GRAVLAX - LOSOS V KÔPROVEJ ZÁHRADKE
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, ODLEŽANIE 36 – 48 HODÍN
Gravlax
Zdroj: DOBRÉ JEDLO/Laura Witteková
POTREBUJETE:
- 1 kg čerstvej filety lososa s kožou (nie mrazený!)
- 1 viazanička kôpru (môžu byť aj stonky)
- 100 g hrubozrnnej morskej soli
- 100 g jemného kryštálového cukru
- 1 lyžica podrveného bieleho korenia
POSTUP:
- Ak treba, z kože nožom zoškrabte šupiny. Filetu opláchnite v studenej vode a osušte. Kôpor nasekajte na väčšie kúsky, hrubšie kryštály soli trocha podrvte v mažiari.
- V mise premiešajte soľ, cukor, biele korenie a nasekaný kôpor. Sklenenú, keramickú alebo porcelánovú podlhovastú misu vyložte časťou kôprovej marinády.
- Do misy položte lososa kožou nadol a zvyšok marinády rozložte navrch a boky ryby. Prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky.
- Soľ a cukor vplyvom osmózy z lososa „vytiahnu“ vodu. Rybu každých 12 hodín v slanom náleve obracajte. Po 36 až 48 hodinách z nádoby vyberte, očistite papierovou utierkou, opláchnite studenou vodou a osušte. Udržiavajte v chlade a skonzumujte do 3 dní.
- Severskú pochúťku podávajte nakrájanú na tenučké plátky bez kože. Chutí s chlebom, so smotanovým syrom a s kôprom alebo horčicovou omáčkou.
POSTUP s kuchárom Ľubošom Megom si pozrite vo VIDEU na ďalšej strane >>>