Teraz je na ňu čas: Dajte si mladú žihľavu. Vyťažte z nej maximum!
3. 4. 2025, 16:02

Zdroj: pexels.com
Hoci mnohí považujú žihľavu za nepríjemnú páliacu burinu, je to najúčinnejšie prírodné liečivo, ktoré môžete mať zadarmo. Mladá žihľava rastie skoro na jar a jej účinky na naše zdravie sú na nezaplatenie.

Zdroj: pexels.com
žihľava, žihľavový čaj
Ako a kde ju zbierať
Apríl je mesiac vhodný na zber mladej žihľavy. Zbierať by ste ju mali len na svetlých a čistých miestach, mimo ciest, kde autá produkujú nezdravé splodiny. Najúčinnejšie sú mladé zdravé výhonky rastlín, maximálne do dĺžky 40 cm od vrcholku, a to predtým, než rastlina zakvitne. Ideálny čas na zber žihľavovej vňate trvá do prvej polovice mája. Zvyšok žihľavy je v podstate nejedlý, vláknitý a ťažko ho tepelne upraviť. Ak si žihľavu plánujete usušiť do zásoby, robte tak na tienistom a vzdušnom mieste. Usušenú rastlinu vložte do papierových vreciek. Pri zbere žihľavy používajte rukavice, aby vás nepŕhlila.
Zdroj: pexels.com
Žihľavu pred použitím poriadne umyte.
Na čo všetko je žihľava dobrá?
Opakované štúdie preukázali, že rastlina má antioxidačné, antimikrobiálne, protivredové a analgetické schopnosti. Medzi jednoznečné prínosy pre zdravie patrí zníženie príznakov benígnej hyperplázie prostaty, osteoartrózy a sennej nádchy, ale účinná je aj pri ekzémoch a bolestiach kĺbov. Žihľava tiež pomáha eliminovať vypadávanie vlasov, odstraňuje bolesti kostí a kĺbov, podporuje regeneráciu pokožky, pomáha zmierniť alergie a iné dýchacie problémy.
Zdroj: freepik.com
ŽIhľavový čaj výborne detoxikuje organizmus.
Liečivý žihľavový čaj
Prvou a najznámejšou voľbou konzumácie žihľavy je pitie čaju. Práve žihľavový čaj sa často odporúča pri prechladnutí a problémoch s dýchacími cestami. Okrem toho, že pomáha posilniť obranyschopnosť a imunitný systém, podporuje normálnu činnosť cievnej sústavy. V posledných rokoch sa o žihľave hovorí najmä v kontexte s chudnutím a detoxikáciou organizmu. Žihľavový čaj si môžete pripraviť z vlastnoručne nazbieranej žihľavy alebo si ho môžete zakúpiť v nálevových vrecúškach. Vzhľadom na to, že žihľava je pomerne silná bylinka, nemali by ste čaj piť dlhšie ako 3 týždne.
Zdroj: pexels.com
žihľava, žihľavový čaj
Žihľavový šalát
Máte radi šaláty a chcete vyskúšať niečo nové? Nasekajte nadrobno 250g mladých výhonkov žihľavy a zväzok mladých cibuliek, natvrdo uvarené vajíčko, uhorky a cherry paradajky. Pokvapkajte citrónovou šťavou, pridajte trochou oleja, dochuťte soľou. Šalát môžete vylepšiť bielym jogurtom alebo nastrúhanou mrkvou.
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
Zo žihľavy si môžete pripraviť aj chutnú a zdravú nátierku.
Jarná žihľavová omeleta, resp. praženica
Rozmixujte 3-4 vajíčka s mliekou, pridajte soľ, korenie. Do vajec nasypte nadrobno nasekanú mladú žihľavu a 25g nastrúhaného syru. Všetko dobre premiešajte. Na panvici rozpáľte olej a vlejte polovicu zmesi. Teplotu zmiernite a zvoľna omeletu osmažte. Pred koncom prípravy povrch omelety posypte 25g syra a nechajte dôjsť. Rovnako pripravte druhú omeletu a obe potom spojte. K hotovej omelete so žihľavou sa hodí čerstvý zeleninový šalát alebo pečivo. Podobne môžete urobiť aj klasickú praženicu, do ktorej vmiešate nadrobno nasekanú mladú žihľavu.
Zdroj: Gurmet/Alena Hrbková
Žihľavová polievka so zeleninou.
Krémová polievka zo žihľavy so smotanou
V studenej vode preperte žihľavu. Následne ju sparte horúcou vodou, aby vás pri krájaní nepŕhlila a nechajte odkvapkať. Nadrobno nasekanú malú cibuľu orestujte dozlatista na oleji. Žihľavu pokrájajte na kúsky, a keď cibuľa chytí farbu, pridajte žihľavu a ešte chvíľku restujte. Potom nalejte horúci zeleninový vývar a asi 15 minút varte. Polievku zložte zo sporáka a rozmixujte do krémovej podoby. Na záver dochuťte kvapkou octu a soľou. Na tanieri pridajte trochu smotany.
Zdroj: pexels.com
Rastie všade ako burina, ale zbierajte ju len na miestach ďaleko od frekventovaných ciest.
Žihľavový sirup
Vezmite 250 g čerstvej alebo sušenej žihľavy a štyristo gramov cukru. Žihľavu zalejte jeden a pol litrom vody a nechajte lúhovať z večera do rána. Ráno preceďte, pridajte cukor a varte dovtedy, kým nezhustne ako med. Sirup môžete užívať denne, 3 až 4 polievkové lyžice. Je to skvelý prostriedok, ktorý dokáže prečistiť organizmus a posilniť ho.
Zdroj: freepik.com
Zázračný zelený liek.
Žihľavová tinktúra na vnútorné použitie
Vysušte si listy žihľavy na tmavom a suchom mieste a naplňte nimi sklenenú nádobu až po vrch. Zalejte 40% alkoholom (vodkou alebo bielym rumom) až po vrch, aby listy boli úplne ponorené. Nádobu uzatvorte a nechajte na tmavom a chladnom mieste 6-8 týždňov. Po 8 týždňoch tinktúru sceďte a prelejte do tmavej sklenenej fľaše. Následne užívajte 10-20 kvapiek v malom množstve vody, 2-3 krát denne nalačno.
Neprekračujte odporúčané dávkovanie. Táto tinktúra však nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, pred jej užívaním sa poraďte so svojím lekárom. Tinktúra má močopudné účinky, podporuje trávenie a vylučovanie, má protizápalové a antioxidačné účinky, posilňuje imunitný systém a podporuje krvný obeh, pomáha pri liečbe artritídy, reumatizmu a dny. Pozitívne vplýva na zníženie krvného tlaku a hladiny cukru v krvi. Môžete si ju pridať aj do čaju alebo džúsu a používať na ošetrenie rán a popálenín.