Reklama

PRE LENIVÉ GAZDINKY: OBED navaríte jednoducho aj na dva dni!

Rýchly klobáskovo - zemiakový guláš s kápiou.

Zdroj: Dobré jedlo/Laura Witteková

Reklama

Ak je pre vás každodenné varenie strašiak, skúste si to uľahčiť. Pri týchto receptoch sa naozaj nezapotíte.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:12
Remaining Time 0:12
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Jednoduché triky, aby ste neplakali pri krájaní cibule: Toto naozaj zaberá!
    Zdroj: NMH

    Rýchly klobáskovo - zemiakový guláš s kapiou

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 40 MINÚT

    POTREBUJETE:

    • 2 stredne veľké cibule
    • olej alebo masť
    • 3 strúčiky cesnaku + na dochutenie
    • 1 lyžica mletej červenej papriky
    • pol lyžičky pikantnej červenej papriky
    • 1 lyžička drvenej rasce
    • 200 g obľúbenej jemne pikantnej klobásy
    • 300 g dobrých jemných párkov
    • 4 kapie
    • 1 kg zemiakov + 1 väčší na zahustenie";i:10;s:46:"zeleninový vývar alebo voda podľa potreby";i:11;s:65:"pol lyžičky sušeného majoránu (alebo vetvičku tymianu)";i:12;s:29:"soľ, mleté čierne korenie

    POSTUP:

    1. Na troche oleja alebo masti orestujte nakrájanú cibuľu a pridajte pretlačený cesnak.
    2. Poprášte sladkou a pikantnou paprikou, rascou a pridajte na kolieska nakrájanú klobásu a párky. Restujte 10 minút a primiešajte nakrájanú kapiu.
    3. Po 5 minútach dajte do hrnca očistené na kocky nakrájané zemiaky a všetko zalejte teplým vývarom.
    4. Pridajte aj nastrúhaný zemiak a na miernom ohni varte domäkka asi 20 minút. Dochuťte majoránom, soľou a korením. Podávajte s chlebom.
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Prečo niektorý med kryštalizuje? Vysvetlí včelár Dávid

      Pečené paradajky s fetou

      2 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, PEČENIE 30 MINÚT

      POTREBUJETE:

      • 300 g cherry alebo koktejlových paradajok
      • 1 syr feta
      • zmes sušených alebo čerstvých byliniek
      • 10 strúčikov cesnaku
      • olivový olej
      • soľ, farebné mleté korenie

      POSTUP:

      1. Umyté paradajky vložte do zapekacej misy tak, aby do stredu vošla tehlička fety.
      2. Fetu z oboch strán potrite zmesou oleja a byliniek a vložte k paradajkám. Tie tiež pokvapkajte olejom, trocha osoľte, okoreňte a posypte bylinkami.
      3. Nakoniec medzi paradajky uložte neošúpané strúčiky cesnaku. Vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte asi 20 minút.

      Náš tip: Upečené paradajky premiešajte so syrom a výpekom a podávajte s cestovinami.

      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Jedlo PROTI CHOLESTEROLU: Nebolí, no zabíja najviac Slovákov, takto s ním zatočte!
        Zdroj: NMH

        Krémové cestoviny s karfiolom

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

        POTREBUJETE:

        • pol stredne veľkého karfiolu
        • 2 lyžice olivového oleja
        • 4 strúčiky cesnaku
        • 100-150 ml zeleninového vývaru
        • soľ a korenie podľa chuti
        • 450 g dlhých širokých cestovín (fettuccine alebo papardelle)
        • čerstvá bazalka
        • syr pecorino

        POSTUP:

        1. Do hrnca dajte zovrieť vodu. Do vriacej osolenej vody vložte karfiol rozobratý na ružičky a varte do zmäknutia, približne 5-8 minút.
        2. Na panvici zohrejte olivový olej, pridajte cesnak a jemne opečte, ale nie tak, aby zhnedol.
        3. Uvarený karfiol zlejte a preložte ho do mixéra. Pridajte orestovaný cesnak aj s olejom, teplý zeleninový vývar, osoľte a okoreňte podľa chuti. Rozmixujte na hladkú omáčku.
        4. Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu a hneď scedené ich zmiešajte s karfiolovou omáčkou. Nakoniec pridajte nastrúhaný syr pecorino, nasekanú bazalku a všetko dobre premiešajte. Podávajte s čerstvou bazalkou a posypte ešte pecorinom.
        Video Player is loading.
        Stream Type LIVE
        Advertisement
        Current Time 0:00
        Duration 0:00
        Remaining Time 0:00
        Loaded: 0%
          • Chapters
          • descriptions off, selected
          • subtitles off, selected
          Ako na naše trávenie vplývajú sladidlá, koreniny či fermentované potraviny?

          Šošovicový dahl

          4 PORCIE, PRÍPRAVA 20 MINÚT,  VARENIE 20 MINÚT

          POTREBUJETE:

          • 150 g pšena
          • 1 lyžica masla
          • 1 jarná cibuľka
          • 1-2 lyžice kokosového oleja 
          • 1 cibuľa
          • 1 lyžička nastrúhaného zázvoru
          • 2 strúčiky cesnaku
          • 1 lyžička kurkumy
          • 1 lyžička mletého koriandra 
          • 1 lyžička mletej rímskej rasce";i:10;s:29:"1 lyžička červenej papriky";i:11;s:32:"1 lyžička korenia garam masala";i:12;s:32:"240 ml paradajok z konzervy";i:13;s:47:"300 g malej hnedej šošovice (z konzervy)";i:14;s:25:"240 ml kokosového mlieka";i:15;s:13:"soľ, korenie";i:16;s:27:"limetka na dochutenie ";i:17;s:28:"za hrsť koriandrovej vňate";i:18;s:6:"jogurt

          POSTUP:

          1. Pšeno aspoň trikrát prepláchnite horúcou vodou. Potom ho v hrnci zalejte vodou v pomere 1 : 2. Osoľte a varte 15-20 minút za pravidelného miešania. Po odstavení primiešajte lyžicu masla a nakrájanú cibuľku. Použijete ako prílohu.
          2. V panvici zohrejte olej. Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a restujte 2-3 minúty, kým nebude priehľadná. Potom pridajte nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor, restujte ďalšiu minútu. Nakoniec pridajte koreniny a pár sekúnd restujte, aby sa rozvinula chuť. Zalejte krájanými paradajkami a dobre premiešajte. Pridajte šošovicu, kokosové mlieko, soľ a čierne korenie podľa chuti. Priveďte do varu a varte približne 10 minút. Odstavte a dochuťte limetkovou šťavou.
          3. Dahl naložte do misy, posypte nasekanou koriandrovou vňaťou, pokvapkajte jogurtom a podávajte so pšenom a s jarnou cibuľkou. Priložte si k tomu výborný grilovaný syr a nepotrebujete ani mäso.

          Náš tip: Namiesto pšena môžete uvariť bulgur. Úplne najrýchlejšia verzia bude s kuskusom, ktorý netreba variť, len spariť horúcim vývarom.

          Pripravte tiež: