objednať časopis
všetky kategórie

Zelenina je zdravá, to všetci vieme. No treba vedieť ako z nej využiť čo najviac živín. Máme pre vás aj vynikajúce recepty.

Spôsob, akým je zelenina pripravená, má vplyv na jej nutričnú hodnotu. Zaujímavé informácie o tom priniesol časopis Zdravie. Ak chcete jedlo spracovať tepelne, určite zvoľte varenie, dusenie, parenie alebo pečenie, pri ktorom si potraviny zachovávajú obsah dôležitých vitamínov a minerálov. Ale pozor, zeleninu varte al dente, teda kratší čas, aby sa nerozvarila, bola chrumkavá a zachovala si živiny. Naopak, vyprážanie a grilovanie toto jedlo ochudobňuje o cenné látky, a nehovoriac o množstve tuku, ktoré po tejto príprave jedlo obsahuje.

Web MD prináša informácie o tom, či je výhodnejšie jesť potraviny v surovom stave alebo si ich radšej uvariť. Ponúkame vám prehľad ako spracovať ovocie a zeleninu, aby si zachovali čo najviac živín.

MRKVA

Mrkva vám posilní sliznice.
Zdroj: Shutterstock

Varením sa betakarotén v mrkve stáva ľahšie dostupným pre vaše telo. Je to významný karotenoid, ktorý pomáha chrániť vaše oči a je vhodnou prevenciou pred vznikom rakoviny.

Čítajte viac
Jednoduchý a pritom tak chutný: MRKVOVO-CUKETOVÝ PRÍVAROK

Mrkvu uvarte do chrumkava, a potom ju môžete ešte jemne orestovať a použiť ako prílohu k mäsu alebo rybe. Ak mrkvu rozvaríte, čo sa bežne stáva, rozmixujte ju a pripravte si z nej chutné mrkvové pyré. Z mrkvy si môžete pripraviť aj toto čatní:

Mrkvové čatní

5x 200 ml, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 45 MINÚT

mrkvové čatní
Zdroj: Laura Witteková

POTREBUJETE:

  • 1 kg mrkvy
  • 2 stredné cibule
  • 4 lyžice nastrúhaného zázvoru
  • 250 ml jablčného cideru
  • 250 ml jablčného octu
  • 500 ml vody
  • 300 g hnedého cukru
  • 1 lyžička tymianových lístkov
  • 1 lyžička kajenského korenia
  • 1 citrón
  • šťava z 3 pomarančov
  • 1 lyžička soli, mleté čierne korenie
Mrkvová vňať je poklad pre vaše zdravie.
Čítajte viac
Vyhadzujete MRKVOVÚ VŇAŤ do koša? Robíte obrovskú chybu!

POSTUP:

  1. Do väčšieho hrnca dajte nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájané cibule, nastrúhaný zázvor, cider, ocot, vodu, cukor, tymian, kajenské korenie, umytý a ošúpaný citrón, šťavu z pomarančov, soľ a korenie. Všetko dobre premiešajte a priveďte do varu. Za občasného premiešania varte 5 minút. Potom plameň stiahnite a nechajte čatní 45 minút pobublávať, kým sa zmes nerozvarí a nezhustne
  2. Naplňte do čistých pohárov, dobre uzavrite, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Takto pripravené čatní nekonzumujte ihneď, ale nechajte ho vyzrieť aspoň mesiac na tmavom mieste, aby sa všetky chute dobre spojili.
  3. Podávajte s dobrým zrelým syrom alebo si ho pridajte k pečenej zelenine, prípadne k steaku.

Viac informácii o ďalšej zelenine aj s receptom nájdete na ďalšej strane >>>

Kategórie