Spôsob, akým je zelenina pripravená, má vplyv na jej nutričnú hodnotu. Zaujímavé informácie o tom priniesol časopis Zdravie. Ak chcete jedlo spracovať tepelne, určite zvoľte varenie, dusenie, parenie alebo pečenie, pri ktorom si potraviny zachovávajú obsah dôležitých vitamínov a minerálov. Ale pozor, zeleninu varte al dente, teda kratší čas, aby sa nerozvarila, bola chrumkavá a zachovala si živiny. Naopak, vyprážanie a grilovanie toto jedlo ochudobňuje o cenné látky, a nehovoriac o množstve tuku, ktoré po tejto príprave jedlo obsahuje.
Web MD prináša informácie o tom, či je výhodnejšie jesť potraviny v surovom stave alebo si ich radšej uvariť. Ponúkame vám prehľad ako spracovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac živín.
MRKVA
Varením sa betakarotén v mrkve stáva ľahšie dostupným pre vaše telo. Je to významný karotenoid, ktorý pomáha chrániť vaše oči a je vhodnou prevenciou pred vznikom rakoviny.
Mrkvu uvarte do chrumkava, a potom ju môžete ešte jemne orestovať a použiť ako prílohu k mäsu alebo rybe. Ak mrkvu rozvaríte, čo sa bežne stáva, rozmixujte ju a pripravte si z nej chutné mrkvové pyré. Z mrkvy si môžete pripraviť aj toto čatní:
Mrkvové čatní
5x 200 ml, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT
POTREBUJETE:
- 1 kg mrkvy
- 2 stredné cibule
- 4 lyžice nastrúhaného zázvoru
- 250 ml jablčného cideru
- 250 ml jablčného octu
- 500 ml vody
- 300 g hnedého cukru
- 1 lyžička tymianových lístkov
- 1 lyžička kajenského korenia
- 1 citrón
- šťava z 3 pomarančov
- 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Do väčšieho hrnca dajte nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájané cibule, nastrúhaný zázvor, cider, ocot, vodu, cukor, tymian, kajenské korenie, umytý a ošúpaný citrón, šťavu z pomarančov, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a priveďte do varu. Za občasného premiešania varte 5 minút. Potom plameň stiahnite a nechajte čatní 45 minút pobublávať, kým sa zmes nerozvarí a nezhustne
- Naplňte do čistých pohárov, dobre uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Takto pripravené čatní nekonzumujte ihneď, ale nechajte ho vyzrieť aspoň mesiac na tmavom mieste, aby sa všetky chute dobre spojili.
- Podávajte s dobrým zrelým syrom alebo si ho pridajte k pečenej zelenine, prípadne k steaku.
Viac informácii o ďalšej zelenine aj s receptom nájdete na ďalšej strane >>>