Ten, kto by sa mal vyhýbať káve, sú tehotné ženy, uvádza portál Zdravie.„Kofeín má niekoľko charakteristík potenciálne návykových drog; sú známe abstinenčné príznaky po náhlom ukončení dlhšieho obdobia užívania (bolesť hlavy, únava, úzkosť, podráždenosť, depresívna nálada, ťažkosti so sústredením). Kofeín však neohrozuje fyzické, sociálne alebo ekonomické zdravie tak, ako návykové drogy,“ vysvetľuje lekár Internej kliniky nemocnice v Košiciach MUDr. Pavol Fülöp.
Zatiaľ čo mnohé z výhod kávy pravdepodobne vyplývajú z jej obsahu kofeínu, zdá sa, že aj káva bez kofeínu ponúka určité zdravotné výhody a môže byť rozumnou voľbou pre tých, ktorí pociťujú nepríjemné účinky stimulácie kofeínom.
Piť či nepiť na lačno?
Káva zvyšuje produkciu žalúdočnej kyseliny, no vedci nezistili, že by spôsobovala tráviace problémy. Preto je pitie nalačno úplne v poriadku. Napriek tomu je dôležité venovať pozornosť tomu, ako telo reaguje. Pri problémoch s trávením po pití kávy nalačno, ale nie pri jej pití s jedlom, je vhodné zvážiť, kedy si dáte lahodný dúšok. Navyše, káva má vplyv na črevá – môže vyvolať pohyb čriev a zrýchliť hrubé črevo.
Proti zápalu a na spaľovanie tukov
Kofeín zlepšuje bdelosť, pozornosť a reakčný čas, najmä u jedincov s nedostatkom spánku. Káva je zdrojom antioxidantov bojujúcich proti zápalom a jej pitie pred cvičením napomáha spaľovanie tukov.Okrem toho môže zlepšiť vytrvalostné výkony v športe a svalovú silu.
"Zvyčajná konzumácia kávy je tiež spojená s nižším rizikom kardiovaskulárnej smrti a rôznymi nepriaznivými kardiovaskulárnymi udalosťami, vrátane ischemickej choroby srdca, srdcového zlyhávania a mŕtvice. Účinky kávy na arytmie a hypertenziu sú neutrálne. Konzumácia kávy je taktiež spojená so zlepšením niektorých kardiovaskulárnych rizikových faktorov, ako napríklad cukrovky 2. typu, depresie a obezity. Chronická konzumácia kávy tiež zrejme chráni pred niektorými neurodegeneratívnymi ochoreniami,“ vysvetlil internista. Celkové dôkazy nenaznačujú súvislosť medzi príjmom kávy a rakovinou. Káva však môže urýchliť osteoporózu žien, a keď sa konzumuje v tehotenstve, tak zvyšuje riziko nízkej pôrodnej hmotnosti a predčasného pôrodu.
Kapučíno či obyčajné espresso?
Polyfenoly možno nájsť v mnohých potravinách, vrátane kávy a čaju, ovocia a zeleniny, červeného vína a piva. Kyselina kávová (CA) a kyselina chlorogénová (CGA) sú polyfenoly, o ktorých je dobre známe, že majú antioxidačné a protizápalové účinky.
„Autori úspešne ukázali, že polyfenoly sa viažu na bielkoviny v kávovom nápoji s mliekom. V tomto prípade bola aminokyselina cysteín – nachádzajúca sa v mliečnych výrobkoch – kombinovaná s polyfenolmi CA a CGA – nachádzajúcimi sa v káve. Keď sa polyfenoly CA a CGA skombinovali s aminokyselinami (cysteínmi) nachádzajúcimi sa v mliečnych bielkovinách, ich protizápalové účinky sa posilnili až na 2,5 násobok. A teda konzumácia kávy s mliekom alebo aj kapučína, ako začal páter Marco D'Aviano po epickej bitke pri Viedni už v roku 1683, by mohla byť prospešnejšia ako čistá káva,“ vysvetlil na záver lekár Internej kliniky.
Pre milovníkov kávy sú tu skvelé KÁVOVÉ dezerty z Dobrého jedla. pozrite si v GALÉRII >>>
V Dobrom jedle vždy nájdete chutné recepty a osožné rady: