite nájdu. Ak nie, urobte si malé zásoby, aby ste mohli dokola vyvárať tieto super pochúťky!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
32 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Cuketovo-špargľová polievka s ryžovými vločkami
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 20 minút
POTREBUJETE:
- 2 jarné cibuľky (biela časť)
- 1 a pol lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cuketa (400 - 500 g)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a pol litra zeleninového vývaru
- 350 - 400 g bielej alebo zelenej špargle
- 2-3 lyžice ryžových vločiek
- štipka mletého muškátového orieška
- soľ, biele mleté korenie
POSTUP:
- Cibuľky nakrájajte a opečte pár minút na oleji. Pridajte nakrájanú cuketu a restujte 5 minút. Primiešajte plátky cesnaku a keď sa rozvonia, nalejte horúci vývar.
- Do vriacej zmesi pridajte nakrájanú a očistenú bielu alebo zelenú špargľu. Hlavičky odložte. Polievku varte 10 minút, primiešajte ryžové vločky, osoľte, okoreňte a ochuťte muškátovým orieškom. Po 5 minútach rozmixujte a vložte odložené hlavičky. Pár minútach prevarte, premiešajte a odstavte.

Video Player is loading.
CÍCEROVÉ variácie: Chutné RECEPTY zo zdravej strukovinyCícerovo- zeleninový šalát s quinoou
4 porcie, varenie 15 minút, príprava 20 minút
POTREBUJETE:
- 150 g cícera (môže byť aj sterilizovaný)
- 100 g quinoy
- 1 menšia červená cibuľa
- 1 červená paprika
- 1 žltá paprika
- 1 zelená paprika
- 1 cuketa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice limetovej šťavy
POSTUP:
- Deň pred prípravou namočte cícer do vody a potom domäkka uvarte. Quinou prepláchnite a dajte na 15-20 minút variť do osolenej vody.
- Očistenú cibuľu nakrájajte na mesiačiky, papriky na menšie kusy a cuketu na kolieska. Všetko opečte v hlbšej panvici na rozohriatom oleji do polomäkka s plátkami očisteného cesnaku. Ochuťte morskou soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Po opečení nechajte vychladnúť.
- Vo väčšej mise zmiešajte opečenú zeleninu s quinoou a uvareným cícerom. Pokvapkajte citrónovou šťavou a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Môžete podávať.

Video Player is loading.
Chutné RECEPTY z mrkvy si obľúbite: To sú ale nápady!Paprika plnená kuskusom
2 porcie, príprava 15 minút, pečenie 30 minút
POTREBUJETE:
- 2 väčšie červené tenkostenné papriky + 1 do plnky
- olivový olej
- zmes sušených byliniek
- 200 g kuskusu
- 2 paradajky
- pol póru
- 400 - 500 ml zeleninového vývaru + na podliatie
- soľ, mleté čierne korenie
- petržlenová vňať na posypanie
POSTUP:
- Dve papriky rozrežte, vyberte jadrovníky a umyte. Vnútro potrite zmesou oleja, soli, korenia a byliniek.
- Kuskus s nadrobno nakrájanou paprikou, paradajkami a pórom, zalejte horúcim vývarom, osoľte a premiešajte. Nechajte odstáť asi 10 minút.
- Nabobtnaným kuskusom naplňte polovice paprík a dajte na plech poliaty olejom. Podlejte vývarom a v rúre vyhriatej na 200 °C zapekajte asi 30 minút. Túto chuťovku podávajte na večeru alebo ľahký obed.

Video Player is loading.
Lahodná ŠPARGĽA, z ktorej nepriberiete: Objavte aj vy túto delikatesu!Cícerovo- hráškové kofty
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, SMAŽENIE 10-15 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 lyžice ľanových semiačok alebo vajíčko (ak nie ste vegáni)
- 250 g uvareného cícera
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 150 g hrášku (môže byť aj mrazený)
- 1 lyžička mletej papriky
- šťava z polovice citróna
- 3 lyžice strúhanky
- 1 lyžica čerstvého oregana
- olej na smaženie
POSTUP:
- V malej miske premiešajte ľanové semienka so štyrmi lyžicami vody. Nechajte odležať, ľanové semiačka nasajú tekutinu a nahradia tak v jedle vajíčko.
- Uvarte cícer alebo použite predvarený. Nakrájajte cibuľu a cesnak na drobno.
- Do mixéra dajte cícer, cibuľu, cesnak, hrášok, mletú papriku, citrónovú šťavu, strúhanku, nasekané oregano, napučané ľanové semiačka, soľ a korenie podľa chuti. Rozmixovanú hmotu nechajte 10 minút odležať, aby ľanové semiačka nasali vlhkosť a hmotu zahustili. Ak by bola aj potom redšia, pridajte o to viac strúhanky.
- Naberte lyžicu zmesi, jemne utlačte do tvaru valca a pozdĺžne cez stred napichnite paličku.
- Na panvici zohrejte 3-4 lyžice oleja. Kofty opečte krátko do zlatista zo všetkých strán. Výsledok by mal byť chrumkavý, no vnútri mäkký.
Dobrý tip: Podávajte s vegánskou majonézou vymiešanou so sušenými paradajkami.