objednať časopis
všetky kategórie
Ilustračná foto

Shutterstock

Posilnite vašu pečeň PROSPEŠNÝMI potravinami: TÝCHTO 7 zázrakov jedzte často!

Výdatné, presladené či mastné jedlá, alkohol, to všetko neprospieva pečeni. Môže sa unaviť a horšie fungovať.

Potraviny bohaté na antioxidanty, minerály (horčík , vápnik, fosfor, železo) a vitamíny (A, B a C) sú prospešné pre pečeň, pomáhajú ju čistiť od toxínov a chránia ju pred ochorením pečene, píše Zdravie.

Chráňte svoju pečeň
Chráňte svoju pečeň
Zdroj: Shutterstock

Červené ovocie: čierne ríbezle, čučoriedky, jahody...

Červené bobuľové ovocie, ako sú čierne ríbezle, čučoriedky alebo jahody, sú obzvlášť bohaté na vitamín C. „Sú prospešné pre zlepšenie zdravia pečene a pôsobia proti oxidácii buniek, najmä tých pečeňových,“ naznačuje profesor Patrick Marcellin, hepatológ a zakladateľ Parížskej hepatologickej konferencie.

Denná konzumácia týchto plodov by znížila riziko zápalu a poškodenia pečeňových buniek. Vitamín C tiež podporuje syntézu glutatiónu, silného antioxidantu, ktorý posilňuje imunitný systém, detoxikuje pečeň a bojuje proti voľným radikálom. 

Lesné plody sú zdraviu prospešné.
Lesné plody sú zdraviu prospešné.
Zdroj: SHUTTERSTOCK