Reklama

Špenátové jedlá na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku

Špenátové jedlo na zelený štvrtok.

Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

Reklama

Na Zelený štvrtok má byť špenát. Je ľahko dostupný a rýchlo sa pripravuje. Jeho jemná chuť z neho robí ideálnu prísadu do polievok, fašírok či omáčok. Uvarte z neho niečo netradičné.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Špenátové jedlá nielen na ZELENÝ ŠTVRTOK: Nemusíte pripravovať iba klasiku

    Špenátové guľky z ricotty

    4 porcie, príprava 15 minút varenia + cedenie, varenie 15 minút + chladenie cez noc

    Potrebujete:

    • 250 g ricotty
    • 200 g baby špenátu
    • 1 žĺtok
    • 50 g parmezánu + na servírovanie
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 250 g krupice
    • 75 g masla
    • hrsť listov šalvie
    • soľ, mleté čierne korenie
    • olej

    POSTUP

    1. Sito vysteľte mušelínom alebo tenkou utierkou a dajte do misy. Vložte doň ricottu, zatočte a zaviažte vrch. Nechajte odkvapkať v chlade aspoň 4 hodiny, aby sa z ricotty odstránilo čo najviac tekutiny.
    2. Baby špenát krátko blanšírujte v panvici v malom množstve vody, kým nezvädne. Po vychladnutí z neho rukami vytlačte čo najviac tekutiny a nasekajte ho nadrobno. Scedenú ricottu vyklopte do misy, osoľte a okoreňte. Pridajte špenát, žĺtok, nastrúhaný parmezán a prelisovaný cesnak. Premiešajte a vytvarujte 16 guliek.
    3. Do pekáča nasypte v rovnomernej vrstve 125 g krupice. Uložte do nej guľky, nechajte medzi nimi odstup. Na guľky potom nasypte zvyšných 125 g krupice a každú guľku dobre zakryte. Prikryte fóliou a nechajte cez noc chladiť.
    4. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu a guľky varte 2 minúty, kým nevyplávajú na povrch. Vyberte ich a potom opečte na panvici s 3 lyžicami oleja. Guľky smažte 2 až 3 minúty.
    5. V malej panvici rozohrejte maslo, kým nestmavne a nebude voňať po orieškoch. Pridajte hrsť šalviových listov. Guľky rozdeľte do misiek, lyžicou na ne dajte časť šalviových lístkov s maslom, nastrúhajte trochu parmezánu a posypte ich mletým čiernym korením.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Svieža ŠPENÁTOVÁ ROLÁDA: Efektnú pochúťku na Veľkú noc upečiete raz-dva!
      Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo

      Fašírky z quinoy a zo špenátu

      6 porcií, príprava 10 minút, varenie 40 minút

      Potrebujete:

      • 1 šálku neuvarenej quinoy
      • 2 šálky vody
      • 4 vajcia
      • pol šálky parmezánu
      • 3 jarné cibuľky
      • 3 strúčiky cesnaku
      • 1 šálku duseného špenátu
      • 1 šálku strúhanky
      • soľ
      • olivový olej

      POSTUP

      1. Quinou dôkladne opláchnite a dajte ju do hrnca spolu s 2 šálkami osolenej vody. Priveďte do varu, znížte teplotu a varte, kým quinoa nezmäkne a neabsorbuje tekutinu. Bude to trvať asi 20 minút. Nechajte vychladnúť.
      2. Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú quinou, rozšľahané vajcia, nastrúhaný parmezán, nakrájané cibuľky, prelisovaný cesnak, krátko podusený a nakrájaný špenát, strúhanku a soľ. Nechajte niekoľko minút postáť.
      3. V panvici na stredne vysokej teplote rozohrejte olej a fašírky opekajte 8 až 10 minút z každej strany dozlatista.
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Tradičná VEĽKONOČNÁ HRUDKA: Ako pripraviť lahodný SYREK? Takto jednoducho!
        Zdroj: Tatiana Kubicová/Dobré jedlo

        Zapečené špenátové misky

        4 porcie, príprava 10 minút, varenie 25 minút

        Potrebujete:

        • 600 g špenátových listov
        • 30 g masla
        • 2 lyžice hladkej múky
        • 200 ml smotany na šľahanie
        • 1 až 2 šalotky
        • 150 g čedaru
        • soľ
        • olej
        • 2 lyžice strúhanky
        • mletú červenú papriku

        POSTUP

        1. Do veľkej panvice dajte špenát s malým množstvom vody. Miešajte, kým úplne nezvädne, ochlaďte ho a vytlačte všetku prebytočnú tekutinu.
        2. Rúru rozohrejte na 170 °C. V hrnci rozpustite maslo, vmiešajte múku a minútu povarte za stáleho miešania. Múku zalejte smotanou a pár minút povarte, kým zmes nezhustne. Pridajte do nej nadrobno nakrájanú šalotku, väčšinu nastrúhaného čedaru a sparený nakrájaný špenát. Podľa potreby osoľte.
        3. Zapekacie misky vymastite olejom. Naplňte ich špenátovo-syrovou zmesou a povrch posypte strúhankou, zvyšným syrom a mletou červenou paprikou. Pečte dozlatista asi 15 minút.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Krémové JARNÉ ZÁKUSKY: Svieže RECEPTY od našej cukrárky nemajú konkurenciu!

          Polievka so špenátom a s gnocchi

          6 až 8 porcií, príprava 10 minút, varenie 35 minút

          Potrebujete:

          • 1 veľkú cibuľu
          • 3 veľké mrkvy
          • 2 stonky zeleru
          • 4 strúčiky cesnaku
          • 6 šálok kuracieho vývaru
          • 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
          • 1 lyžičku čerstvého tymianu
          • 200 g zemiakových gnocchi
          • 150 g baby špenátu
          • 1 šálku smotany na šľahanie ";i:10;s:13:"grana padano ";i:11;s:29:"soľ, mleté čierne korenie ";i:12;s:13:"olivový olej

          POSTUP

          1. Olej zohrejte na strednú teplotu. Pridajte očistenú a nadrobno nakrájanú cibuľu, mrkvu na kolieska a na kúsky nakrájaný stonkový zeler. Za občasného miešania opekajte do zmäknutia 10 až 12 minút. Na konci opekania pridajte prelisovaný cesnak.
          2. K zelenine prilejte vývar a priveďte ho do varu. Pridajte umyté a na menšie kúsky nakrájané kuracie mäso, lístky tymianu, soľ a korenie. Polievku varte asi 12 až 15 minút.
          3. Pridajte gnocchi a varte ďalšie 3 minúty. Už len krátko povarte so špenátom a smotanou. Odstráňte z tepla a podľa potreby dochuťte soľou a korením. Na tanieri môžete posypať strúhaným syrom.
          Video Player is loading.
          Stream Type LIVE
          Advertisement
          Current Time 0:00
          Duration 0:00
          Remaining Time 0:00
          Loaded: 0%
            • Chapters
            • descriptions off, selected
            • subtitles off, selected
            Mazanec patrí k Veľkej noci: Naučíme vás pripravovať TRADIČNÝ RECEPT

            Krémové toskánske kurča

            4 porcie, príprava 5 minút, varenie 25 minút

            Potrebujete:

            • 4 vykostené kuracie prsia bez kože
            • 1 lyžičku sušeného oregana
            • 3 lyžice masla
            • 3 strúčiky cesnaku
            • 1 a pol šálky cherry paradajok
            • 3 šálky baby špenátu
            • pol šálky smotany na šľahanie
            • štvrť šálky parmezánu
            • soľ, mleté čierne korenie
            • olivový olej

            Na servírovanie:

            • zemiakové pyré
            • 1 citrón

            POSTUP

            1. Kuracie mäso umyte, osušte, nakrájajte na tenšie plátky a dochuťte oreganom, soľou a korením. Vo veľkej panvici na strednom ohni zohrejte malé množstvo oleja. Mäso opečte z každej strany dozlatista. Ak sa vám plátky nezmestia na panvicu, opekajte ich postupne. Po opečení mäso vyberte z panvice a odložte bokom.
            2. V tej istej panvici na strednom ohni rozohrejte maslo. Vmiešajte prelisovaný cesnak a krátko ho opekajte, kým sa nerozvonia. Pridajte cherry paradajky prekrojené na polovice, dochuťte soľou a korením a duste asi 10 minút. Potom pridajte špenát a krátko povarte, kým nezačne vädnúť.
            3. K paradajkám pridajte smotanu a parmezán a zmes priveďte do varu. Znížte teplotu na minimum a varte, kým sa omáčka mierne nezredukuje – asi 3 minúty.
            4. Do panvice vráťte plátky mäsa a varte ich ďalších 5 až 7 minút. Podávajte s citrónom a so zemiakovým pyré.

            V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty a rady: