POLIEVKY urobte ako samostatný chod: Sú husté a hladní nebudete
30. 11. 2023, 12:02 (aktualizované: 31. 5. 2024, 9:32)

Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Reklama
Obvykle si ju naložíme do tanierov pred hlavným jedlom. No najmä teraz, počas chladných dní si zaslúži šancu, aby zažiarila ako samostatný chod. Určite vás nesklame.
Zdroj: Gurmet
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Galéria k článku
54 fotografiíPrejsť do galérie

Video Player is loading.
Kráľ medzi gulášmi je ten írsky s čiernym pivom a melasouTEKVICOVÁ POLIEVKA S KOKOSOVÝM MLIEKOM
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Tekvicová polievka s kokosovým mlekom.
Potrebujete:
- 1 maslovú tekvicu
- 2 šalotky
- 2 lyžice zelenej karí pasty
- 300 ml kokosového mlieka
- 400 ml zeleninového vývaru
- za hrsť bazalky
- za hrsť tekvicových semienok
- olivový olej
POSTUP
- Maslovú tekvicu ošúpte, vyberte semiačka a nakrájate ju na kocky. Na oleji nechajte zosklovatieť najemno nakrájané šalotky, pridajte karí pastu a krátko ju opečte, aby sa rozvoňala. Do hrnca prisypte tekvicu.
- Prilejte 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ju bez pokrievky 10 minút pobublávať.
- Polievku rozmixujte nahladko. Zvyšné mlieko zohrejte a pred servírovaním ho nalejte do polievky. Nakoniec ju ozdobte bazalkou, nasucho opečenými tekvicovými semienkami a môžete podávať.

Video Player is loading.
Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé rokyCÍCEROVÁ POLIEVKA S PEČENÝM KARFIOLOM
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT VARENIE 30 MINÚT
Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet
Cícerová polievka s pečeným karfiolom.
Potrebujete:
- 150 g žltého hrachu
- 10 g masla
- 1 malú cibuľu
- 1 lyžičku čerstvého majoránu
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l zeleninového vývaru
- 150 g karfiolu
- pol lyžičky čili
- 1 lyžičku mletej kurkumy";i:10;s:7:"1 mrkvu";i:11;s:11:"1 petržlen";i:12;s:13:"50 g kukurice";i:13;s:24:"300 g cícera z konzervy";i:14;s:30:"4 guľôčky čierneho korenia";i:15;s:28:"pol lyžičky rímskej rasce";i:16;s:4:"soľ";i:17;s:10:"olej
POSTUP
- Sušený hrach predvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte majorán, prelisovaný cesnak a opečte. Zaprášte múkou, premiešajte a zalejte vývarom.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Karfiol dajte na pekáč, pokvapkajte ho olejom, posypte čili a kurkumou. V rúre pečte asi 15 minút.
- Pridajte mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povarte a keď je zelenina napoly uvarená, pridajte kukuricu, predvarený hrach a cícer.
- Polievku dochuťte celým korením, rímskou rascou a soľou a varte asi 30 minút.
- Potom pridajte karfiol a spoločne všetko rozmixujte na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si nechajte na ozdobu. Dobrú chuť!

Video Player is loading.
Plnené papriky podľa Jardu Žídeka - v omáčke je rumZELEROVÝ KRÉM S JABLKOM A HORČICOU
4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 1 cibuľu
- 100 g anglickej slaniny
- 250 g zeleru
- 1 jablko
- 1 bobkový list
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 200 ml smotany na šľahanie
- 150 g tofu
- petržlenovú vňať";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:50:"2 lyžice masla + 2 lyžice olivového oleja
POSTUP
- V hrnci rozohrejte maslo a olej. Opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Neskôr pridajte slaninu nakrájanú na kocky a tiež ju opečte. Pridajte očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list.
- Krátko poduste a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte a varte asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru, Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
- Polievku dochuťte horčicou, korením a zjemnite smotanou. Podávajte ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou.
V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty:
Výber pre vás
Kyberzločinci spôsobujú firmám miliónové škodySponzorované