Každý deň nevedomky konzumujeme potraviny, ktoré škodia nášmu pankreasu. Ak to robíme dlho a systematicky, môže to viesť až k tomu, že si privodíme ochorenia ako pankreatitída, chronický zápal pankreasu, rakovina alebo cukrovka.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Poďte s nami piecť neobyčajné JABLKOVÉ DEZERTY: Tieto sú božské!
Náš pankreas je dlhý asi 15 cm a nachádza sa v hornej časti brucha za žalúdkom. K jeho hlavným funkciám patrí produkcia tráviacich enzýmov, ktoré pomáhajú rozkladať potravu v tenkom čreve a tráviť cukry, tuky aj bielkoviny. Okrem toho produkuje inzulín, hormón kľúčový pre reguláciu hladiny cukru v krvi. Nedostatočná produkcia inzulínu môže viesť k cukrovke. Ďalej produkuje glukagón, ktorý má opačný účinok ako inzulín, pretože zvyšuje hladinu cukru v krvi. Keď je hladina cukru v krvi príliš nízka, glukagón pomáha uvoľňovať zásoby cukru z pečene. A nakoniec produkuje tráviace enzýmy, ktoré sú nevyhnutné pre správnu tráviacu funkciu.
Najprv si povedzme, čo pankreasu rozhodne robí dobre a mali by sme to jesť denne - ovocie a zeleninu bohaté na vlákninu. Sú prospešné, pretože spomaľujú prechod cukru do krvi, a tým zabraňujú náhlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Tým sa šetrí aj práca pankreasu, radí portál Zdravie.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
NAKLADANÝ CAMEMBERT: Dobrota, ktorú môžete aj darovať!
Biely chlieb a pečivo
Biely chlieb má vysoký glykemický index, rovnako ako rafinované obilniny, čiže cestoviny, biela ryža atď. Na reguláciu hladiny cukru v krvi vyžadujú veľa energie z pankreasu. Nadmerná konzumácia môže viesť k vyčerpaniu tohto orgánu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čo môžeme piť na raňajky? Kávu, čaj, džús alebo kakao?
Červené mäso
Červené mäso má vysoký obsah nasýtených tukov a zlého cholesterolu. Jeho spotrebu by ste mali obmedziť, najmä ak ste sa už stretli s problémami pankreasu. Okrem toho viaceré štúdie poukazujú na súvislosť medzi jeho nadmernou konzumáciou červeného mäsa a rakovinou pankreasu.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
ZUZANA VAČKOVÁ si na tanieri nepreberá. Zje takmer všetko!
Údeniny
Nebezpečenstvo údenín asi netreba zdôrazňovať. Kvôli obsahu dusitanov a dusičnanov sa údeniny považujú za vinníka, ktorý podporuje rakovinu hrubého čreva. Štúdie tiež zistili pravdepodobnú súvislosť medzi konzumáciou dusičnanov a dusitanov s rizikom rakoviny pankreasu, prsníka, močového mechúra, prostaty a žalúdka.
Švédska štúdia odhadla, že konzumácia už 50 gramov spracovaného mäsa, ako sú údeniny,zvyšuje riziko rakoviny pankreasu o 19 %. Výskum bol publikovaný v British Journal of Cancer v roku 2012.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Teplo je stále tu! Osviežte sa TROPICKÝM ĽADOVÝM ČAJOM teaser
Alkohol
Pankreas je tiež zaťažovaný alkoholom. Chronická pankreatitídaje najčastejšie alkoholického pôvodu, v priemere je to 7 z 10 ochorení. Pacienti, ktorí prestanú piť alkohol, majú šancu, že sa ich pankreatitída vyrieši. Lekári okrem toho odporúčajú prestať fajčiť.
Beginning of dialog window. Escape will cancel and close the window.
End of dialog window.
Čo s FIGAMI? Šupnite ich do týchto SLADKÝCH I SLANÝCH RECEPTOV
Sladké nápoje a sladkosti
Cukor obsiahnutý v limonádach a sladkých koláčoch zvyšuje hladinu inzulínu v tele, čo podľa odborníkov určite prispieva k rozvoju rakovinových buniek pankreasu. Povedal to Noel T. Mueller, vedúci štúdie realizovanej na Universite v Minnesote v USA. Vedci zistili, že pitie viac ako dvoch limonád týždenne zvýšilo riziko vzniku rakoviny pankreasu o 87 %.