Reklama

POLIEVKY urobte ako samostatný chod: Sú husté a hladní nebudete

Cícerová polievka s pečeným karfiolom.

Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet

Reklama

Obvykle si ju naložíme do tanierov pred hlavným jedlom. No najmä teraz, počas chladných dní si zaslúži šancu, aby zažiarila ako samostatný chod. Určite vás nesklame.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Kráľ medzi gulášmi je ten írsky s čiernym pivom a melasou

    TEKVICOVÁ POLIEVKA S KOKOSOVÝM MLIEKOM

    6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

    Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet

    Tekvicová polievka s kokosovým mlekom.

    Potrebujete:

    • 1 maslovú tekvicu
    • 2 šalotky
    • 2 lyžice zelenej karí pasty
    • 300 ml kokosového mlieka
    • 400 ml zeleninového vývaru
    • za hrsť bazalky
    • za hrsť tekvicových semienok
    • olivový olej 

    POSTUP

    1. Maslovú tekvicu ošúpte, vyberte semiačka a nakrájate ju na kocky. Na oleji nechajte zosklovatieť najemno nakrájané šalotky, pridajte karí pastu a krátko ju opečte, aby sa rozvoňala. Do hrnca prisypte tekvicu.
    2. Prilejte 200 ml kokosového mlieka aj zeleninový vývar a polievku priveďte do varu. Keď začne vrieť, znížte teplotu a nechajte ju bez pokrievky 10 minút pobublávať.
    3. Polievku rozmixujte nahladko. Zvyšné mlieko zohrejte a pred servírovaním ho nalejte do polievky. Nakoniec ju ozdobte bazalkou, nasucho opečenými tekvicovými semienkami a môžete podávať.   
    Video Player is loading.
    Stream Type LIVE
    Advertisement
    Current Time 0:00
    Duration 0:00
    Remaining Time 0:00
    Loaded: 0%
      • Chapters
      • descriptions off, selected
      • subtitles off, selected
      Najchutnejšie tradičné talianske jedlá sa dedia dlhé roky

      CÍCEROVÁ POLIEVKA S PEČENÝM KARFIOLOM

      4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT VARENIE 30 MINÚT

      Zdroj: Dobré jedlo/Gurmet

      Cícerová polievka s pečeným karfiolom.

      Potrebujete:

      • 150 g žltého hrachu
      • 10 g masla
      • 1 malú cibuľu
      • 1 lyžičku čerstvého majoránu
      • 1 strúčik cesnaku
      • 2 lyžice hladkej múky
      • 1 l zeleninového vývaru
      • 150 g karfiolu
      • pol lyžičky čili
      • 1 lyžičku mletej kurkumy";i:10;s:7:"1 mrkvu";i:11;s:11:"1 petržlen";i:12;s:13:"50 g kukurice";i:13;s:24:"300 g cícera z konzervy";i:14;s:30:"4 guľôčky čierneho korenia";i:15;s:28:"pol lyžičky rímskej rasce";i:16;s:4:"soľ";i:17;s:10:"olej 

      POSTUP

      1. Sušený hrach predvarte podľa návodu na obale. Na panvici rozohrejte maslo a opečte na ňom najemno nakrájanú cibuľu. Pridajte majorán, prelisovaný cesnak a opečte. Zaprášte múkou, premiešajte a zalejte vývarom.
      2. Rúru predhrejte na 180 °C. Karfiol dajte na pekáč, pokvapkajte ho olejom, posypte čili a kurkumou. V rúre pečte asi 15 minút.
      3. Pridajte mrkvu a petržlen nakrájané na kocky. Povarte a keď je zelenina napoly uvarená, pridajte kukuricu, predvarený hrach a cícer.
      4. Polievku dochuťte celým korením, rímskou rascou a soľou a varte asi 30 minút.
      5. Potom pridajte karfiol a spoločne všetko rozmixujte na jemný krém. Niekoľko kúskov karfiolu si nechajte na ozdobu. Dobrú chuť! 
      Video Player is loading.
      Stream Type LIVE
      Advertisement
      Current Time 0:00
      Duration 0:00
      Remaining Time 0:00
      Loaded: 0%
        • Chapters
        • descriptions off, selected
        • subtitles off, selected
        Plnené papriky podľa Jardu Žídeka - v omáčke je rum

        ZELEROVÝ KRÉM S JABLKOM A HORČICOU

        4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT

        Potrebujete:

        • 1 cibuľu
        • 100 g anglickej slaniny
        • 250 g zeleru
        • 1 jablko
        • 1 bobkový list
        • 1,5 l zeleninového vývaru
        • 2 lyžice dijonskej horčice
        • 200 ml smotany na šľahanie
        • 150 g tofu
        • petržlenovú vňať";i:10;s:28:"soľ, mleté čierne korenie";i:11;s:50:"2 lyžice masla + 2 lyžice olivového oleja 

        POSTUP

        1. V hrnci rozohrejte maslo a olej. Opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Neskôr pridajte slaninu nakrájanú na kocky a tiež ju opečte. Pridajte očistený zeler nakrájaný na malé kocky, ošúpané jablko nakrájané na kocky a bobkový list.
        2. Krátko poduste a zalejte zeleninovým vývarom. Osoľte a varte asi 15 minút alebo do zmäknutia zeleru, Potom polievku rozmixujte tyčovým mixérom.
        3. Polievku dochuťte horčicou, korením a zjemnite smotanou. Podávajte ju s tofu nakrájaným na plátky a nasucho opečeným na panvici. Nakoniec ozdobte nakrájanou petržlenovou vňaťou. 

        V Dobrom jedle vždy nájdete overené recepty: