Nechajte si miesto v chladničke: Tieto KOLÁČE potrebujú zimu a sú bez pečenia
14. 6. 2023, 18:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Reklama
Bez veľkého pečenia, a predsa neodolateľné. Vaše chuťové poháriky sa budú radovať. Aj keď si na tie dobroty budú musieť pár hodín počkať, kým dobre stuhnú v chladničke.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková
Galéria k článku
25 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
TVAROHOVÁ TORTA S OVOCÍM
10 KUSOV
Potrebujete:
Na základ:
- 360 g kakaových sušienok
- 125 g masla
Na tvarohovú vrstvu:
- 6 plátkov želatíny
- 500 g tučného jemného tvarohu
- 100 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice
- 100 g práškového cukru
- kôra z jedného citróna
Na ovocnú vrstvu:
- 300 g mrazenej ovocnej zmesi
- 3 lyžice krupicového cukru
- 6 plátkov želatíny
- 250 g smotany na šľahanie
- 180 g kyslej smotany
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
POSTUP
- Ako na to: Dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, prilejte k nim rozpustené maslo a zmes rukami alebo pomocou lyžice natlačte na dno formy. Dajte do chladničky.
- Pripravte tvarohovú vrstvu náplne: Želatínové plátky namočte do studenej vody, aby boli ponorené a nechajte 10 minút napučať. Do misy dajte tvaroh, šľahačkovú smotanu, cukor, nastrúhanú kôru z citróna a dobre premiešajte, aby bola zmes hladká.
- V dvoch lyžiciach smotany potom do rozpustenia zohrejte želatínové plátky a pridajte ich k tvarohovej zmesi. Dobre rozmiešajte a vylejte na zachladené sušienky. Vložte do chladničky a nechajte aspoň dve hodiny chladiť.
- Mrazené ovocie dajte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte približne 5 minút aby ovocie povolilo a zmäklo. Uvarené ovocie rozmixujte a prepasírujte na jemné pyré. Do ešte teplého ovocia dajte napučané želatínové plátky a rozmiešajte ich. Pozor, teplota ovocia nesmie prekročiť 50 °C.
- Obe smotany dajte do misy, pridajte cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Vlejte pripravené ovocné pyré a opäť zamiešajte. Ovocnú zmes vylejte a rovnomerne rozotrite na vychladnutú tvarohovú vrstvu.
- Ak máte drobné čerstvé ovocie, môžete ho teraz poukladať navrch ovocnej vrstvy alebo jemne zatlačiť dovnútra. Koláč vráťte do chladničky, kde ho nechajte tuhnúť 3 hodiny, ideálne však cez noc. Koláč vyberte z formy a pred podávaním ozdobte ovocím.

Video Player is loading.
Skvelá pavlovka s pistáciovým krémom a čiernymi ríbezľamiMALINOVÁ TIRAMISU TORTA
10 PORCIÍ
Potrebujete:
Na základ:
- 50-55 dlhých cukrárskych piškót
- 150 ml malinovej šťavy
- 500 g čerstvých malín
Na vanilkový krém:
- 355 ml mlieka
- 8 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- 70 g krupicového cukru
- 15 g kukuričného škrobu
- 30 ml vody
- 115 g masla
- 1 lyžičku vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- 450 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice";i:10;s:24:"70 g práškového cukru";i:11;s:10:"30 ml vody";i:12;s:45:"2 a pol lyžičky práškovej želatíny
POSTUP
- Pripravte krém: Vlejte mlieko do hrnca, pridajte múku a dobre rozmiešajte. Zohrievajte pod bod varu. V mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob, vodu a do tejto zmesi za stáleho miešania prilejte polovicu zohriateho mlieka.
- Dobre premiešajte a zmes nalejte späť do hrnca k zvyšnému mlieku. Miešajte a uvarte hladký, hustejší krém. Do ešte horúceho krému zamiešajte maslo a vanilkový extrakt. Krém preložte do misy a prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte úplne vychladnúť.
- Do misy dajte mascarpone a trochu ho prešľahajte, aby bol hladký. Pridajte šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na pevné špičky. Do misky vlejte 30 ml vody, pridajte želatínu a nechajte 10 minút napučať.
- Do malého hrnčeka vlejte 2 lyžice smotany, pridajte želatínu a zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte ju. Do želatínovej tekutiny primiešajte lyžicu mascarponovej zmesi a dobre rozmiešajte. Vyrovnajú sa tak teploty a želatína sa následne nezrazí.
- Rozmiešanú želatínu vlejte k mascarponovej zmesi a dobre premiešajte. Po lyžiciach zapracujte vychladnutý vanilkový krém.
- Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie alebo fóliou. Na dno a dookola formy poukladajte piškóty. Musia byť tesne pri sebe, aby krém nevytiekol cez medzierky.
- Piškóty na dne pokvapkajte 2-3 lyžicami malinovej šťavy a prikryte ich 3 lyžicami krému. Naň poukladajte vrstvu čerstvých malín a znovu prikryte krémom, aby maliny netrčali. Poukladajte vrstvu piškót, ktoré predtým namočíte do malinovej šťavy.
- Piškóty zakryte 3 lyžicami krému, poukladajte ďalšiu vrstvu malín a namočených piškót. Poslednou vrstvou je krém. Ten jemne uhlaďte a celú tortu vložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc. Tortu vyberte z formy, navrch poukladajte čerstvé maliny, jemne poprášte cukrom a môžete podávať.

Video Player is loading.
KARAMELKY S ČERNICAMI
20-25 kusov
Potrebujete:
Na základ:
- 340 g karamelových sušienok
- 100 g rozpusteného masla
Na karamelovú vrstvu:
- 90 g krupicového cukru
- 200 g šľahačkovej smotany
- 25 g masla
- 250 g cream cheese
- 1,5 lyžičky práškovej želatíny
Na černicovú vrstvu:
- 150 g čerstvých alebo mrazených černíc
- 30 g krupicového cukru
- kôra z jedného citróna
- 1,5 lyžičky práškovej želatíny
- 250 g cream cheese
- 125 g šľahačkovej smotany
POSTUP
- Dno formy s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, prilejte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmes presypte do formy a dobre utlačte po celom dne. Vložte do chladničky.
- Na karamelovú vrstvu dajte do hrnca s hrubším dnom cukor, nechajte ho roztopiť a sfarbiť do karamelovej farby. Hrniec odstavte a do karamelu veľmi opatrne vlejte 80 ml horúcej šľahačkovej smotany. Položte späť na zdroj tepla a rozmiešajte do hladka. Odstavte a pridajte maslo. Dobre zapracujte a nechajte vychladnúť. Následne vložte do chladničky, aby bola karamelová šľahačka dobre zachladená.
- Do hrnčeka vlejte 3 lyžice vody, pridajte želatínu a nechajte napučať. V druhej mise vyšľahajte cream cheese so zvyšnou šľahačkou a s karamelovou šľahačkou. Napučanú želatínu začnite pomaly zahrievať a rozmiešajte ju do úplného rozpustenia. Potom do nej dajte lyžicu karamelovej zmesi a dobre rozmiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Teraz môžete želatínu pridať ku karamelovej zmesi a poriadne rozmiešať. Vylejte na sušienky a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Na černicovú vrstvu dajte čerstvé alebo mrazené černice do hrnca spolu s cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna a povarte 5-10 minút, aby černice zmäkli. Potom ich rozmixujte a prepasírujte, aby ste mali hladké pyré. Do misky vlejte 3 lyžice vody a pridajte želatínu. Nechajte napučať.
- Napučanú želatínu vlejte k ešte teplému černicovému pyré a dobre rozmiešajte. Ak je potrebné, dajte zmes na sporák a zahrievajte, pokým sa želatína celkom nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.
- Do misy dajte cream cheese, šľahačkovú smotanu a vyšľahajte. Pridajte černicové pyré a dobre premiešajte. Ochutnajte a prípadne dochuťte práškovým cukrom. Černicový krém rovnomerne rozotrite na karamelovú vrstvu a dajte späť do chladničky na 2-3 hodiny, ideálne však cez noc.
- Koláčik vyberte z formy, rozkrájajte na malé obdĺžniky a ozdobte rozdrobenou karamelovou sušienkou a černicou.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: