Reklama

Roman Juraško má recept na POLIEVKU PROTI CHOROBÁM: Takto mu ju varila milovaná babička!

Reklama
Katarína Brunovská

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo

Roman Juraško si ako malý chlapec zamiloval (ne)obyčajnú zapraženú polievku. Spájajú sa mu s ňou spomienky na krásne časy strávené u starých rodičov.

"Som panelákové dieťa z Liptovského Mikuláša, preto mi boli chvíle, ktoré som prešantil v dome v neďalekých Smrečanoch, vždy vzácne. Keď som bol chorý, stará mama za niekoľko minút vyčarovala „chorú“ dedinskú polievku, ktorá zahriala moju detskú dušu.

Bola hotová rýchlo, bez špeciálnych ingrediencií, múka a ryža sa v špajze vždy našli. Zajedal som ju bielym rožkom. Dodnes mi ju varieva moja mama a zvládnem ju pripraviť dokonca sám. A možno na nej vyrastú aj naša deti," prezradil Dobrému jedlu obľúbený moderátor, ktorý to vie aj v kuchyni.

Zdroj: Blanka Nemčeková/Laura Witteková

Polievka, ktorú miluje Roman Juraško už od detstva. Varila mu ju jeho babička.

Romanová chorá POLIEVKA

2 PORCIE, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 lyžica masla
  • 1-2 lyžice hladkej múky
  • 500 ml studenej vody
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice ryže
  • soľ
  • rožok ako príloha a petržlenová vňať na ozdobu

POSTUP:

  1. V hrnci na miernom ohni rozpustite maslo a pridajte múku. Za stáleho miešania opekajte do zlatista.
  2. Zápražku zalejte studenou vodou a dobre rozmiešajte do hladka. Pridajte rascu, nadrobno nakrájaný cesnak a prepláchnutú ryžu. Varte, kým ryža nebude mäkká. Osoľte podľa chuti a podávajte s rožkom. Dobrú chuť!

Autor článku

Katarína Brunovská

redaktorka magazínu Dobré jedlo
Miluje dobré jedlo! Ešte viac ako variť a piecť ju baví dobroty koštovať a porovnávať. Už viac ako osem rokov zbiera overené recepty a cenné rady od uznávaných šéfkuchárov, výživových špecialistov, lekárov, blogerov aj farmárov z celého Slovenska, aby vám ich mohla prinášať v časopise aj na webe Dobrého jedla.