TVAROHOVÉ REZY S OVOCÍM
Tvarohové rezy s ovocím
Zdroj: LAURA WITTEKOVA
10 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT + CHLADENIE
Potrebujete:
Na základ:
• 360 g kakaových sušienok
• 125 g masla
Na tvarohovú vrstvu:
• 6 plátkov želatíny
• 500 g tučného jemného tvarohu
• 100 ml šľahačkovej smotany + 2 lyžice
• 100 g práškového cukru
• kôra z jedného citróna
Na ovocnú vrstvu:
• 300 g mrazenej ovocnej zmesi
• 3 lyžice krupicového cukru
• 6 plátkov želatíny
• 250 g smotany na šľahanie
• 180 g kyslej smotany
• 50 g práškového cukru
• 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP:
- Dno tortovej formy s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie. Sušienky rozmixujte, prilejte k nim rozpustené maslo a zmes rukami alebo pomocou lyžice natlačte na dno formy. Dajte do chladničky.
- Pripravte tvarohovú vrstvu náplne: Želatínové plátky namočte do studenej vody, aby boli ponorené a nechajte 10 minút napučať. Do misy dajte tvaroh, šľahačkovú smotanu, cukor, nastrúhanú kôru z citróna a dobre premiešajte, aby bola zmes hladká. V dvoch lyžiciach smotany potom do rozpustenia zohrejte želatínové plátky a pridajte ich k tvarohovej zmesi. Dobre rozmiešajte a vylejte na zachladené sušienky. Vložte do chladničky a nechajte aspoň dve hodiny chladiť.
- Mrazené ovocie dajte do hrnca, pridajte cukor a priveďte do varu. Znížte teplotu a varte približne 5 minút aby ovocie povolilo a zmäklo. Uvarené ovocie rozmixujte a prepasírujte na jemné pyré. Do ešte teplého ovocia dajte napučané želatínové plátky a rozmiešajte ich. Pozor, teplota ovocia nesmie prekročiť 50 °C.
- Obe smotany dajte do misy, pridajte cukor, vanilkový extrakt a dobre rozmiešajte. Vlejte pripravené ovocné pyré a opäť zamiešajte. Ovocnú zmes vylejte a rovnomerne rozotrite na vychladnutú tvarohovú vrstvu. Ak máte nejaké drobné čerstvé ovocie, môžete ho teraz poukladať navrch ovocnej vrstvy alebo jemne zatlačiť dovnútra. Koláč vráťte do chladničky, kde ho nechajte tuhnúť 3 hodiny, ideálne však cez noc.
- Koláč vyberte z formy a pred podávaním ozdobte ovocím.