objednať časopis
všetky kategórie

ŠPECIALITY Z LOSOSA: S omáčkou, granátovým jablkom či gravlax?

SLÁVNOSTNÝ LOSOS S KELOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM

4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT

Pečený losos s kelom a granátovým jablkom.
Pečený losos s kelom a granátovým jablkom.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš

POTREBUJETE:

  • 800 g filety z lososa
  • 1-2 granátové jablká
  • 1 lyžica cukru
  • 500 g ružičkového kelu
  • 2 lyžice sladkej čili omáčky
  • 2 cm kúsok zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • štvrť lyžičky čili vločiek
  • čerstvá bazalka (alebo petržlenová či koriandrová vňať)
  • soľ, mleté čierne korenie• olivový olej
Žemľová knedľa
Čítajte viac
DOMÁCU KNEDĽU už nepokazíte: Vyberte si kysnutú, karlovarskú či zemiakovú!

POSTUP:

  1. Z granátového jablka vyberte zrnká. Časť odložte na ozdobu, zvyšok dajte do kastrólika, pridajte cukor, podlejte malým množstvom vody a varte 5-10 minút. Zrnká jemne popučte vareškou, aby pustili šťavu.
  2. Očistite ružičkový kel, väčšie hlávky môžete prekrojiť na polovicu, menšie nechajte v celku. Dajte ich na plech, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 15 minút.
  3. Medzitým v miske zmiešajte povarené granátové jablko s čili omáčkou, najemno nastrúhaným zázvorom, prelisovaným cesnakom a čili vločkami. Rybu osoľte a okoreňte. Plech vyberte z rúry, kel zhrňte nabok a do stredu vložte lososa.
  4. Potrite ho pripravenou marinádou a pečte 20 až 30 minút. Vnútri by mal zostať pekne ružový, ale nie surový. Pred podávaním ho obložte upečeným ružičkovým kelom, posypte zrnkami granátového jablka a nasekanou bazalkou.

Na ďalšej strane nájdete recept na lahodný gravlax >>>