Reklama

Spotrebiče v kuchyni: Vedeli ste, ktoré NEMÔŽU byť blízko seba?

Zariaďujte kuchyňu funkčne, efektne, ale aj bezpečne.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Pri zariaďovaní kuchyne je dôležité premyslieť rozmiestnenie jednotlivých spotrebičov a súčastí kuchynskej zostavy, aby bol priestor nielen funkčný, ale aj bezpečný. Zapamätajte si niekoľko dobrých odporúčaní.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Nemíňajte zbytočne: ŠTÝLOVÁ KUCHYŇA aj s malým rozpočtom

    Chladnička a sporák

    Tieto dva spotrebiče by nemali byť umiestnené priamo vedľa seba. Sporák generuje veľa tepla, ktoré môže ovplyvniť výkonnosť chladničky. Môže podnecovať častejšie spúšťanie chladenia, čo zvyšuje spotrebu energie.

    Umývačka riadu a sporák

    Vedľa sporáku by nemala byť inštalovaná ani umývačka, pretože teplý vzduch a para z nej môžu spôsobiť koróziu alebo poškodenie sporáka. A to najmä ak ide o elektrický model.

    Zdroj: Shutterstock

    Mikrovlnná rúra a chladnička

    Mikrovlnka by nemala byť umiestnená priamo nad chladničkou, pretože teplý vzduch z ohrievania môže mať vplyv na efektívnosť chladničky. Ak je mikrovlnka príliš vysoko, môže to tiež predstavovať bezpečnostné riziko pri manipulácii s horúcimi jedlami.

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Nová kuchyňa Babsy Heribanovej: Štýl nezmenila., farbu áno...

      Drez a sporák

      Medzi drezom a sporákom by mal byť dostatočný priestor na prípravu jedál, ale zároveň by nemali byť príliš ďaleko od seba, aby sa zjednodušila manipulácia s potravinami a riadom. Vhodné je mať pracovnú plochu medzi nimi.

      Zdroj: pexels.com

      Vysoká skriňa a pracovná plocha

      Vysoké skrine by nemali byť umiestnené hneď vedľa hlavnej pracovnej plochy, pretože môžu zasahovať do pracovného priestoru a znižovať ergonómiu práce v kuchyni.

      Osvetlenie a pracovné plochy

      Osvetlenie by malo byť navrhnuté tak, aby poskytovalo rovnomerné a dostatočné svetlo na všetky pracovné plochy, a to bez toho, aby vytváralo tieň nad miestami, kde sa pracuje. Zlé osvetlenie môže viesť k úrazom a zhoršenej efektivite práce.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Kuchyňa podľa feng šuej: Triky, ako sa v nej cítiť lepšie

        Odsávač pár a sporák

        Dôležité je, aby bol digestor správne umiestnený nad sporákom alebo varnou doskou. To zabezpečí efektívne odvetrávanie a odstraňovanie pachov, pár a dymu z varenia. Nesprávne umiestnenie môže znížiť zvýšiť hromadenie nečistôt v kuchyni.

        Elektrické zásuvky a voda

        Elektrické zásuvky by mali byť v kuchyni vždy umiestnené tak, aby neboli priamo nad drezom alebo príliš blízko iného zdroja vody, čo by mohlo spôsobiť nebezpečenstvo úrazu elektrickým prúdom.