Potraviny bohaté na antioxidanty, minerály (horčík , vápnik, fosfor, železo) a vitamíny (A, B a C) sú prospešné pre pečeň, pomáhajú ju čistiť od toxínov a chránia ju pred ochorením pečene, píše Zdravie.
Červené ovocie: čierne ríbezle, čučoriedky, jahody...
Červené bobuľové ovocie, ako sú čierne ríbezle, čučoriedky alebo jahody, sú obzvlášť bohaté na vitamín C. „Sú prospešné pre zlepšenie zdravia pečene a pôsobia proti oxidácii buniek, najmä tých pečeňových,“ naznačuje profesor Patrick Marcellin, hepatológ a zakladateľ Parížskej hepatologickej konferencie.
Denná konzumácia týchto plodov by znížila riziko zápalu a poškodenia pečeňových buniek. Vitamín C tiež podporuje syntézu glutatiónu, silného antioxidantu, ktorý posilňuje imunitný systém, detoxikuje pečeň a bojuje proti voľným radikálom.