PRE LENIVÉ GAZDINKY: OBED navaríte jednoducho aj na dva dni!
10. 1. 2024, 6:03 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:33)

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Ak je pre vás každodenné varenie strašiak, skúste si to uľahčiť. Pri týchto receptoch sa naozaj nezapotíte.
Zdroj: Shutterstock
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková
Galéria k článku

Zdroj: NMH
Rýchly klobáskovo - zemiakový guláš s kapiou
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT
POTREBUJETE:
- 2 stredne veľké cibule
- olej alebo masť
- 3 strúčiky cesnaku + na dochutenie
- 1 lyžica mletej červenej papriky
- pol lyžičky pikantnej červenej papriky
- 1 lyžička drvenej rasce
- 200 g obľúbenej jemne pikantnej klobásy
- 300 g dobrých jemných párkov
- 4 kapie
- 1 kg zemiakov + 1 väčší na zahustenie";i:10;s:46:"zeleninový vývar alebo voda podľa potreby";i:11;s:65:"pol lyžičky sušeného majoránu (alebo vetvičku tymianu)";i:12;s:29:"soľ, mleté čierne korenie
POSTUP:
- Na troche oleja alebo masti orestujte nakrájanú cibuľu a pridajte pretlačený cesnak.
- Poprášte sladkou a pikantnou paprikou, rascou a pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a párky. Restujte 10 minút a primiešajte nakrájanú kapiu.
- Po 5 minútach dajte do hrnca očistené na kocky nakrájané zemiaky a všetko zalejte teplým vývarom.
- Pridajte aj nastrúhaný zemiak a na miernom ohni varte domäkka asi 20 minút. Dochuťte majoránom, soľou a korením. Podávajte s chlebom.

Pečené paradajky s fetou
2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT
POTREBUJETE:
- 300 g cherry alebo koktejlových paradajok
- 1 syr feta
- zmes sušených alebo čerstvých byliniek
- 10 strúčikov cesnaku
- olivový olej
- soľ, farebné mleté korenie
POSTUP:
- Umyté paradajky vložte do zapekacej misy tak, aby do stredu vošla tehlička fety.
- Fetu z oboch strán potrite zmesou oleja a byliniek a vložte k paradajkám. Tie tiež pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a posypte bylinkami.
- Nakoniec medzi paradajky uložte neošúpané strúčiky cesnaku. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút.
Náš tip: Upečené paradajky premiešajte so syrom a výpekom a podávajte s cestovinami.

Zdroj: NMH
Krémové cestoviny s karfiolom
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- pol stredne veľkého karfiolu
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 100-150 ml zeleninového vývaru
- soľ a korenie podľa chuti
- 450 g dlhých širokých cestovín (fettuccine alebo papardelle)
- čerstvá bazalka
- syr pecorino
POSTUP:
- Do hrnca dajte zovrieť vodu. Do vriacej osolenej vody vložte karfiol rozobratý na ružičky a varte do zmäknutia, približne 5-8 minút.
- Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cesnak a jemne opečte, ale nie tak, aby zhnedol.
- Uvarený karfiol zlejte a preložte ho do mixéra. Pridajte orestovaný cesnak aj s olejom, teplý zeleninový vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Rozmixujte na hladkú omáčku.
- Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu a hneď scedené ich zmiešajte s karfiolovou omáčkou. Nakoniec pridajte nastrúhaný syr pecorino, nasekanú bazalku a všetko dobre premiešajte. Podávajte s čerstvou bazalkou a posypte ešte pecorinom.

Šošovicový dahl
4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT
POTREBUJETE:
- 150 g pšena
- 1 lyžica masla
- 1 jarná cibuľka
- 1-2 lyžice kokosového oleja
- 1 cibuľa
- 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička kurkumy
- 1 lyžička mletého koriandra
- 1 lyžička mletej rímskej rasce";i:10;s:29:"1 lyžička červenej papriky";i:11;s:32:"1 lyžička korenia garam masala";i:12;s:32:"240 ml paradajok z konzervy";i:13;s:47:"300 g malej hnedej šošovice (z konzervy)";i:14;s:25:"240 ml kokosového mlieka";i:15;s:13:"soľ, korenie";i:16;s:27:"limetka na dochutenie ";i:17;s:28:"za hrsť koriandrovej vňate";i:18;s:6:"jogurt
POSTUP:
- Pšeno aspoň trikrát prepláchnite horúcou vodou. Potom ho v hrnci zalejte vodou v pomere 1 : 2. Osoľte a varte 15-20 minút za pravidelného miešania. Po odstavení primiešajte lyžicu masla a nakrájanú cibuľku. Použijete ako prílohu.
- V panvici zohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minúty, kým nebude priehľadná. Potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor, restujte ďalšiu minútu. Nakoniec pridajte koreniny a pár sekúnd restujte, aby sa rozvinula chuť. Zalejte krájanými paradajkami a dobre premiešajte. Pridajte šošovicu, kokosové mlieko, soľ a čierne korenie podľa chuti. Priveďte do varu a varte približne 10 minút. Odstavte a dochuťte limetkovou šťavou.
- Dahl naložte do misy, posypte nasekanou koriandrovou vňaťou, pokvapkajte jogurtom a podávajte so pšenom a s jarnou cibuľkou. Priložte si k tomu výborný grilovaný syr a nepotrebujete ani mäso.
Náš tip: Namiesto pšena môžete uvariť bulgur. Úplne najrýchlejšia verzia bude s kuskusom, ktorý netreba variť, len spariť horúcim vývarom.
Pripravte tiež: