Špenátové jedlá na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku
27. 3. 2024, 13:46 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Na Zelený štvrtok má byť špenát. Je ľahko dostupný a rýchlo sa pripravuje. Jeho jemná chuť z neho robí ideálnu prísadu do polievok, fašírok či omáčok. Uvarte z neho niečo netradičné.
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
Špenátové guľky z ricotty
4 porcie, príprava 15 minút varenia + cedenie, varenie 15 minút + chladenie cez noc
Potrebujete:
- 250 g ricotty
- 200 g baby špenátu
- 1 žĺtok
- 50 g parmezánu + na servírovanie
- 2 strúčiky cesnaku
- 250 g krupice
- 75 g masla
- hrsť listov šalvie
- soľ, mleté čierne korenie
- olej
POSTUP
- Sito vysteľte mušelínom alebo tenkou utierkou a dajte do misy. Vložte doň ricottu, zatočte a zaviažte vrch. Nechajte odkvapkať v chlade aspoň 4 hodiny, aby sa z ricotty odstránilo čo najviac tekutiny.
- Baby špenát krátko blanšírujte v panvici v malom množstve vody, kým nezvädne. Po vychladnutí z neho rukami vytlačte čo najviac tekutiny a nasekajte ho nadrobno. Scedenú ricottu vyklopte do misy, osoľte a okoreňte. Pridajte špenát, žĺtok, nastrúhaný parmezán a prelisovaný cesnak. Premiešajte a vytvarujte 16 guliek.
- Do pekáča nasypte v rovnomernej vrstve 125 g krupice. Uložte do nej guľky, nechajte medzi nimi odstup. Na guľky potom nasypte zvyšných 125 g krupice a každú guľku dobre zakryte. Prikryte fóliou a nechajte cez noc chladiť.
- Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a guľky varte 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Vyberte ich a potom opečte na panvici s 3 lyžicami oleja. Guľky smažte 2 až 3 minúty.
- V malej panvici rozohrejte maslo, kým nestmavne a nebude voňať po orieškoch. Pridajte hrsť šalviových listov. Guľky rozdeľte do misiek, lyžicou na ne dajte časť šalviových lístkov s maslom, nastrúhajte trochu parmezánu a posypte ich mletým čiernym korením.
Fašírky z quinoy a zo špenátu
6 porcií, príprava 10 minút, varenie 40 minút
Potrebujete:
- 1 šálku neuvarenej quinoy
- 2 šálky vody
- 4 vajcia
- pol šálky parmezánu
- 3 jarné cibuľky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 šálku duseného špenátu
- 1 šálku strúhanky
- soľ
- olivový olej
POSTUP
- Quinou dôkladne opláchnite a dajte ju do hrnca spolu s 2 šálkami osolenej vody. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým quinoa nezmäkne a neabsorbuje tekutinu. Bude to trvať asi 20 minút. Nechajte vychladnúť.
- Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú quinou, rozšľahané vajcia, nastrúhaný parmezán, nakrájané cibuľky, prelisovaný cesnak, krátko podusený a nakrájaný špenát, strúhanku a soľ. Nechajte niekoľko minút postáť.
- V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejte olej a fašírky opekajte 8 až 10 minút z každej strany dozlatista.
Zapečené špenátové misky
4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút
Potrebujete:
- 600 g špenátových listov
- 30 g masla
- 2 lyžice hladkej múky
- 200 ml smotany na šľahanie
- 1 až 2 šalotky
- 150 g čedaru
- soľ
- olej
- 2 lyžice strúhanky
- mletú červenú papriku
POSTUP
- Do veľkej panvice dajte špenát s malým množstvom vody. Miešajte, kým úplne nezvädne, ochlaďte ho a vytlačte všetku prebytočnú tekutinu.
- Rúru rozohrejte na 170 °C. V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte múku a minútu povarte za stáleho miešania. Múku zalejte smotanou a pár minút povarte, kým zmes nezhustne. Pridajte do nej nadrobno nakrájanú šalotku, väčšinu nastrúhaného čedaru a sparený nakrájaný špenát. Podľa potreby osoľte.
- Zapekacie misky vymastite olejom. Naplňte ich špenátovo-syrovou zmesou a povrch posypte strúhankou, zvyšným syrom a mletou červenou paprikou. Pečte dozlatista asi 15 minút.
Polievka so špenátom a s gnocchi
6 až 8 porcií, príprava 10 minút, varenie 35 minút
Potrebujete:
- 1 veľkú cibuľu
- 3 veľké mrkvy
- 2 stonky zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 šálok kuracieho vývaru
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
- 1 lyžičku čerstvého tymianu
- 200 g zemiakových gnocchi
- 150 g baby špenátu
- 1 šálku smotany na šľahanie ";i:10;s:13:"grana padano ";i:11;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:12;s:13:"olivový olej
POSTUP
- Olej zohrejte na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu na kolieska a na kúsky nakrájaný stonkový zeler. Za občasného miešania opekajte do zmäknutia 10 až 12 minút. Na konci opekania pridajte prelisovaný cesnak.
- K zelenine prilejte vývar a priveďte ho do varu. Pridajte umyté a na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso, lístky tymianu, soľ a korenie. Polievku varte asi 12 až 15 minút.
- Pridajte gnocchi a varte ďalšie 3 minúty. Už len krátko povarte so špenátom a smotanou. Odstráňte z tepla a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Na tanieri môžete posypať strúhaným syrom.
Krémové toskánske kurča
4 porcie, príprava 5 minút, varenie 25 minút
Potrebujete:
- 4 vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 lyžičku sušeného oregana
- 3 lyžice masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 a pol šálky cherry paradajok
- 3 šálky baby špenátu
- pol šálky smotany na šľahanie
- štvrť šálky parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
- olivový olej
Na servírovanie:
- zemiakové pyré
- 1 citrón
POSTUP
- Kuracie mäso umyte, osušte, nakrájajte na tenšie plátky a dochuťte oreganom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte malé množstvo oleja. Mäso opečte z každej strany dozlatista. Ak sa vám plátky nezmestia na panvicu, opekajte ich postupne. Po opečení mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
- V tej istej panvici na strednom ohni rozohrejte maslo. Vmiešajte prelisovaný cesnak a krátko ho opekajte, kým sa nerozvonia. Pridajte cherry paradajky prekrojené na polovice, dochuťte soľou a korením a duste asi 10 minút. Potom pridajte špenát a krátko povarte, kým nezačne vädnúť.
- K paradajkám pridajte smotanu a parmezán a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje – asi 3 minúty.
- Do panvice vráťte plátky mäsa a varte ich ďalších 5 až 7 minút. Podávajte s citrónom a so zemiakovým pyré.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a rady: