Ráno si pospite a RAŇAJKY spojte s obedom. Lenivý BRUNCH na víkend
13. 5. 2023, 6:16 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:30)

Zdroj: Gurmet
Reklama
Doprajte si dlhé lenivé dopoludnie a raňajky bez hanby spojte s obedom. Jednoducho si užite pestrý brunch s pokojom Angličanov. Dobrú chuť!
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/archív
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku
25 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Vyskúšajte chutný kukuricový šalát podľa Blue GrandmaRAŇAJKOVÝ KOLÁČ
Zdroj: Gurmet
Raňajkový koláč s vajíčkami z lístkového cesta.
3 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 balenie rozvaľkaného lístkového cesta
- 3 vajcia + na potretie
- 80 ml crème fraîche alebo kyslej smotan
- za 2 hrste nastrúhaného syra gruyère
- 3 pláty prerastenej slaniny
- za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- soľ, mleté čierne korenie
POSTUP
- Rúru predhrejte na 200 °C. Z cesta po obvode odrežte tenké pásiky. Cesto zľahka popichajte vidličkou, potrite rozšľahaným vajcom a pásiky položte na okraje. Potrite ich vajcom. Pečte asi 15 minút dozlatista.
- V miske vymiešajte smotanu a syr. Podľa chuti mierne osoľte. Zmes rozotrite na cesto a na troch miestach vytvorte jamky. Do nich rozklepnite vajcia a položte pláty slaniny.
- Vložte do rúry a pečte približne 10 minút, kým bielky na vajciach nestuhnú. Vyberte z rúry, osoľte, okoreňte a posypte vňaťou.

Video Player is loading.
Najchutnejšia jarná polievka z bryndze, póru a mandlíCROQUE MADAME
Zdroj: Gurmet
Croque - známy francúzsky sendvič hýri chuťami.
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 8 hrubších krajcov chleba
- 4 lyžice dijonskej horčice
- 200 g ementálu
- 4 plátky šunky
- 4 vajcia
- 2 lyžice masla
- nasekanú čerstvú pažítku
Na bešamel:
- 200 ml mlieka
- 1 lyžicu masla
- 1 lyžicu hladkej múky
- štipku muškátového orieška
- soľ
POSTUP
- Pripravte bešamel: Maslo rozpustite v kastróliku a prisypte múku. Za stáleho miešania opečte svetlú zápražku. Po častiach prilievajte mlieko a vždy prešľahajte, aby nevznikli hrudky. Osoľte, ochuťte muškátovým orieškom a na miernom ohni miešajte, kým zmes nezhustne.
- Krajce chleba nasucho opečte z oboch strán. Každý krajec potrite horčicou a trochou bešamelu. Štyri z nich bohato posypte strúhaným ementálom, položte šunku, znova syr a prikryte nepotretými krajcami. Vrch znova potrite bešamelom a posypte syrom.
- V panvici na masle upečte 4 volské oká. Zatiaľ dajte hrianky zapiecť do vyhriatej rúry pod gril na 3 minúty, aby sa syr rozpustil. Hrianky servírujte s volským okom a pažítkou.

Video Player is loading.
Ako jesť ŠPARGĽU? S domácou MAJONÉZOU, ktorú si vymiešate RAZ-DVA! TeaserZdroj: NMH
FRANCÚZSKA CITRUSOVÁ HRIANKA
Zdroj: Gurmet
Francúzska citrusová hrianka
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT
Potrebujete:
- 4 plátky bieleho pečiva (žemľa, hriankový chlieb, vianočka)
- za hrsť blanšírovaných mandlí
- 3-4 lyžice krupicového cukru
- 1 veľké vajce
- štvrť lyžičky vanilkového extraktu
- 4 lyžice mäkkého masla
- 60 ml pomarančovej šťavy
- 60 ml vody
- za hrsť mandľových lupienkov
- 1 lyžica olivového oleja";i:10;s:29:"1 lyžica pomarančovej kôry";i:11;s:24:"za hrsť čerstvej mäty";i:12;s:55:"citrusy, mäta med alebo práškový cukor na ozdobenie
POSTUP
- Urobte mandľovú pastu: Celé mandle rozmixujte s lyžicou cukru, pridajte vajce, extrakt, maslo a premiešajte. V kastróliku zmiešajte pomarančovú šťavu, 60 ml vody a 1-2 lyžice cukru. Varte asi 1 minútu. Zo začiatku miešajte, aby sa cukor rozpustil.
- Lupienky mandlí zmiešajte s olejom, nastrúhanou pomarančovou kôrou a nasekanou mätou.
- Plátky pečiva potrite cukrovým sirupom, aby dobre nasiakli. Potom naneste mandľovú pastu a bohato posypte ochutenými lupienkami.
- V rúre vyhriatej na 200 °C pečte asi 20 minút dozlatista. Dávajte pozor, aby sa mandle nezačali pripaľovať. Podávajte posypané práškovým cukrom alebo pokvapkané medom, ozdobené mätou a plátkami citrusov.
Neviete čo variť? Dobré jedlo je vždy inšpiráciou: