SLÁVNOSTNÝ LOSOS S KELOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 45 MINÚT
Pečený losos s kelom a granátovým jablkom.
Zdroj: Gurmet/Marek Bartoš
POTREBUJETE:
- 800 g filety z lososa
- 1-2 granátové jablká
- 1 lyžica cukru
- 500 g ružičkového kelu
- 2 lyžice sladkej čili omáčky
- 2 cm kúsok zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- štvrť lyžičky čili vločiek
- čerstvá bazalka (alebo petržlenová či koriandrová vňať)
- soľ, mleté čierne korenie• olivový olej
POSTUP:
- Z granátového jablka vyberte zrnká. Časť odložte na ozdobu, zvyšok dajte do kastrólika, pridajte cukor, podlejte malým množstvom vody a varte 5-10 minút. Zrnká jemne popučte vareškou, aby pustili šťavu.
- Očistite ružičkový kel, väčšie hlávky môžete prekrojiť na polovicu, menšie nechajte v celku. Dajte ich na plech, osoľte, okoreňte a pokvapkajte olejom. V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 15 minút.
- Medzitým v miske zmiešajte povarené granátové jablko s čili omáčkou, najemno nastrúhaným zázvorom, prelisovaným cesnakom a čili vločkami. Rybu osoľte a okoreňte. Plech vyberte z rúry, kel zhrňte nabok a do stredu vložte lososa.
- Potrite ho pripravenou marinádou a pečte 20 až 30 minút. Vnútri by mal zostať pekne ružový, ale nie surový. Pred podávaním ho obložte upečeným ružičkovým kelom, posypte zrnkami granátového jablka a nasekanou bazalkou.
Na ďalšej strane nájdete recept na lahodný gravlax >>>