Reklama

Nechajte si miesto v chladničke: Tieto KOLÁČE potrebujú zimu a sú bez pečenia

Nádherná nepečená ovocná torta.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Bez veľkého pečenia, a predsa neodolateľné. Vaše chuťové poháriky sa budú radovať. Aj keď si na tie dobroty budú musieť pár hodín počkať, kým dobre stuhnú v chladničke.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 
Duration 
Remaining Time 
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    TVAROHOVÁ TORTA S OVOCÍM

    10 KUSOV

    Potrebujete:

    Na základ:

    • 360 g kakaových sušienok
    • 125 g masla

    Na tvarohovú vrstvu:

    • 6 plátkov želatíny
    • 500 g tučného jemného tvarohu
    • 100 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice
    • 100 g práškového cukru
    • kôra z jedného citróna

    Na ovocnú vrstvu:

    • 300 g mrazenej ovocnej zmesi
    • 3 lyžice krupicového cukru
    • 6 plátkov želatíny
    • 250 g smotany na šľahanie
    • 180 g kyslej smotany
    • 50 g práškového cukru
    • 1 lyžičku vanilkového extraktu
       

    POSTUP

    1. Ako na to: Dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, prilejte k nim rozpustené maslo a zmes rukami alebo pomocou lyžice natlačte na dno formy. Dajte do chladničky.
    2. Pripravte tvarohovú vrstvu náplne: Želatínové plátky namočte do studenej vody, aby boli ponorené a nechajte 10 minút napučať. Do misy dajte tvaroh, šľahačkovú smotanu, cukor, nastrúhanú kôru z citróna a dobre premiešajte, aby bola zmes hladká.
    3. V dvoch lyžiciach smotany potom do rozpustenia zohrejte želatínové plátky a pridajte ich k tvarohovej zmesi. Dobre rozmiešajte a vylejte na zachladené sušienky. Vložte do chladničky a nechajte aspoň dve hodiny chladiť.
    4. Mrazené ovocie dajte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte približne 5 minút aby ovocie povolilo a zmäklo. Uvarené ovocie rozmixujte a prepasírujte na jemné pyré. Do ešte teplého ovocia dajte napučané želatínové plátky a rozmiešajte ich. Pozor, teplota ovocia nesmie prekročiť 50 °C.
    5. Obe smotany dajte do misy, pridajte cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Vlejte pripravené ovocné pyré a opäť zamiešajte. Ovocnú zmes vylejte a rovnomerne rozotrite na vychladnutú tvarohovú vrstvu.
    6. Ak máte drobné čerstvé ovocie, môžete ho teraz poukladať navrch ovocnej vrstvy alebo jemne zatlačiť dovnútra. Koláč vráťte do chladničky, kde ho nechajte tuhnúť 3 hodiny, ideálne však cez noc. Koláč vyberte z formy a pred podávaním ozdobte ovocím.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Skvelá pavlovka s pistáciovým krémom a čiernymi ríbezľami

      MALINOVÁ TIRAMISU TORTA

      10 PORCIÍ

       Potrebujete:

      Na základ:

      • 50-55 dlhých cukrárskych piškót
      • 150 ml malinovej šťavy
      • 500 g čerstvých malín

      Na vanilkový krém:

      • 355 ml mlieka
      • 8 g hladkej múky
      • 3 žĺtky
      • 70 g krupicového cukru
      • 15 g kukuričného škrobu
      • 30 ml vody
      • 115 g masla
      • 1 lyžičku vanilkového extraktu
      • 250 g mascarpone
      • 450 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice";i:10;s:24:"70 g práškového cukru";i:11;s:10:"30 ml vody";i:12;s:45:"2 a pol lyžičky práškovej želatíny

      POSTUP

      1. Pripravte krém: Vlejte mlieko do hrnca, pridajte múku a dobre rozmiešajte. Zohrievajte pod bod varu. V mise zmiešajte žĺtky, cukor, škrob, vodu a do tejto zmesi za stáleho miešania prilejte polovicu zohriateho mlieka.
      2. Dobre premiešajte a zmes nalejte späť do hrnca k zvyšnému mlieku. Miešajte a uvarte hladký, hustejší krém. Do ešte horúceho krému zamiešajte maslo a vanilkový extrakt. Krém preložte do misy a prikryte fóliou, aby sa dotýkala povrchu krému. Nechajte úplne vychladnúť.
      3. Do misy dajte mascarpone a trochu ho prešľahajte, aby bol hladký. Pridajte šľahačkovú smotanu, cukor a vyšľahajte na pevné špičky. Do misky vlejte 30 ml vody, pridajte želatínu a nechajte 10 minút napučať.
      4. Do malého hrnčeka vlejte 2 lyžice smotany, pridajte želatínu a zohrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte ju. Do želatínovej tekutiny primiešajte lyžicu mascarponovej zmesi a dobre rozmiešajte. Vyrovnajú sa tak teploty a želatína sa následne nezrazí.
      5. Rozmiešanú želatínu vlejte k mascarponovej zmesi a dobre premiešajte. Po lyžiciach zapracujte vychladnutý vanilkový krém.
      6. Dno tortovej formy s priemerom 24 cm vyložte papierom na pečenie alebo fóliou. Na dno a dookola formy poukladajte piškóty. Musia byť tesne pri sebe, aby krém nevytiekol cez medzierky.
      7. Piškóty na dne pokvapkajte 2-3 lyžicami malinovej šťavy a prikryte ich 3 lyžicami krému. Naň poukladajte vrstvu čerstvých malín a znovu prikryte krémom, aby maliny netrčali. Poukladajte vrstvu piškót, ktoré predtým namočíte do malinovej šťavy.
      8. Piškóty zakryte 3 lyžicami krému, poukladajte ďalšiu vrstvu malín a namočených piškót. Poslednou vrstvou je krém. Ten jemne uhlaďte a celú tortu vložte do chladničky aspoň na 3-4 hodiny, najlepšie však cez noc. Tortu vyberte z formy, navrch poukladajte čerstvé maliny, jemne poprášte cukrom a môžete podávať. 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Current Time 
      Duration 
      Remaining Time 
      Loaded: 0%
       
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • captions and subtitles off, selected

        KARAMELKY S ČERNICAMI

        20-25 kusov

        Potrebujete:

        Na základ:

        • 340 g karamelových sušienok
        • 100 g rozpusteného masla

        Na karamelovú vrstvu:

        • 90 g krupicového cukru
        • 200 g šľahačkovej smotany
        • 25 g masla
        • 250 g cream cheese
        • 1,5 lyžičky práškovej želatíny

        Na černicovú vrstvu:

        • 150 g čerstvých alebo mrazených černíc
        • 30 g krupicového cukru
        • kôra z jedného citróna
        • 1,5 lyžičky práškovej želatíny
        • 250 g cream cheese
        • 125 g šľahačkovej smotany

        POSTUP

        1. Dno formy s rozmerom 24 x 24 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, prilejte roztopené maslo a dobre premiešajte. Zmes presypte do formy a dobre utlačte po celom dne. Vložte do chladničky.
        2. Na karamelovú vrstvu dajte do hrnca s hrubším dnom cukor, nechajte ho roztopiť a sfarbiť do karamelovej farby. Hrniec odstavte a do karamelu veľmi opatrne vlejte 80 ml horúcej šľahačkovej smotany. Položte späť na zdroj tepla a rozmiešajte do hladka. Odstavte a pridajte maslo. Dobre zapracujte a nechajte vychladnúť. Následne vložte do chladničky, aby bola karamelová šľahačka dobre zachladená.
        3. Do hrnčeka vlejte 3 lyžice vody, pridajte želatínu a nechajte napučať. V druhej mise vyšľahajte cream cheese so zvyšnou šľahačkou a s karamelovou šľahačkou. Napučanú želatínu začnite pomaly zahrievať a rozmiešajte ju do úplného rozpustenia. Potom do nej dajte lyžicu karamelovej zmesi a dobre rozmiešajte, aby sa vyrovnali teploty. Teraz môžete želatínu pridať ku karamelovej zmesi a poriadne rozmiešať. Vylejte na sušienky a vložte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
        4. Na černicovú vrstvu dajte čerstvé alebo mrazené černice do hrnca spolu s cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna a povarte 5-10 minút, aby černice zmäkli. Potom ich rozmixujte a prepasírujte, aby ste mali hladké pyré. Do misky vlejte 3 lyžice vody a pridajte želatínu. Nechajte napučať.
        5. Napučanú želatínu vlejte k ešte teplému černicovému pyré a dobre rozmiešajte. Ak je potrebné, dajte zmes na sporák a zahrievajte, pokým sa želatína celkom nerozpustí. Nechajte chvíľu vychladnúť.
        6. Do misy dajte cream cheese, šľahačkovú smotanu a vyšľahajte. Pridajte černicové pyré a dobre premiešajte. Ochutnajte a prípadne dochuťte práškovým cukrom. Černicový krém rovnomerne rozotrite na karamelovú vrstvu a dajte späť do chladničky na 2-3 hodiny, ideálne však cez noc.
        7. Koláčik vyberte z formy, rozkrájajte na malé obdĺžniky a ozdobte rozdrobenou karamelovou sušienkou a černicou.

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: