objednať časopis
všetky kategórie

ŠPECIALITY Z LOSOSA: S omáčkou, granátovým jablkom či gravlax?

GRAVLAX - LOSOS V KÔPROVEJ ZÁHRADKE

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, ODLEŽANIE 36 – 48 HODÍN

Gravlax
Gravlax
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková

POTREBUJETE:

  • 1 kg čerstvej filety lososa s kožou (nie mrazený!) 
  • 1 viazanička kôpru (môžu byť aj stonky)
  • 100 g hrubozrnnej morskej soli
  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 1 lyžica podrveného bieleho korenia
Hŕstková
Čítajte viac
POLIEVKOVÉ SKVOSTY: Máme pre vás naozaj DOBRÉ RECEPTY na vývar s knedličkami i frankfurtskú

POSTUP:

  1. Ak treba, z kože nožom zoškrabte šupiny. Filetu opláchnite v studenej vode a osušte. Kôpor nasekajte na väčšie kúsky, hrubšie kryštály soli trocha podrvte v mažiari. 
  2. V mise premiešajte soľ, cukor, biele korenie a nasekaný kôpor. Sklenenú, keramickú alebo porcelánovú podlhovastú misu vyložte časťou kôprovej marinády.
  3. Do misy položte lososa kožou nadol a zvyšok marinády rozložte navrch a boky ryby. Prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky. 
  4. Soľ a cukor vplyvom osmózy z lososa „vytiahnu“ vodu. Rybu každých 12 hodín v slanom náleve obracajte. Po 36 až 48 hodinách z nádoby vyberte, očistite papierovou utierkou, opláchnite studenou vodou a osušte. Udržiavajte v chlade a skonzumujte do 3 dní. 
  5. Severskú pochúťku podávajte nakrájanú na tenučké plátky bez kože. Chutí s chlebom, so smotanovým syrom a s kôprom alebo horčicovou omáčkou.

POSTUP s kuchárom Ľubošom Megom si pozrite vo VIDEU na ďalšej strane >>>