Reklama

Špenátové jedlá na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku

Špenátové jedlo na zelený štvrtok.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Na Zelený štvrtok má byť špenát. Je ľahko dostupný a rýchlo sa pripravuje. Jeho jemná chuť z neho robí ideálnu prísadu do polievok, fašírok či omáčok. Uvarte z neho niečo netradičné.

Špenátové guľky z ricotty

4 porcie, príprava 15 minút varenia + cedenie, varenie 15 minút + chladenie cez noc

Potrebujete:

  • 250 g ricotty
  • 200 g baby špenátu
  • 1 žĺtok
  • 50 g parmezánu + na servírovanie
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 250 g krupice
  • 75 g masla
  • hrsť listov šalvie
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej

POSTUP

  1. Sito vysteľte mušelínom alebo tenkou utierkou a dajte do misy. Vložte doň ricottu, zatočte a zaviažte vrch. Nechajte odkvapkať v chlade aspoň 4 hodiny, aby sa z ricotty odstránilo čo najviac tekutiny.
  2. Baby špenát krátko blanšírujte v panvici v malom množstve vody, kým nezvädne. Po vychladnutí z neho rukami vytlačte čo najviac tekutiny a nasekajte ho nadrobno. Scedenú ricottu vyklopte do misy, osoľte a okoreňte. Pridajte špenát, žĺtok, nastrúhaný parmezán a prelisovaný cesnak. Premiešajte a vytvarujte 16 guliek.
  3. Do pekáča nasypte v rovnomernej vrstve 125 g krupice. Uložte do nej guľky, nechajte medzi nimi odstup. Na guľky potom nasypte zvyšných 125 g krupice a každú guľku dobre zakryte. Prikryte fóliou a nechajte cez noc chladiť.
  4. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a guľky varte 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Vyberte ich a potom opečte na panvici s 3 lyžicami oleja. Guľky smažte 2 až 3 minúty.
  5. V malej panvici rozohrejte maslo, kým nestmavne a nebude voňať po orieškoch. Pridajte hrsť šalviových listov. Guľky rozdeľte do misiek, lyžicou na ne dajte časť šalviových lístkov s maslom, nastrúhajte trochu parmezánu a posypte ich mletým čiernym korením.

Fašírky z quinoy a zo špenátu

6 porcií, príprava 10 minút, varenie 40 minút

Potrebujete:

  • 1 šálku neuvarenej quinoy
  • 2 šálky vody
  • 4 vajcia
  • pol šálky parmezánu
  • 3 jarné cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 šálku duseného špenátu
  • 1 šálku strúhanky
  • soľ
  • olivový olej

POSTUP

  1. Quinou dôkladne opláchnite a dajte ju do hrnca spolu s 2 šálkami osolenej vody. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým quinoa nezmäkne a neabsorbuje tekutinu. Bude to trvať asi 20 minút. Nechajte vychladnúť.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú quinou, rozšľahané vajcia, nastrúhaný parmezán, nakrájané cibuľky, prelisovaný cesnak, krátko podusený a nakrájaný špenát, strúhanku a soľ. Nechajte niekoľko minút postáť.
  3. V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejte olej a fašírky opekajte 8 až 10 minút z každej strany dozlatista.

Zapečené špenátové misky

4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

Potrebujete:

  • 600 g špenátových listov
  • 30 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 až 2 šalotky
  • 150 g čedaru
  • soľ
  • olej
  • 2 lyžice strúhanky
  • mletú červenú papriku

POSTUP

  1. Do veľkej panvice dajte špenát s malým množstvom vody. Miešajte, kým úplne nezvädne, ochlaďte ho a vytlačte všetku prebytočnú tekutinu.
  2. Rúru rozohrejte na 170 °C. V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte múku a minútu povarte za stáleho miešania. Múku zalejte smotanou a pár minút povarte, kým zmes nezhustne. Pridajte do nej nadrobno nakrájanú šalotku, väčšinu nastrúhaného čedaru a sparený nakrájaný špenát. Podľa potreby osoľte.
  3. Zapekacie misky vymastite olejom. Naplňte ich špenátovo-syrovou zmesou a povrch posypte strúhankou, zvyšným syrom a mletou červenou paprikou. Pečte dozlatista asi 15 minút.

Polievka so špenátom a s gnocchi

6 až 8 porcií, príprava 10 minút, varenie 35 minút

Potrebujete:

  • 1 veľkú cibuľu
  • 3 veľké mrkvy
  • 2 stonky zeleru
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 6 šálok kuracieho vývaru
  • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
  • 1 lyžičku čerstvého tymianu
  • 200 g zemiakových gnocchi
  • 150 g baby špenátu
  • 1 šálku smotany na šľahanie ";i:10;s:13:"grana padano ";i:11;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:12;s:13:"olivový olej

POSTUP

  1. Olej zohrejte na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu na kolieska a na kúsky nakrájaný stonkový zeler. Za občasného miešania opekajte do zmäknutia 10 až 12 minút. Na konci opekania pridajte prelisovaný cesnak.
  2. K zelenine prilejte vývar a priveďte ho do varu. Pridajte umyté a na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso, lístky tymianu, soľ a korenie. Polievku varte asi 12 až 15 minút.
  3. Pridajte gnocchi a varte ďalšie 3 minúty. Už len krátko povarte so špenátom a smotanou. Odstráňte z tepla a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Na tanieri môžete posypať strúhaným syrom.

Krémové toskánske kurča

4 porcie, príprava 5 minút, varenie 25 minút

Potrebujete:

  • 4 vykostené kuracie prsia bez kože
  • 1 lyžičku sušeného oregana
  • 3 lyžice masla
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 a pol šálky cherry paradajok
  • 3 šálky baby špenátu
  • pol šálky smotany na šľahanie
  • štvrť šálky parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Na servírovanie:

  • zemiakové pyré
  • 1 citrón

POSTUP

  1. Kuracie mäso umyte, osušte, nakrájajte na tenšie plátky a dochuťte oreganom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte malé množstvo oleja. Mäso opečte z každej strany dozlatista. Ak sa vám plátky nezmestia na panvicu, opekajte ich postupne. Po opečení mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
  2. V tej istej panvici na strednom ohni rozohrejte maslo. Vmiešajte prelisovaný cesnak a krátko ho opekajte, kým sa nerozvonia. Pridajte cherry paradajky prekrojené na polovice, dochuťte soľou a korením a duste asi 10 minút. Potom pridajte špenát a krátko povarte, kým nezačne vädnúť.
  3. K paradajkám pridajte smotanu a parmezán a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje – asi 3 minúty.
  4. Do panvice vráťte plátky mäsa a varte ich ďalších 5 až 7 minút. Podávajte s citrónom a so zemiakovým pyré.

V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a rady: