Reklama

Sladkosti po 50-tke: Ako si dopriať bez výčitiek a zostať fit?

Sladkostí sa netreba báť ani vo vyššom veku.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Vianočné sviatky - a nielen tie - sú plné lákavých sladkostí, no aj po 50-tke si ich môžete vychutnať bez obáv o zdravie. Dôležité je vyberať si múdro!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:40
Remaining Time 1:40
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Šéfkuchár radí: Ako zužitkovať sladké zvyšky pri vianočnom pečení. Perfektné tipy!
    Zdroj: Tatiana Kubicová

    Prečo na tom záleží?

    Po päťdesiatke sa metabolizmus prirodzene spomaľuje a telo je náchylnejšie na hromadenie tukov a cukrov. Správny výber dezertov či sladkostí, ktoré sú bohaté na výživné látky a zároveň majú nízky obsah rafinovaného cukru, pomáha predchádzať zdravotným problémom, ako je cukrovka či obezita. Navyše takéto dobroty podporujú energiu a vitalitu, čo je kľúčové pre aktívny životný štýl.

    Anketa

    Zaujíma vás téma zdravších sladkostí?

    • Áno, veľmi0%
    • Len s príchodom nového roka a predsavzatí0%
    • Je mi to jedno0%

    Hlasovanie bolo ukončené

    VIANOČNÉ SLADKOSTI

    Medovníky s celozrnnou múkou a medom: Medovníky patria k symbolom Vianoc. Ak použijete celozrnnú múku a namiesto cukru pridáte med, zvýšite obsah vlákniny a znížite glykemický index. Navyše koreniny ako škorica a klinčeky majú protizápalové účinky a podporujú trávenie.

    Vanilkové rožky so špaldovou múkou: Tradičné vanilkové rožky môžete pripraviť zo špaldovej múky a zdravších tukov, napríklad z masla ghee alebo kokosového oleja. Orechy v rožkoch sú bohaté na zdravé tuky a vitamíny, ktoré podporujú zdravie srdca a mozgu, čo je prospešné.

    Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

    Vanilkové rožky

    Pečené ovocie so škoricou a orechmi: Pečené jablká, hrušky alebo slivky posypané škoricou a nasekanými orechmi sú zdravým a chutným dezertom, ktorý pripravíte za chvíľku. Ovocie dodá prírodné cukry, škorica podporí trávenie a orechy zabezpečia potrebné zdravé tuky.

    Raw vianočné guľky: Guľky z datlí, orieškov, kokosu a kakaa sú zdravou alternatívou k tradičným sviatočným sladkostiam. Neobsahujú pridaný cukor a ich príprava je rýchla a jednoduchá. Stačí spojiť zdravé ingrediencie a pochúťka je na svete!

    Zdravé sladkosti mimo sviatkov nájdete na ďalšej strane >>>

    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:18
    Remaining Time 0:18
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Chcete jesť zdravšie? Tipy, čím nahradiť múku alebo čipsy...

      SLADKOSTI POČAS ROKA

      Horká čokoláda (aspoň 70 % kakaa): Horká čokoláda je bohatá na antioxidanty, najmä flavonoidy, ktoré podporujú zdravie srdca a znižujú krvný tlak. Okrem toho obsahuje výrazne menej cukru ako mliečna čokoláda, čo je pre metabolizmus po päťdesiatke ideálne. Doprajte si 2 či 3 štvorčeky denne ako zdravú sladkú pochúťku, ak vás naháňa mlsná.

      Domáce ovsené sušienky: Ovsené vločky sú bohaté na vlákninu, ktorá pomáha regulovať hladinu cholesterolu. Ak do sušienok pridáte oriešky, sušené ovocie a trochu medu, získate výživnú desiatu či olovrant, ktoré zasýtia a neobsahujú prázdne kalórie. NApečte si do zásoby, ak vás prepadne chuť na niečo dobré.

      Zdroj: Laura Witteková

      Sušienky sú plné vlákniny

      Tvarohové dezerty so stéviou: Tvaroh je výborným zdrojom bielkovín, ktoré sú dôležité pre udržanie svalovej hmoty a zdravia kostí. Sladenie stéviou alebo medom znižuje kalorickú záťaž, pričom dezert zostáva stále lákavo sladký a chutný. Pridajte si ešte čerstvé ovocie na osvieženie a je to!

      Raw dezerty: Raw sladkosti pripravené z datlí, orechov, kakaa a kokosu neobsahujú pridaný cukor, no sú bohaté na energiu a zdravé tuky. Sú ideálne ako zdravšia alternatíva k bežným koláčom a zákuskom a hodia sa počas celého roka.